Všechny
Recepty
Zdraví
Všeobecné
Stravování
Fitshaker podcasty
Cvičení
Proměny
Hubnutí
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Exotický tuňákový steak v sezamové omáčce se špenátovými bramborami

45 min
2 porcie
tunakovy steak

Potřebujeme: 

  • na přílohu:
  • 300 g brambor
  • 2 hrsti špenátu
  • 1 lžíci másla
  • mořskou sůl podle chuti
  • --
  • na tuňáka:
  • 400 g steak z tuňáka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citron na pokapání
  • mořskou sůl podle chuti
  • --
  • na omáčku:
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 15 g sezamových semínek
  • 40 g másla
  • mořskou sůl podle chuti
tunakovy steak

Mou oblíbenou destinací je Chorvatsko a proto si každý rok dopřeji k večeři steak z tuňáka.

Nikdy bych nevěřila, že sním rybu připravenou na medium, ale právě tam jsem zjistila, že tuňák je nejlepší, když není úplně propečený. Jinak totiž zůstává vysušený. Nebojte se a vyzkoušejte si ho připravit rychle a jednoduše, jak se říká – šup šup.

Jako přílohu v Chorvatsku podávají brambory s mangoldem. Já jsem tento pokrm inovovala a brambory kombinuji se špenátem. A když ochutnáte sezamovou omáčku, jsem si jistá, že budou spokojené všechny vaše chuťové pohárky.

Jak na to?

1

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Zalijeme vodou a dáme vařit. Když jsou uvařené, vodu slijeme a přidáme máslo a špenát. Brambory se špenátem dobře promícháme a přikryjeme pokličkou, aby se špenát spařil.

2

Na pánvi rozehřejeme med a přidáme balzamikový ocet a máslo. Necháme máslo rozpustit a vaříme, dokud se omáčka mírně nezredukuje. Osolíme a přidáme sezamová semínka. Omáčku dobře promícháme. Pokud omáčka ztuhne, je vhodné ji udržovat teplou, aby zůstala tekutá.

3

Na rozehřátou pánev s olivovým olejem položíme steak z tuňáka a opékáme ho z obou stran přibližně 1–2 minuty v závislosti na tloušťce steaku. Před dopečením steak osolíme.

4

Když jsou tuňák a příloha hotové, podáváme je spolu s připravenou sezamovou omáčkou. Na talíři steak pokapeme citronem podle chuti.

EXTRA Tip: Pokud chcete dosáhnout dokonalé textury tuňáka, nepřekračujte dobu přípravy – steak zůstane krásně šťavnatý a delikátní.

tunak steak s bramborami a spenatem

Výživové hodnoty na 1 porci:

855 kcal

3591 kJ

T:

47.5 g

B:

54 g

S:

50 g

V:

5 g

Ať ti chutná😊!

Vychutnejte si tento šťavnatý tuňákový steak v sezamové omáčce a dopřejte si chvíli odpočinku u zdravého a chutného jídla. Nezapomínejte však, že zdravý životní styl není jen o tom, co jíme, ale také o pohybu a péči o naše tělo.

Ať už potřebujete motivaci ke cvičení, podporu při pravidelném pohybu nebo radost z aktivního života, Fitshaker vám pomůže udržet rovnováhu mezi výživnou stravou a cvičením. Spojte zdravé jídlo s pravidelným pohybem a užívejte si život plný energie!

fitshaker
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.