Z malinkých semínek se rodí život a právě v prvních dnech, kdy se semínka mění na klíčky, mají neuvěřitelnou sílu a spoustu cenných látek pro naše tělo. Klíčení si zamilovala i Katka Kopúnová, která je zakladatelkou Sprout me, klíčky jsou už roky její vášní i živobytím, dělá workshopy a učí lidi, jak si kuchyni udělat zelenější a svěžejší. Protože s minimem námahy a času si dokáže každá z nás vypěstovat za pár dní pořádnou dávku zdraví. Pojďme si říct, jak na to, proč bychom to měli zkusit i my a kde všude můžeme klíčky využít. 😊
Klíčení je v těchto dnech žhavým tématem a mám pocit, že čím dál víc lidí si doma pěstuje vlastní klíčky. Proč jsou pro nás klíčky prospěšné?
Klíčení má spoustu výhod. Je dostupné pro každého. Nejen pro lidi, kteří mají vlastní zahradu, ale i pro člověka z města, který bydlí v malém bytě. Klíčky jsou navíc snadno pěstovatelné v každém ročním období. Nejvíc radosti určitě přinesou v zimních měsících, kdy je kvalitní lokální zelená strava u nás nedostupná.
Velkou výhodou klíčků je i to, že pokud se používají kvalitní, chemicky neošetřená semínka (ideálně bio), lidé do svého těla dostávají maximum vitamínů a žádné pesticidy, herbicidy ani hnojiva. Nic z toho totiž při klíčení není potřebné. A potom jsou tu obrovské benefity pro zdraví.
Vysvětlíš nám, jaké zdravotní benefity mají vyklíčené rostlinky pro naše tělo?
Klíčky jsou jako takové malé vysoce výkonné elektrárny. Jsou v nich koncentrovány vitamíny, minerály, antioxidanty i fytochemické látky. Ty poslední si můžete představit jako imunitu rostliny, která je v jejím nejmladším období nejsilnější. Právě tyto látky umí naše tělo navazovat a posilovat tak vlastní imunitu. Klíčky obsahují také hodně vlákniny a ty zelené i chlorofyl, který je absolutní infuzí zdraví.
Je jedno, který druh semínek si koupíme? Podle čeho si máme na trhu vybírat a která jsou nejprodávanější?
Je více méně jedno, který druh, ale velmi záleží na tom, jakou kvalitu lidé zvolí. Semínka na nakličování by určitě měly být chemicky neošetřené, ideálně v bio kvalitě a certifikované pro nakličování.
Mezi semínka, která mají lidé nejradši, určitě patří pálivá rychle rostoucí ředkvička nebo jemné slaďoučké klíčky jetele.
Hodně lidí má před samotným nakličováním respekt. Byl to i můj případ a dlouho jsem se odhodlávala zkusit to doma. Co musí začátečník vědět, aby proces nakličování proběhl správně?
Základem je znát jedno jediné pravidlo, a to, že klíčky ke svému růstu potřebují vlhkost. Nemají však rády extrémy. Když stojí ve vodě, můžou začít hnít. Když vodu naopak nemají, vyschnou. Je proto nutné udržovat je vlhké pravidelným proplachováním, při němž je vždy zapotřebí nechat přebytečnou vodu okapat tak, aby v ní klíčky nestály.
Pojďme k samotnému pěstování klíčků. Už jsme si koupili semínka, odhodlali jsme se začít... Budeme potřebovat ještě nějaké speciální nádobky, nebo si vystačíme s tím, co najdeme v domácnosti?
Existuje několik výborných nádobek, které práci s klíčky ulehčí a zároveň jsou velmi estetickým doplňkem kuchyně. Pokud s klíčky začínáte a chcete si nejdřív otestovat, jestli vás to bude vůbec bavit, a neinvestovat hned na začátek do nádobek, dá se vyrobit jednoduchá nakličovací sklenice s gázou a gumičkou a mnohé klíčky se dají také nakličovat na plátku mokré vaty.
Můžeš nám konkrétně poradit, jak na to?
# 1: NAKLIČOVÁNÍ VE SKLENICI
Otvor zavařovací sklenice překryjeme gázou nebo jinou čistou textilií a zagumičkujeme. Potom postupujeme tak, jak píšu v návodu na nakličovací sklenici, který prodávám.
Toto je vhodné na luštěniny a zelené klíčky, které při kontaktu s vodou netvoří gel. Super jsou tedy například mungo, čočka, hrášek, jetel, alfalfa, ředkvička, pískavice, brokolice, zelí, kedlubna.
# 2: NAKLIČOVÁNÍ NA VATĚ
Plátek vaty uložíme na rovnou podložku. Například na mělký talíř nebo nějaký tácek. Zalijeme ho vodou tak, aby byl celý vlhký, ale zase ne tak, aby z něj voda úplně tekla. Ideální je po namočení udělat test a talíř nebo tácek obrátit – vata by měla držet a nespadnout, ale zároveň by z ní neměla téct ani kapat voda. Mokrou vatu potom stačí posypat semínky a udržovat ji stále vlhkou.
Ta semínka, která tvoří gel (řeřicha, rukola, hořčice, len, chia), není třeba namáčet, stačí je suché nasypat na vatu. Ostatní (jetel, alfalfa, ředkvička, pískavice, brokolice, zelí, kedlubna) je třeba aspoň na 8 hodin namočit. Na vatě nedoporučuju klíčit luštěniny a na urychlení nakličování je dobré talíř nebo tácek s vatou na první dva dny zakrýt jiným talířem nebo táckem, aby se uvnitř vytvořilo něco jako mini skleník.
Jakých chyb je nutné se vyvarovat, aby klíčky správně vzešly a byly pro nás prospěšné?
Před začátkem nakličování je nutné semínka namočit, aby se aktivovala, a potom je udržovat vlhká, tak jak jsem už uvedla. Není to velká věda, ale možná mě napadá ještě jedna rada.
Některé zelené klíčky, například brokolice, ředkvička, rukola, fialová kedlubna a mnoho dalších, tvoří v počátcích nakličování drobné vatové kořínky, které lidem často připomínají plíseň. Klíčky mnohokrát vyhodí a přitom jediné, co bílé vatové kořínky chtěly říct, je, že mají žízeň a bylo je třeba propláchnout nebo poprášit vodou.
Jak je potřeba se o semínka během klíčení starat a jak budeme vědět, že už jsou připravená k jídlu?
Proplachovat. 😊 Co se týká jejich připravenosti ke konzumaci, nejsou tam omezení, kdy se můžou/nemůžou jíst. Jde spíš o to najít jejich stádium, které vám nejvíc chutná, a nějaký rozumný balanc mezi tím, kdy jsou možná chutné, ale příliš malé a byla by škoda je sníst. Běžně klíčkům trvá 3–7 dní, než vyrostou do velikosti, která je tak nějak akorát.
Tak, klíčky už máme hotové, co s nimi teď? Jak dlouho nám vydrží a jak je správně uskladnit?
Ony vlastně nejsou hotové nikdy. Když je budete udržovat vlhké, povyrostou o kousek každý den. Kdybyste je pěstovali příliš dlouho, v jednu chvíli můžou začít jakoby vadnout, což je znak toho, že už nedokážou fungovat jen z vody a potřebovaly by půdu a minerály z ní.
Ale pokud chceme jejich růst zastavit, stačí je dát do lednice, kde se jejich růst úplně zastaví a při správném skladování v ní bez další péče vydrží 3−5 dní. Skladování je podobné jako u listové zeleniny. Je nutné je dát do uzavíratelné nádoby, jejíž dno vysteleme kuchyňským papírem, aby zachytil případnou přebytečnou vlhkost. Ideální je nedávat je do nádoby hned po propláchnutí, ale několik hodin po něm, aby klíčky nebyly příliš vlhké. To, proč se listová zelenina i klíčky v lednici rychle kazí, je právě velké množství vody, takže je třeba dávat je tam spíš sušší než mokré.
Maminky určitě bude zajímat otázka, jestli můžou tuto nálož vitamínů nabídnout i svým dětem. Od jakého věku můžou klíčky děti a jsou OK pro těhotné ženy?
Všeobecně se doporučují pro děti od 3 let a pro těhotné ženy moc ne, i když samotné klíčky jsou velmi zdravé a nijak jim nemůžou ublížit. Doporučení platí spíš proto, že v USA byla kdysi aféra, když se pár lidí po konzumaci klíčků nakazilo bakterií e-coli, která byla v klíčcích přítomná vinou nesprávného hnojení (používali kravský hnůj infikovaných krav). Klíčky tedy takový druh bakterií samy nevytvářejí, ale u nesprávně pěstovaných semínek ho můžou přenášet.
Proto je velmi důležité mít opravdu dobrý zdroj semínek, jak jsem zmiňovala na začátku. Víc o tomto tématu klíčky a děti jsem sepsala i v článku.
A nakonec, do čeho doporučuješ klíčky používat?
Do všeho. Já je úplně nejvíc miluju na dobrém kváskovém chlebu s avokádem, hummusem, obyčejným máslem nebo jakoukoliv pomazánkou. Skvělé jsou také na vršku krémové polévky, zamíchané v salátu nebo jako příloha k jakémukoliv jídlu. Jediné, čemu nemůžu přijít na chuť, je jejich kombinace se sladkými jídly. Teď celkem vznikl trend používat je jako ozdobu na dorty, ale myslím si, že tam tvoří spíš vizuální funkci než chuťovou. 😊
Děkujeme mockrát, Katko, za tvoje rady a zkušenosti. Ať ti nakličování přináší stále hodně radosti a zdraví!
Semínka i nádobky a spoustu dalších informací najdeš na Sprout me. Do klíčení, přátelé! 😊
Ozdob si klíčky doma připravené zdravé jídlo, např i podle receptů z naší kuchařky Z fitka do kuchyně 2, teď ji dostaneš jako dárek k premium členství:
Miluju poctivé věci, nechávám se inspirovat šikovnými lidmi a bavím se knihami, vařením a dalšími maličkostmi, které každý den přináší. Dělám věci, které mi přinášejí radost, a ty ostatní omezuji na minimum. :-) Jsem velkým fanouškem dobrého jídla, kvalitních potravin, pozitivního myšlení a všeho zdravého. A myšlenky z těchto oblastí s vámi budu ráda sdílet.