
Není nad misku horkého domácího vývaru, který zahřeje, posílí a potěší duši. Tento kuřecí vývar je přesně takový — voňavý, s bohatou chutí a plný zeleniny. Díky celozrnným nitkám je navíc výživnější a skvěle zasytí.
Jak na to?
1
Předehřejeme troubu na 220 °C. Kuřecí skelety zbavíme kůže (tu si můžeme nechat třeba na výpek), nasekáme je na menší kousky a spolu s křídly rozložíme na plech. Pečeme přibližně 20 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu – právě tento krok dodá vývaru krásnou tmavou barvu a bohatou chuť.
2
Mezitím očistíme zeleninu. Mrkev, řapíkatý celer a pórek nakrájíme na menší kousky (asi 0,5 cm). Cibuli a česnek necháme neoloupané, jen je rozpůlíme.
3
Do velkého hrnce (cca 10 litrů) vložíme upečené kuřecí kosti, krky a zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu, z povrchu sebereme pěnu a přidáme koření, sůl, tymián, bobkový list a petrželovou nať. Snížíme teplotu a necháme vývar jemně probublávat asi 75 minut.
4
Po hodině přidáme připravenou zeleninu, cibuli a česnek. Opět přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme vývar „táhnout“ dalších 45 minut.
5
Hotový vývar přecedíme přes jemné sítko do čistého hrnce. Pokud je ho příliš, necháme ho chvíli vařit, aby se zredukoval na přibližně 3 litry.
6
Podle návodu na obalu si v osolené vodě uvaříme celozrnné nitky, scedíme je a krátce propláchneme. Do horkého vývaru přidáme část uvařených nití, trochu nakrájené zeleniny a posypeme čerstvou petrželovou natí.
7
Pokud chceš vývar ještě intenzivnější, nech ho po odstavení z ohně přikrytý alespoň 20 minut – chutě se krásně propojí. A nezapomeň – vývar je nejlepší druhý den, když se všechny ingredience „sladí“ do dokonalosti. 🍲
Výživové hodnoty na 1 porci:
225 kcal
945 kJ
T:
3 g
B:
12 g
S:
32 g
V:
4 g

Dobrou chuť !
Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)