Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Proměny
Cvičení
Fitshaker podcasty
Seberozvoj a motivace
Hubnutí
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Podzimní dýňovo-fazolová polévka

40 min
7 porcí
tekvica

Potřebujeme: 

  • 2 l zeleninového vývaru
  • 2 konzervy bílých fazolí (480 g)
  • ½ dýně hokkaido
  • 3 brambory
  • 3 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • šťávu z ½ citronu
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • 1 čajovou lžičku mleté papriky
  • 1 čajovou lžičku mletého kmínu
  • ½ čajové lžičky mleté uzené papriky
  • špetku mletého chilli
  • mleté černé pepře
  • sůl
  • Na podávání: celozrnný chléb a petrželová nať
tekvica

Hustá, sytá a hřejivá polévka, kterou si zamiluješ. Je plná zeleniny, výrazného koření a větší porce s celozrnným chlebem plnohodnotně nahradí hlavní jídlo. Není ničím zahuštěná – místo toho jsme část polévky rozmixovali, což jí dodá krémovější konzistenci.

Jak na to

1

Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, řapíkatý celer a mrkev nakrájenou na tenká kolečka.

2

Přidáme mletou papriku, kmín, uzenou papriku, chilli, kurkumu a dýni nakrájenou na kostky (není třeba ji loupat).

3

Ingredience necháme za občasného míchání rozvonět, zalijeme vývarem, přidáme propláchnuté a scezené fazole a brambory nakrájené na kostky.

4

Pod pokličkou polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

5

Asi třetinu polévky odebereme, rozmixujeme dohladka a vlijeme zpět.

6

Polévku dochutíme solí, mletým černým pepřem a citronovou šťávou, poté ji odstavíme z plotny.

7

Podáváme ji s celozrnným chlebem a posypanou nasekanou petrželovou natí.

Výživové hodnoty na 1 porci (1 porcia (bez chleba)):

190 kcal

798 kJ

T:

6 g

B:

8 g

S:

27 g

V:

6 g

tekvicovo- fazuľová polievka

Hřejivá, výživná a plná chutí – tahle polévka ti zpříjemní i ten nejchladnější podzimní den.🧡

recepty
Fotka autora
Simona Malková
Redaktorka ve Fitshaker

Většinu času trávíme právě v kuchyni – vařením, focením nebo natáčením videoreceptů. Tvorbě receptů se věnuji už téměř dekádu a zaměřuji se zejména na zdravější a jednoduché recepty, které připravuji z dostupných ingrediencí. Svoji tvorbu sdílím na Instagramu se skvělou komunitou, zároveň jsem i autorkou kuchařky s každodenními recepty. Volný čas nejraději trávím cestováním a vysedáváním u dobré kávy v útulných kavárnách.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.