10. Tajemství spokojenosti: Proč ti chybí sladká tečka

Možná to znáš – právě jsi dojedla hlavní jídlo a hned cítíš, že by sis ještě něco „uzobla“. Nejčastěji přijde chuť na něco sladkého – kousek čokolády, koláček, kávu „s něčím malým“. Proč se to děje? A je to v pořádku, pokud chceme jíst intuitivně?

1. Sytost vs. spokojenost

Intuitivní jedení není jen o tom, abychom byli sytí. Zatímco sytost je biologická odpověď – tělo má dost energie, spokojenost je emocionální složka. Pokud jídlo zasytí, ale nepřinese potěšení, mozek začne hledat „tečku“ – něco, co uzavře jídlo příjemným pocitem.

2. Hedonický aspekt jídla

Jídlo má kromě výživy i potěšit. Když to, co sníš, chutná fádně nebo nebylo podle tvé chuti, nervový systém si žádá kompenzaci – často sladkou. Proto je důležité, aby každé jídlo obsahovalo i „faktor spokojenosti“ – chuť, která ti dělá radost.

3. Proč to není jen o sladkém

Ačkoli většina lidí sáhne po sladké tečce, ve skutečnosti nemusí jít právě o sladké. Někdo má chuť na slaný kousek sýra, jiný na kávu či ovoce. Podstata je v tom, že tělo nedostalo to, co by mu v dané chvíli přineslo uspokojení.

4. Chuť jako signál, ne nepřítel

Pokud cítíš potřebu tečky, polož si otázky:


  • Bylo to jídlo chutné a takové, na jaké jsem měla chuť?

  • Odpovídalo tomu, co jsem v té chvíli potřebovala (teplé, hřejivé, syté)?


Pokud odpověď zní „ne“, tělo si žádá doplnění.

5. Jak tomu předcházet

Před jídlem se na chvíli zastav a zeptej se: Na co mám právě teď chuť? Pokud se jídlo stane uspokojivým už od prvního sousta, potřeba sladké tečky zmizí. Navíc si všimneš, že každé další sousto chutná o něco méně – a když to zachytíš, víš včas skončit bez přejedení.

Sladká tečka po jídle není „slabost“, ale informace. Říká ti, že v jídle chyběl faktor spokojenosti. Pokud si dopřeješ jídla, která jsou nejen výživná, ale i chutná a uspokojující, nebudeš potřebovat nic navíc.
A právě tehdy objevíš tajemství spokojenosti – jídlo, které ti dá energii, radost i přirozenou lehkost. 

Fitshaker