Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Famózní zeleninová pomazánka z pečených batátů a bílé fazole

35 min
12 porcí
fazolová pomazánka

Potřebujeme: 

  • 1 větší batát
  • 1 středně velkou červenou papriku
  • 1 cibuli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 1 lžíci sušené bazalky
  • 1 plechovku bílé fazole
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 1 lžíci domácího medu
fazolová pomazánka

Lehká zeleninová pomazánka s pečenými batáty a červenou paprikou, ochucená voňavým kořením a bylinkami. Můžeš ji servírovat jako dip nebo na sendviče a je skvělým způsobem, jak „přinutit“ děti jíst víc zeleniny. Lahodná a zdravá pomazánka, která je dostatečně chutná na večírek, přitom dostatečně jednoduchá na to, aby sis ji připravila kdykoliv, kdy na ni dostaneš chuť.

Jak na to?

1

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme papírem na pečení, aby se zelenina nepřipekla.

2

Batát i papriku nakrájíme na menší kostky a cibuli na větší kousky.

3

Nakrájenou zeleninu naskládáme na plech, polijeme olivovým olejem a okořeníme. Promícháme a pečeme 15 minut nebo dokud není zelenina upečená.

4

Upečenou zeleninu přemístíme do kuchyňského robota nebo vyšší misky či dózy, pokud budeme používat tyčový mixér. K zelenině přidáme fazoli a mixujeme dohladka. Ochutnáme a dochutíme solí, medem, případně ještě dokořeníme.

5

Podáváme s nasekanými čerstvými bylinkami, pečivem, zeleninou.

Výživové hodnoty na 1 porci:

92 kcal

387 kJ

T:

2 g

B:

2 g

S:

15 g

V:

16 g

zeleninové pomazánky
pomazánka z bílých fazolí

Dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.