Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Fitshaker podcasty
Cvičení
Proměny
Seberozvoj a motivace
Hubnutí
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Poctivý kuřecí vývar s celozrnnými nitkami

8 porcí
kurecí vývar

Potřebujeme: 

  • 1 kg kuřecích skeletů
  • 500 g kuřecích krků (bez kůže)
  • 400 g kuřecích křídel
  • 250 g očištěné mrkve
  • 200 g petržele
  • 1 kedluben
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g bílé části pórku
  • 130 g cibule (neoloupané, rozpůlené)
  • 2 stroužky česneku (neoloupané)
  • 1 kávová lžička soli
  • 8 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 větvičky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 stonek hladkolisté petržele
  • 1 lžíce oleje
  • --
  • Na servírování:
  • 300 g celozrnných nití
  • nasekaná petrželová nať
kurecí vývar

Není nad misku horkého domácího vývaru, který zahřeje, posílí a potěší duši. Tento kuřecí vývar je přesně takový — voňavý, s bohatou chutí a plný zeleniny. Díky celozrnným nitkám je navíc výživnější a skvěle zasytí.

Jak na to?

1

Předehřejeme troubu na 220 °C. Kuřecí skelety zbavíme kůže (tu si můžeme nechat třeba na výpek), nasekáme je na menší kousky a spolu s křídly rozložíme na plech. Pečeme přibližně 20 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu – právě tento krok dodá vývaru krásnou tmavou barvu a bohatou chuť.

2

Mezitím očistíme zeleninu. Mrkev, řapíkatý celer a pórek nakrájíme na menší kousky (asi 0,5 cm). Cibuli a česnek necháme neoloupané, jen je rozpůlíme.

3

Do velkého hrnce (cca 10 litrů) vložíme upečené kuřecí kosti, krky a zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu, z povrchu sebereme pěnu a přidáme koření, sůl, tymián, bobkový list a petrželovou nať. Snížíme teplotu a necháme vývar jemně probublávat asi 75 minut.

4

Po hodině přidáme připravenou zeleninu, cibuli a česnek. Opět přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme vývar „táhnout“ dalších 45 minut.

5

Hotový vývar přecedíme přes jemné sítko do čistého hrnce. Pokud je ho příliš, necháme ho chvíli vařit, aby se zredukoval na přibližně 3 litry.

6

Podle návodu na obalu si v osolené vodě uvaříme celozrnné nitky, scedíme je a krátce propláchneme. Do horkého vývaru přidáme část uvařených nití, trochu nakrájené zeleniny a posypeme čerstvou petrželovou natí.

7

Pokud chceš vývar ještě intenzivnější, nech ho po odstavení z ohně přikrytý alespoň 20 minut – chutě se krásně propojí. A nezapomeň – vývar je nejlepší druhý den, když se všechny ingredience „sladí“ do dokonalosti. 🍲

Výživové hodnoty na 1 porci:

225 kcal

945 kJ

T:

3 g

B:

12 g

S:

32 g

V:

4 g

Dobrou chuť !

Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.