Aktivuj si členství a získej tak přístup k videím a mnoho dalšího...
Omezení ve stravě - jak s nimi pracovat?
Veronika Pourová a Andrea JakešováVÝZVA DO PLAVEK 2023
Náučné video
4.7
18 min
0 vidění
Informace o cvičení
Dnes se pobavíme na specifické téma – budeme rozebírat omezení ve výživě, protože aktuálně trápí velké množství lidí. A to hlavně problémy s lepkem a laktózou.
Některé skupiny potravin však vylučují ze stravy i lidé, kteří nemají zdravotní problémy, jen se domnívají, že nejsou součástí zdravé výživy. Jak je to doopravdy? Jsou lepek a laktóza skutečně takovým strašákem? Můžeme je konzumovat bez obav, nebo je třeba dát si na ně radši pozor?
Zajímá tě, co všechno se dozvíš v dnešním videu od Andrejky z Ne hladu? Tak například:
Jaká omezení ve stravě jsou nejčastější?
Jaká jsou rizika bezlepkové a bezlaktózové diety?
Co je třeba vědět, když nejím lepek?
Na co je třeba dávat si pozor, když mi ve stravě chybí mléčné výrobky?
A jak je to s rostlinnými náhradami? Které jsou nejvhodnější?
Zapni si toto video a pojď se s námi naučit něco nového. 😊
Veronika Pourová a Andrea JakešováVÝZVA DO PLAVEK 2023
Projekt Ne hladu založily nutriční terapeutky Andrea Jakešová a Veronika Pourová v roce 2012. Celé to začalo blogem, který reagoval na nepravdivé informace a mýty ve výživě, které se šířily internetem. Blog www.nehladu.cz pomáhal, a dodnes pomáhá, lidem zorientovat se ve světě výživy a vyznat se v nepřeberném množství často protichůdných informací, a to na základě aktuálních poznatků vědy. V roce 2019 vyšla kniha O výživě , která srozumitelným způsobem předává informace o zdravém stravování široké laické veřejnosti. Věnuje se vysvětlení základních pojmů ve výživě, popisu jednotlivých živin a celkové energetické potřeby jedince, vyvracení výživových mýtů i populárních diet. Její součástí je několik vyvážených receptů a vzorové jídelníčky propočítané na různou energetickou hodnotu. V roce 2022 vyšla kuchařka Vyváženě, na které se podílelo 5 nutričních terapeutek, a která přináší 108 receptů sestavených tak, aby byly vyvážené. Najdete v ní mezinárodní kuchyni i české klasiky, jídla s masem, vegetariánská i veganská a označené jsou také recepty bez lepku a bez mléka, aby se v ní dobře orientovali i jedinci s různými výživovými omezeními. Jídla jsou v kuchařce rozdělena do tří kategorií, a to na snídaně, svačiny a hlavní jídla. Informace o výživě i aktuality z poradny sdílíme na našem webu www.nehladu.cz a na našich sociálních sítích Instagram a Facebook. Od roku 2021 pravidelně vychází podcast O výživě, který se věnuje jak osvětě ve zdravé výživě, tak rozhovorům se sportovci a zajímavými osobnostmi, které mají co do činění s výživou. Vyšla také série nahrávek přímo z naší poradny, kdy jsme se souhlasem klientů nahrávaly průběh celé spolupráce. Tým Ne hladu má na kontě i nespočet výstupů v nejrůznějších televizních i online pořadech, jako je DVTV, Dobré ráno s ČT, Sama doma nebo Prima NEWS. Rozhovory s nutričními terapeutkami vyšly například v magazínech Dieta, Apetit, Forbes, MF Dnes nebo Květy. Veškerou aktivitu Ne hladu propojuje snaha o co nejširší osvětu ve zdravé výživě na základě vědecky podložených informací zbavených mýtů.