
Slovenská klasika se stejnou chutí, ale s menším množstvím kalorií. Slaninu jsme vyměnili za vysokoprocentní šunku, kterou doporučujeme opéct pěkně dozlatova. Strapačky se dají připravit i ve vegetariánské verzi, kde doporučujeme využít uzené tofu místo šunky. Přibližně třetinu mouky do halušek je možné vyměnit i za celozrnnou, pšeničnou či špaldovou.
Jak na to?
1
Ve větším hrnci na oleji opečeme šunku nakrájenou na malé kostičky.
2
Odložíme ji bokem a ve stejném hrnci osmahneme cibuli nakrájenou na měsíčky dosklovita.
3
Přidáme kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžeme ho trochu propláchnout pod tekoucí vodou) a podusíme ho doměkka pod pokličkou, cca 25 minut.
4
Podle potřeby ho můžeme během vaření podlévat trochou vody, na závěr ho dochutíme cukrem a odstavíme z plamene.
5
Brambory nastrouháme najemno, přidáme k nim vajíčka, sůl, mouku a vypracujeme polotuhé těsto.
6
Z těsta pomocí haluškovače tvoříme halušky, které vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Pokud by se halušky rozvářely, přidáme do těsta trochu více mouky.
7
Halušky podáváme promíchané se zelím, posypané opečenou šunkou a pažitkou či petrželovou natí.

Vychutnaj si túto tradičnú chuť inak!
Většinu času trávíme právě v kuchyni – vařením, focením nebo natáčením videoreceptů. Tvorbě receptů se věnuji už téměř dekádu a zaměřuji se zejména na zdravější a jednoduché recepty, které připravuji z dostupných ingrediencí. Svoji tvorbu sdílím na Instagramu se skvělou komunitou, zároveň jsem i autorkou kuchařky s každodenními recepty. Volný čas nejraději trávím cestováním a vysedáváním u dobré kávy v útulných kavárnách.