Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

MEGA dobrá fazolovo-cizrnová pomazánka, která chutná jako škvarková, a přitom je bez masa

10 min
650 g
fazolovo-cizrnová pomazánka

Potřebujeme: 

  • 400 g plechovku cizrny (čistá váha 240 g)
  • 400 g plechovku červených fazolí (čistá váha 240 g)
  • 70 g na kostky nakrájených sušených rajčat
  • 5 lžic olivového oleje
  • ½ svazku petrželové nati
  • šťávu z 1 limetky
  • 1 lžičku mořské/himalájské soli
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku oregana
  • 1/2 lžičky chilli (volitelné + vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 3 lžičky domácího medu
  • ½ lžičky mletého pepře (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • vodu na zředění (podle potřeby)
fazolovo-cizrnová pomazánka

Jednoduchá a chutná snídaně, předkrm nebo svačina s použitím běžných potravin ze spíže. Tento recept připravíš rychle a potřebuješ k tomu jen hrst ingrediencí a mixér. Porce, kterou jsem připravila já, je XXL formátu, jelikož jsem nechtěla nechávat otevřené a nevyužité plechovky. Myslela jsem si, že pomazánku budeme jíst ještě týden (já a manžel). Hned v ten den však polovina zmizela. Klidně si však upravte doma porci podle sebe. Jinak, můj manžel říkal, že mu chutnala jako škvarková, ačkoliv je bez masa.

Jak na to?

1

Všechny ingredience dáme do mixéru, pokud ho nemáme, můžeme vyzkoušet i ponorný mixér. Tehdy ale doporučuji nedat hned všechno najednou, ale přidávat ingredience postupně a postupně mixovat.

2

Mixujeme přibližně 2 minuty nebo dokud se ze směsi nevytvoří krémová hmota. Pokud je hmota hustá, můžeme přidat vodu.

3

Podáváme k topinkám, oblíbenému pečivu, pita chipsům a se zeleninou.

Tip: Sušená rajčata můžeme zkusit vyměnit i za nějaké sušené ovoce. Místo limetky použít citron. Pokud máme chuť na svoje oblíbené koření, můžeme si vyhrát i tam. Stejně tak je možné vyměnit petrželovou nať např. za pažitku a olivový olej za kvalitní máslo. V neposlední řadě určitě můžeš vyzkoušet přidat do pomazánky i kvalitní opraženou slaninku a rozmixovat s pomazánkou.

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.