
Strakatá fazole je vynikajícím zdrojem vlákniny. Pokud jsi ji ještě nezařadila do svého jídelníčku, měla bys to zvážit. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi, předchází trávicím potížím, doplňuje zásoby železa a v neposlední řadě snižuje riziko srdečního infarktu. Pokud dobře počítám, je to hned 5 důvodů, proč tuto luštěninu zařadit do vaření.Dnes ti přináším recept na fazolovou polévku. Skvěle tě zasytí třeba k večeři. A chutná famózně – i přesto, že do ní není potřeba přidávat žádné maso ani uzeniny, jen samou zeleninu.
Doba přípravy: 40 minut
Pojďme se pustit do přípravy!
Co budeme potřebovat na cca 5–6 porcí?
- 1 šálek strakaté fazole (asi 250 g)
- 2 středně velké mrkve
- 2 středně velké petržele
- 2–3 stroužky česneku
- 1 kostku bio kuřecího bujónu
- mořskou/himalájskou sůl
- černý pepřolivový olej
Jak budeme postupovat?
- Fazoli si den předem namočíme.
- Před vařením vodu slijeme a zalijeme čerstvou – asi 2,5 litru – a dáme vařit.
- Přidáme bujón, na větší kusy nakrájenou petržel (stačí ji přepůlit) a mrkev nakrájenou na menší kousky.
- Vše vaříme na mírném ohni, dokud fazole dostatečně nezměknou.
- Když je fazole měkká, odebereme naběračkou do talíře asi polovinu fazolí a co nejvíce mrkve.
- Zbylou zeleninu (petržel i fazole) v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
- Do hrnce vrátíme odložené fazole a mrkev, dochutíme černým pepřem, solí, přidáme 1–2 lžíce kvalitního olivového oleje a prolisujeme stroužky česneku.
- Vše promícháme a necháme krátce převařit.
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
1 507 kJ 358 kcal | 4 g | 10 g | 35 g | 10 g |

📖 Objevte zdravé a chutné recepty s Fitshaker v kuchyni! 🍽️
Hledáte inspiraci na zdravé vaření? Naše kniha Fitshaker v kuchyni přináší množství jednoduchých a výživných receptů pro celou rodinu.
Ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, určitě si najdete to své.
➡️ Dostupná na Fitshaker e-shopu již nyní!
Pořiďte si ji ještě dnes a zpříjemněte si vaření. Vařte zdravěji, chutněji a s radostí!