Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Máš nafouklé a bolavé břicho? Máme pro tebe 9 tipů, jak to můžeš vyřešit!

bolavé břicho

Nadýmání, plynatost, pocit nafouklého břicha nejednou provázený bolestí nebo nepříjemnými pocity. Jde hlavně o subjektivní pocit břišního diskomfortu, ale ve většině případů lze i objektivně pozorovat větší – nafouklé – břicho.

Ani zdaleka nejde o ojedinělý problém a statistiky říkají, že nafukování nebo nadýmání trápí 10–30 % lidí!

Kde je problém?

Nadýmání je problém, který může souviset s nejrůznějšími onemocněními, platí však, že ve většině případů ho způsobují „méně závažné“ příčiny než nemoc.

Nadýmání je stav, kdy se nižší částí trávicího traktu, tj. střeva, roztahují a hromadí se v nich plyn, což se projeví zvětšením a vydutím břicha, ale výjimkou není ani diskomfort, bolest nebo křeče.

A co tedy nadýmání způsobuje? Až 96 % pacientů navštěvujících gastroenterologa uvádí nadýmání jako jeden z příznaků své nemoci. Nejčastěji jde o příznak funkčních onemocnění, například potravinových alergií – nadýmání je časté při intoleranci laktózy! U takových pacientů je typické, že je nafouklé břicho trápí aspoň 1x do týdne, může být spojené se zácpou, ale pozorují i zhoršení po stresu nebo jídle.

Břicho může být nafouklé u žen během menstruace, což je však fyziologický (normální) jev. Jak jste zřejmě zachytili, u většiny pacientů se těžkosti zhoršují po jídle a jídlo je jedním z nejběžnějších důvodů, proč nadýmání trápí jinak zdravé lidi.

nadýmaní

Potraviny, které nadýmají

Určitě znáte klasické prohlášení, že vás fazole určitě bude nadýmat.

Luštěniny patří mezi potraviny, které podporují nadýmání, ale stejné je to i u pečiva, mléčných výrobků, zelí, mastných pokrmů, alkoholu, umělých sladidel, ale i u perlivých nápojů.

Znamená to však, že bychom měli přestat jíst například čočku nebo fazoli, protože nadýmají? Určitě ne! Pokud netrpíte intolerancí, mnohé z uvedených potravin, jako jsou luštěniny, zelí nebo kvalitní mléčné výrobky, jsou pro naše tělo prospěšné a v normálních dávkách ve vyváženém jídelníčku mu přinesou víc benefitů než škod.

Při nadýmání jde spíš o komplexní problém, protože pokud trpíme nadýmáním často, a nejen jednou za měsíc, když sníme fazolovou polévku, nebude problém jen v jedné složce potravy. Nadýmáním častěji trpí lidé, kteří jedí stravu bohatou na živočišné tuky, bílkoviny. Příčinou je i nedostatek ovoce a zeleniny – vlákniny, zvýšený příjem alkoholu a umělých sladidel. Opakujeme, pokud jde o člověka, který není nemocný, ale trápí ho nadýmání, zřejmě bude příčinou nezdravá strava. Která z jídel byste tedy při častém nadýmání měli vyloučit? Určitě ta, která jsou mastná, smažená, fast food, slazené a perlivé nápoje, umělá sladidla a alkohol by měly být tabu také!

bolave bricho

Pohyb pomáhá

Několik experimentálních studií se zabývalo vlivem pohybu na nadýmání a ukázalo se, že pravidelný pohyb a zároveň i redukce hmotnosti, ke které lidem s nadváhou pohyb pomůže, má pozitivní účinky.

Pravidelný pohyb v jakékoliv formě zlepšuje peristaltiku, což při nadýmání určitě oceníte. Jedním z běžných spouštěčů nadýmání je i stres, a protože víme, že v dnešní době se stresu nedá vždy vyhnout, sport nám nabízí skvělý způsob, jak stres redukovat a udržovat si psychickou pohodu a dobrou náladu.

nafoukle bricho po jídle

Kdy je třeba zpozornět?

Jestli vás trápí nadýmání pravidelně a vypozorovali jste souvislost s konkrétní potravinou, resp. zhoršení po určitém jídle, například po konzumaci mléčných výrobků, a zároveň se k nadýmání přidávají i jiné těžkosti jako zácpa nebo průjem, bolest břicha, křeče nebo kožní projevy, informujte svého lékaře, protože je možné, že vás trápí potravinová intolerance, která je v současnosti poměrně běžná a správnou životosprávou dobře řešitelná!

Jaké jsou tedy naše rady proti nadýmání?

  1. vyvážená a pestrá strava
  2. dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny
  3. omezení mastných potravin
  4. omezení alkoholu
  5. omezení umělých sladidel
  6. pravidelný pohyb
  7. vyhýbání se stresu
  8. kvalitní a dostatečně dlouhý spánek
  9. užívání probiotik pro zdraví našeho mikrobiomu
tvrde nafoukle břicho

Pokud například hledáš tip na rychlou a výživnou snídani, která perfektně odstartuje tvůj den, můžeš vyzkoušet i naše snídaňové kaše, které připravíš za 5 minut:

snídaňová kaše

ZDROJE:

Kužela, Ladislav, Nadúvanie brucha, Solen, Via pract., 2013 10(2): 48-50

https://www.nhs.uk/conditions/bloating/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322525#long-term-solutions

Fotka autora
Bea Loffayová
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.