
Některé recepty zkrátka nikdy nevyjdou z módy. Hovězí vývar je ten pravý domácí „lék“, který zahřeje, posílí a provoní celý dům. V kombinaci s játrovými knedlíčky se mění v syté, zdravé a výživné jídlo, které zvládneš připravit i ty.
Jak na to?
1
Nejprve si předehřej troubu na 200 °C. Cibule překroj na poloviny (neloupeme!) a vlož je na plech spolu s kořenovou zeleninou. Peč je přibližně 10–15 minut, dokud krásně nezhnědnou – právě takto získáme bohatou barvu i chuť vývaru.
2
Ve velkém hrnci rozehřej olej. Nejprve orestuj krůtí kosti dozlatova a odlož je stranou. Poté přidej hovězí krk, opeč z každé strany a také vyber. Do výpeku přidej pečenou zeleninu, česnek a nech krátce rozvonět.
3
Do hrnce vrať kosti, maso, upečenou cibuli a zeleninu. Přidej koření, bobkové listy, sůl a zalij studenou vodou. Přiveď k varu, potom sniž teplotu a nech vývar „táhnout“ 4–6 hodin. Během vaření nemíchej a pravidelně sbírej pěnu z povrchu, aby zůstal čirý a krásně zlatavý.
4
Po dovaření nech vývar vychladnout, nejlépe přes noc. Druhý den odstraň ztuhlý tuk z povrchu a vývar přeceď přes sítko. Maso můžeš nakrájet na kousky a přidat zpět do vývaru.
Játrové knedlíčky:
1
Kuřecí játra rozmixuj spolu s cibulí, česnekem a petrželovou natí. Přidej vejce, mouku, strouhanku, vodu a dochuť solí a pepřem. Těsto promíchej – mělo by mít polotuhou konzistenci.
2
Pomocí haluškového síta nebo lžičky vkládej malé kousky těsta do vroucí osolené vody. Když knedlíčky vyplavou na povrch, jsou hotové (cca po 3–4 minutách).
3
Do horkého vývaru přidej čerstvou, nadrobno nakrájenou zeleninu a nech ji krátce povařit do změknutí. Podávej s játrovými knedlíčky nebo celozrnnými nudlemi, kouskem hovězího masa a posypané čerstvou petrželovou natí.
4
Pokud chceš vývar ještě bohatší, nech ho vařit co nejdéle a na mírném plameni. Čím víc času mu dáš, tím víc se ti odmění chutí. Ideální nedělní vaření plné vůně, pohody a tepla. ❤️
Výživové hodnoty na 1 porci:
290 kcal
1218 kJ
T:
13 g
B:
26 g
S:
13 g
V:
3 g

Ať vývar chutná skvěle – a to nejen v neděli! :-)
Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)