
Turecké vajcia, známe ako Çılbır, sú jedným z najchutnejších a zároveň najjednoduchších jedál, ktoré si môžeš pripraviť na raňajky alebo ľahkú večeru. Jemné pošírované vajcia sa podávajú na cesnakovom jogurte s voňavým bylinkovým nádychom a sú preliate aromatickým maslom s paprikou, kajenským korením a chilli vločkami. Výborne chutia s chrumkavým opečeným pečivom, ktoré perfektne nasiakne všetky chute.
Ako na to?
1
Jogurt vložíme do misky. Stroužek česneku rozetřeme se solí nebo prolisujeme a zamícháme do jogurtu. Pokud jsme použili lis, jogurt ještě dochutíme solí.
2
Tradičně se bylinky přidávají až na hotové jídlo, ale můžeme je přimíchat už teď – po 1 lžíci nasekaného kopru a pažitky.
3
Ve středně velkém hrnci ohřejeme vodu těsně pod bod varu. Přidáme 1 lžíci octa a vytvoříme ve vodě vír. Opatrně do středu rozklepneme vejce (můžeme si ho nejprve připravit do misky a pak ho pomalu vlít do vody).
4
Pošírujeme vejce jedno po druhém 4 minuty. Po uvaření je přesuneme do studené vody, aby se zastavil proces vaření a žloutek zůstal tekutý. Po dvou vejcích doporučujeme vyměnit vodu s octem.
5
V malém hrnci nebo na pánvi na středním ohni rozpustíme máslo. Když začne bublat, přidáme mletou papriku, kajenské koření a chilli vločky. Krátce promícháme a odstavíme z ohně.
6
Ochucený jogurt rozdělíme do talířů nebo misek a uhladíme povrch. Navrch položíme po dvou pošírovaných vejcích, přelijeme horkým paprikovým máslem a posypeme čerstvými bylinkami.
7
Nakonec ještě lehce osolíme a podáváme s opečeným chlebem.

🍽 Užijme si tuto lahodnou tureckou specialitu! 😍
NOVÝ PROGRAM již od 3.3.!
Zdravá záda a správné držení těla
Trápí tě bolest zad, ztuhlé svaly nebo nesprávné držení těla?
Přidej se k nám a osvoj si cviky, které ti pomohou cítit se lépe každý den!
👉 Začínáme 3.3. – buď u toho!
Jídlo a vaření jsem měla ráda už od mala, ale pohyb méně. To se projevilo i na mé váze, kterou jsem začala v dospívání řešit. Změnila jsem stravovací návyky, začala pravidelně cvičit, a tak se zdravý životný styl stal mou přirozenou součástí. Vedle záliby ve vaření jsem milovala i focení, což se spojilo v příjemnou formu předávání inspirace dál mezi příznivce zdravého jídla. Vařím spíše rychlejší jídla, aby zbyl čas i na další aktivity a vaření se nestalo vyčerpávající činností, ale radostí. Můj blog: zdravezivena.cz