Hormony ovlivňují v našem těle úplně všechno, což platí i pro hlad a sytost.
Dva hlavní hormony, které pracují na tom, jestli bychom se do něčeho zakousli nebo jestli pociťujeme hlad, mají méně známé názvy – nazývají se ghrelin a leptin. Tyto hormony však neovlivňují pouze pocit hladu, ale spojují se i s obezitou, nebo naopak s anorexií. Jak fungují, kde se tvoří a jakým způsobem ovlivňují jedení, si spolu vysvětlíme dnes.
Leptin
Leptin je hormon, který potlačuje chuť k jídlu, ale není to úplně takto jednoduché.
Tento hormon vytvářejí buňky tukové tkáně, z čehož vyplývá, že čím více tuku máme, tím více leptinu se tvoří. Úkolem tohoto zajímavého hormonu je potlačovat pocit hladu a snížit příjem potravy, a mohlo by se tedy zdát, že by měl pomoct obézním lidem zhubnout tím, že budou mít pocit plnosti.
Opak je však pravdou, protože u obézních lidí vzniká rezistence na leptin. To znamená, že cílové tkáně, na které by měl leptin působit, na něj ztratily citlivost, a tedy nefunguje.
Stejně je to i s leptinem – když ho tukové buňky vytvoří, odevzdá v našem mozku signál, abychom už víc nejedli, a vzniká pocit plnosti a nasycení. Pokud však jíme hodně a leptin se tvoří stále, mozek na takovýto podnět přestane odpovídat – proto obézní člověk stále jí a nepociťuje sytost, což v konečném důsledku vede k přejídání se.
Ghrelin
Ghrelin naopak chuť do jídla stimuluje. Znáš ten pocit, kdy by ses nejradši s chutí najedla? Tak přesně za ten může náš druhý „hormon hladu“ ghrelin.
Tvoří se v žaludku – konkrétně v prázdném žaludku – a krví se dostává do mozku, kde v oblasti hypotalamu ovlivňuje centrum hladu a sytosti. V mozku zprostředkuje pocit hladu a chuti na jídlo. Cílem je přijmout více kalorií a vytvořit nějaký ten zásobní tuk.
Optimální hladiny
Jak vidíš, hormonální vliv na náš hlad a sytost je obrovský. Jak se tedy postarat o to, aby naše hladové hormony měly normální hladiny a my jsme byli schopní udržet si zdravou váhu?
Sekrece hormonů hladu a sytosti je, jak ukázaly mnohé studie, úzce spojená se spánkem. Překvapivé? Ani ne. Je známo, že kvalitní spánek je podmínkou normálního fungování našeho organismu na všech úrovních hormonální soustavu nevyjímaje.
To, co ještě ovlivňuje normální hladiny leptinu a ghrelinu, je rovněž nepřekvapivě pohyb. Fyzická aktivita, stabilní hmotnost a vyšší podíl svalové hmoty jsou pro udržení optimálních hladin hormonů hladu rozhodující.
Dietování a hormony hladu
Dalším z důvodů, proč diety ztroskotají a končí jo-jo efektem, je leptinová rezistence. Pokud je tvoje tělo na hormon sytosti rezistentní, dokážeš tento nechtěný jev zvrátit. Jak?
Nejlepším způsobem, jak se zbavit leptinové rezistence, je kromě spánku a pohybu i strava.
Vyhýbej se polotovarům a zpracovaným potravinám, dbej na dostatečný příjem kvalitních bílkovin a přidej i vlákninu ve formě ovoce a zeleniny nebo například psyllia – ukázalo se, že zvýšený příjem rozpustné vlákniny je užitečný v boji proti leptinové rezistenci!
Pravidelným pohybem nejen ozdravíš svoje trávení, ale taky rozproudíš energii, zlepšíš si celkové zdraví a náladu, a dokonce se ti zvedne sebevědomí 😊. Přidej se k nám a cvič kdekoliv a kdykoliv!
Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.