![bolavé břicho](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/nad%C3%BAvanie-282373-medium.png)
Nadýmání, plynatost, pocit nafouklého břicha nejednou provázený bolestí nebo nepříjemnými pocity. Jde hlavně o subjektivní pocit břišního diskomfortu, ale ve většině případů lze i objektivně pozorovat větší – nafouklé – břicho.
Ani zdaleka nejde o ojedinělý problém a statistiky říkají, že nafukování nebo nadýmání trápí 10–30 % lidí!
Kde je problém?
Nadýmání je problém, který může souviset s nejrůznějšími onemocněními, platí však, že ve většině případů ho způsobují „méně závažné“ příčiny než nemoc.
Nadýmání je stav, kdy se nižší částí trávicího traktu, tj. střeva, roztahují a hromadí se v nich plyn, což se projeví zvětšením a vydutím břicha, ale výjimkou není ani diskomfort, bolest nebo křeče.
A co tedy nadýmání způsobuje? Až 96 % pacientů navštěvujících gastroenterologa uvádí nadýmání jako jeden z příznaků své nemoci. Nejčastěji jde o příznak funkčních onemocnění, například potravinových alergií – nadýmání je časté při intoleranci laktózy! U takových pacientů je typické, že je nafouklé břicho trápí aspoň 1x do týdne, může být spojené se zácpou, ale pozorují i zhoršení po stresu nebo jídle.
Břicho může být nafouklé u žen během menstruace, což je však fyziologický (normální) jev. Jak jste zřejmě zachytili, u většiny pacientů se těžkosti zhoršují po jídle a jídlo je jedním z nejběžnějších důvodů, proč nadýmání trápí jinak zdravé lidi.
![nafoukle bricho nadýmaní](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/naf%C3%BAknut%C3%A9%20brucho-334024-large.jpg)
Potraviny, které nadýmají
Určitě znáte klasické prohlášení, že vás fazole určitě bude nadýmat.
Luštěniny patří mezi potraviny, které podporují nadýmání, ale stejné je to i u pečiva, mléčných výrobků, zelí, mastných pokrmů, alkoholu, umělých sladidel, ale i u perlivých nápojů.
Znamená to však, že bychom měli přestat jíst například čočku nebo fazoli, protože nadýmají? Určitě ne! Pokud netrpíte intolerancí, mnohé z uvedených potravin, jako jsou luštěniny, zelí nebo kvalitní mléčné výrobky, jsou pro naše tělo prospěšné a v normálních dávkách ve vyváženém jídelníčku mu přinesou víc benefitů než škod.
Při nadýmání jde spíš o komplexní problém, protože pokud trpíme nadýmáním často, a nejen jednou za měsíc, když sníme fazolovou polévku, nebude problém jen v jedné složce potravy. Nadýmáním častěji trpí lidé, kteří jedí stravu bohatou na živočišné tuky, bílkoviny. Příčinou je i nedostatek ovoce a zeleniny – vlákniny, zvýšený příjem alkoholu a umělých sladidel. Opakujeme, pokud jde o člověka, který není nemocný, ale trápí ho nadýmání, zřejmě bude příčinou nezdravá strava. Která z jídel byste tedy při častém nadýmání měli vyloučit? Určitě ta, která jsou mastná, smažená, fast food, slazené a perlivé nápoje, umělá sladidla a alkohol by měly být tabu také!
![nafouklé bricho po jídle bolave bricho](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/co%20na%20nafuknute%20brucho-651320-large.jpg)
Pohyb pomáhá
Několik experimentálních studií se zabývalo vlivem pohybu na nadýmání a ukázalo se, že pravidelný pohyb a zároveň i redukce hmotnosti, ke které lidem s nadváhou pohyb pomůže, má pozitivní účinky.
Pravidelný pohyb v jakékoliv formě zlepšuje peristaltiku, což při nadýmání určitě oceníte. Jedním z běžných spouštěčů nadýmání je i stres, a protože víme, že v dnešní době se stresu nedá vždy vyhnout, sport nám nabízí skvělý způsob, jak stres redukovat a udržovat si psychickou pohodu a dobrou náladu.
![bricho nafoukle bricho po jídle](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/nafuknute%20brucho-546695-large.jpg)
Kdy je třeba zpozornět?
Jestli vás trápí nadýmání pravidelně a vypozorovali jste souvislost s konkrétní potravinou, resp. zhoršení po určitém jídle, například po konzumaci mléčných výrobků, a zároveň se k nadýmání přidávají i jiné těžkosti jako zácpa nebo průjem, bolest břicha, křeče nebo kožní projevy, informujte svého lékaře, protože je možné, že vás trápí potravinová intolerance, která je v současnosti poměrně běžná a správnou životosprávou dobře řešitelná!
Jaké jsou tedy naše rady proti nadýmání?
- vyvážená a pestrá strava
- dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny
- omezení mastných potravin
- omezení alkoholu
- omezení umělých sladidel
- pravidelný pohyb
- vyhýbání se stresu
- kvalitní a dostatečně dlouhý spánek
- užívání probiotik pro zdraví našeho mikrobiomu
![nadýmaní břicha tvrde nafoukle břicho](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/tvrde%20nafuknute%20brucho-872077-large.jpg)
Pokud například hledáš tip na rychlou a výživnou snídani, která perfektně odstartuje tvůj den, můžeš vyzkoušet i naše snídaňové kaše, které připravíš za 5 minut:
ZDROJE:
Kužela, Ladislav, Nadúvanie brucha, Solen, Via pract., 2013 10(2): 48-50
https://www.nhs.uk/conditions/bloating/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322525#long-term-solutions
Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.