Vždy, když kolem ní projdu v naší zahradě, v duchu jí poděkuju a trochu polituju všechny, kdo o ni kvůli udržovanému anglickému trávníku přicházejí. A přitom nám tato královna jara prokazuje každoročně službu tím, že podporuje a regeneruje orgán, který je odpovědný za emoční prostředí v těle – játra. Řeč je o pampelišce.
Jak poznáme pampelišku?
Léčivá bylinka s lidovým názvem smetánka je neprávem považována za plevel v trávnících a na její sílu se hledí skrz prsty i přesto, že už v samotném názvu má slovo „lékařská“. Vyrůstá ze silného hlavního kořene. Začíná kvést brzy na jaře, kdy na loukách vytváří koberce sytě žlutých květů. Známá je její mléčná šťáva, kterou vypouští z býlí a která nám v dětství barvila ruce při vití věnců. 😊
Najdeme v ní tyto účinné látky: hořčiny, tanin, éterický olej, živice, vitamíny.
Motto: Kéž by se dal zastavit čas rozkvetlých pampelišek.
Jaké účinky má pampeliška?
Hořčiny obsažené v pampelišce pomáhají při trávicích obtížích a povzbuzují chuť k jídlu. Kořen pampelišky obsahuje navíc inulin, který pomáhá slinivce regulovat hladinu cukru v krvi. Používá se při léčbě cukrovky, upravuje funkci slinivky a žlučníku a zanedbatelné nejsou ani jeho močopudné účinky. Podporuje a regeneruje játra, a tím detoxikuje organismus.
Které části pampelišky můžeme využít?
Kořen
Pořekadlo „Komu se nelení, tomu se zelení“ v tomto případě trošku poopravím. Kdo nepracuje na tom, aby měl perfektní trávník, ten v něm najde poklady. 😊
Kořen sbíráme na podzim (srpen – říjen) po odkvětu. Před zpracováním ho důkladně umyjeme, nakrájíme a vysušíme. V této formě uschováme nebo použijeme při přípravě tinktury nebo čaje.
Květy
Za slunečného počasí sbíráme plně rozkvetlé květy (duben – červenec), které používáme pro přípravu sirupů, medu nebo čaje. Jsou vhodné na onemocnění dýchacích cest.
Nať a listy
Sbíráme nejlépe hned na jaře (v březnu). Listy jsou tehdy největší zásobárnou vitamínů, využívám je při přípravě salátů, slaných koláčů a rolád. Listy a nať pampelišky jsou tak silné, že v případě onemocnění jater, např. po infekční nemoci, cirhóze nebo ztukovatění jater, stačí denně požvýkat a sníst pár čerstvých listů a dutých stvolů. Jednodušší už to být nemůže.
Co můžeme z pampelišky udělat?
# 1: Využití pampelišky v kuchyni
Pampeliškové listy obsahují látky vhodné pro regeneraci jater a slinivky a jejich přímá konzumace je nejrychlejší a nejjednodušší formou léčby. V kuchyni je můžeme přidat do zeleninových salátů, smoothies, slaných rolád a míchaných vajec.
# 2: Využití pampelišky v domácí lékárničce
- Odvar z kořene: výborný léčivý prostředek při léčbě revmatismu a psoriázy.
- Sirup/med: z květů při léčbě dýchacích cest.
- Čaj z listů a kořene: podporuje močení při zánětu močového měchýře, je vhodný při zadržování tekutin v těle a vysokém krevním tlaku.
- Čerstvá šťáva: funguje jako silná verze čaje, můžeme si ji zmrazit na zimu nebo přidat do zdravých koktejlů.
- Tinktura: z listů a kořene podporuje tvorbu žluče, rozpouští žlučové kameny a je to mírné laxativum.
Recepty: Pampeliškový salát a smoothie
Že zní bláznivě dělat si salát z pampelišky? 😊 Prý salát je dobrý jen z řeřichy nebo polníčku? Vůbec ne! Vyzkoušej můj oblíbený recept na léčivý jarní salát, u kterého se nemůžeš vymlouvat ani na finanční náročnost. 😊
Natrháme, umyjeme a nakrájíme listy pampelišky, kopřivy a špenátu, smícháme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a olejem z vlašských ořechů, který dodá salátu výraznou vůni a příjemnou chuť. Na zjemnění hořké chuti pampelišky můžeme přidat trochu zakysané smetany.
Nebo vyzkoušej moje oblíbené smoothie z pampelišky:
Hrst pampeliškových listů rozmixujeme společně se šťavnatým jablkem a sladkým mangem na kaši, do níž přidáme podle potřeby vodu, aby vznikl hustější výživný nápoj. Bude to zaručeně první zelený nápoj, který budou milovat i tvoje děti! 😊
Víc o bylinkách, které rostou běžně okolo nás, najdeš v mojí knížce Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje spoustu receptů na jejich zpracování, výrobu různých produktů do domácí lékárničky i pro krásu těla. A také moje osobní rady a tipy při sběru a kombinaci bylinek a přípravu zdravé medicíny.
Další fantastické recepty najdeš i v naší knížce Z fitka do kuchyně 3, teď ji dostaneš jako dárek k premium členství:
Zdravým životním stylem se zabývám téměř 15 let. K bylinkám mě přivedla nemoc mojí dcery a rychle mě přesvědčily o své síle a účinku. Od té doby se věnuju zdraví na všech úrovních. Organizuju detoxikační pobyty, kde po dobu 7 dní učím lidi zdravěji žít www.detoxpobyt.sk, vydala jsem knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, dělám kurzy, přednášky, píšu články, vedu obchůdek se zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitře a stejnojmenný e-shop. Věřím, že se díky mým článkům o bylinkách zamilujete do léčivé síly přírody stejně jako já. 😊