7. Zázrak parasympatické pauzy: Když tělo přejde do klidu
Možná sis už všimla, že někdy jíme příliš rychle – ve stresu, při práci, v autě nebo při jiných činnostech. Přitom jídlo je jedna z nejzákladnějších potřeb našeho těla. Aby nám přinášelo nejen energii, ale i radost, potřebujeme zařadit parasympatickou pauzu – chvilku klidu, ve které naše tělo dokáže trávit a fungovat tak, jak má.
1. Proč jíme rychle
Žijeme v rychlé době – jídlo si často odkládáme, „tlačíme ho do sebe“ ve spěchu nebo ho bereme jako úlevu při stresu. Může za to i dietní myšlení, emoční jedení nebo strach z hladu. Výsledkem je rychlé hltání a nezájem o to, co nám tělo skutečně říká.
2. Jídlo jako úcta k tělu
Jídlo není jen povinnost – je to způsob, jak tělu projevit vděčnost a péči. Díky němu můžeme fungovat, tvořit, milovat a žít naplno. Když jídlo bereme vážně a dopřejeme si u něj klid, dáváme tělu signál, že si ho vážíme.

3. Sympatikus vs. parasympatikus
Naše tělo funguje skrze autonomní nervový systém:
- sympatikus = stres, napětí, útěk nebo boj,
- parasympatikus = klid, regenerace, dobré trávení.
Pokud jíme ve stresu (v aktivovaném sympatiku), trávení je zpomalené, tělo energii nevyužívá správně a často končíme u přejídání.
4. Parasympatická pauza
Parasympatická pauza znamená jíst v klidu, vnímat jídlo všemi smysly a dopřát si čas. Už pár minut vědomého jedení stačí k tomu, aby tělo aktivovalo trávení, správně uvolňovalo enzymy a abychom dokázali zachytit signály hladu a sytosti.
5. Mikropauzy během dne
Parasympatická pauza nemusí být jen u hlavního jídla. Stačí na pár minut zavřít oči, zastavit se, nadechnout se a zeptat se: Jak se mám? Mám hlad? Co moje tělo potřebuje? Takové mikropauzy nás učí citlivěji vnímat vlastní potřeby a snižují riziko přejídání.
Parasympatická pauza je malý zázrak, který přináší do jídla klid, do těla rovnováhu a do života více lehkosti. Zkus ji zařadit už dnes – uvidíš, jak se změní nejen tvé trávení, ale i vztah k jídlu.