Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Fitshaker podcasty
Cvičení
Proměny
Hubnutí
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Slovenské tradiční strapačky s kysaným zelím jinak

60 min
6 porcí
halušky se zelím

Potřebujeme: 

  • 1 kg brambor
  • 400 g polohrubé špaldové mouky
  • 2 vajíčka
  • 2 ČL soli
  • 700 g kysaného zelí
  • 200 g kvalitní šunky
  • 1 cibuli
  • 2 PL řepkového oleje
  • 1 PL třtinového cukru
  • voda podle potřeby
  • pažitka/petrželová nať na podávání
halušky se zelím

Slovenská klasika se stejnou chutí, ale s menším množstvím kalorií. Slaninu jsme vyměnili za vysokoprocentní šunku, kterou doporučujeme opéct pěkně dozlatova. Strapačky se dají připravit i ve vegetariánské verzi, kde doporučujeme využít uzené tofu místo šunky. Přibližně třetinu mouky do halušek je možné vyměnit i za celozrnnou, pšeničnou či špaldovou.

Jak na to?

1

Ve větším hrnci na oleji opečeme šunku nakrájenou na malé kostičky.

2

Odložíme ji bokem a ve stejném hrnci osmahneme cibuli nakrájenou na měsíčky dosklovita.

3

Přidáme kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžeme ho trochu propláchnout pod tekoucí vodou) a podusíme ho doměkka pod pokličkou, cca 25 minut.

4

Podle potřeby ho můžeme během vaření podlévat trochou vody, na závěr ho dochutíme cukrem a odstavíme z plamene.

5

Brambory nastrouháme najemno, přidáme k nim vajíčka, sůl, mouku a vypracujeme polotuhé těsto.

6

Z těsta pomocí haluškovače tvoříme halušky, které vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Pokud by se halušky rozvářely, přidáme do těsta trochu více mouky.

7

Halušky podáváme promíchané se zelím, posypané opečenou šunkou a pažitkou či petrželovou natí.

Vychutnaj si túto tradičnú chuť inak!

fitshaker ebook
Fotka autora
Simona Malková
Redaktorka ve Fitshaker

Většinu času trávíme právě v kuchyni – vařením, focením nebo natáčením videoreceptů. Tvorbě receptů se věnuji už téměř dekádu a zaměřuji se zejména na zdravější a jednoduché recepty, které připravuji z dostupných ingrediencí. Svoji tvorbu sdílím na Instagramu se skvělou komunitou, zároveň jsem i autorkou kuchařky s každodenními recepty. Volný čas nejraději trávím cestováním a vysedáváním u dobré kávy v útulných kavárnách.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.