Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Fitshaker podcasty
Cvičení
Proměny
Hubnutí
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Poctivý hovězí vývar s játrovými knedlíčky

8 porcí
hovězí vývar

Potřebujeme: 

  • Na vývar:
  • 500 g hovězího krku
  • 2 kg krůtích kostí
  • 4 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • ½ celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • voda
  • --
  • Na játrové knedlíčky:
  • 100 g kuřecích jater
  • 1 vejce
  • 100 g mouky ze semoliny
  • 50 g kukuřičné strouhanky
  • 30 g vody (případně víc podle hustoty těsta)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • petrželová nať
  • sůl a černý pepř podle chuti
hovězí vývar

Některé recepty zkrátka nikdy nevyjdou z módy. Hovězí vývar je ten pravý domácí „lék“, který zahřeje, posílí a provoní celý dům. V kombinaci s játrovými knedlíčky se mění v syté, zdravé a výživné jídlo, které zvládneš připravit i ty.

Jak na to?

1

Nejprve si předehřej troubu na 200 °C. Cibule překroj na poloviny (neloupeme!) a vlož je na plech spolu s kořenovou zeleninou. Peč je přibližně 10–15 minut, dokud krásně nezhnědnou – právě takto získáme bohatou barvu i chuť vývaru.

2

Ve velkém hrnci rozehřej olej. Nejprve orestuj krůtí kosti dozlatova a odlož je stranou. Poté přidej hovězí krk, opeč z každé strany a také vyber. Do výpeku přidej pečenou zeleninu, česnek a nech krátce rozvonět.

3

Do hrnce vrať kosti, maso, upečenou cibuli a zeleninu. Přidej koření, bobkové listy, sůl a zalij studenou vodou. Přiveď k varu, potom sniž teplotu a nech vývar „táhnout“ 4–6 hodin. Během vaření nemíchej a pravidelně sbírej pěnu z povrchu, aby zůstal čirý a krásně zlatavý.

4

Po dovaření nech vývar vychladnout, nejlépe přes noc. Druhý den odstraň ztuhlý tuk z povrchu a vývar přeceď přes sítko. Maso můžeš nakrájet na kousky a přidat zpět do vývaru.

Játrové knedlíčky:

1

Kuřecí játra rozmixuj spolu s cibulí, česnekem a petrželovou natí. Přidej vejce, mouku, strouhanku, vodu a dochuť solí a pepřem. Těsto promíchej – mělo by mít polotuhou konzistenci.

2

Pomocí haluškového síta nebo lžičky vkládej malé kousky těsta do vroucí osolené vody. Když knedlíčky vyplavou na povrch, jsou hotové (cca po 3–4 minutách).

3

Do horkého vývaru přidej čerstvou, nadrobno nakrájenou zeleninu a nech ji krátce povařit do změknutí. Podávej s játrovými knedlíčky nebo celozrnnými nudlemi, kouskem hovězího masa a posypané čerstvou petrželovou natí.

4

Pokud chceš vývar ještě bohatší, nech ho vařit co nejdéle a na mírném plameni. Čím víc času mu dáš, tím víc se ti odmění chutí. Ideální nedělní vaření plné vůně, pohody a tepla. ❤️

Výživové hodnoty na 1 porci:

290 kcal

1218 kJ

T:

13 g

B:

26 g

S:

13 g

V:

3 g

Ať vývar chutná skvěle – a to nejen v neděli! :-)

diář
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.