
Toto jedlo má okrem ostatných makroživín aj významný obsah vlákniny, čo podporuje trávenie, sýtosť a stabilnú hladinu cukru v krvi. Je to vegan šalát, ktorý ťa nasýti, dobije bielkovinami a len tak rýchlo ti po ňom nevyhladne. Vhodný do práce, na cesty alebo ako rýchly obed do 15 minút. Stačí otvoriť krabičku a... jesť!
Jak na to?
1
Dáme si rozehřát pánev.
2
Quinoou několikrát důkladně propláchneme a dáme vařit do menšího hrnce na střední plamen.
3
Zatímco se quinoa vaří, na rozehřáté pánvi na části olivového oleje (5 ml) pomalu opečeme cuketu (pokud by se začala přichytávat, můžeme postupně podlévat cca 50 ml vody) a ke konci přidáme rajčata, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, koření a ještě krátce orestujeme (ne příliš dlouho a ideálně jen 1–2× promíchat, aby se rajčata nezačala rozpadat).
4
Z limetkové šťávy, dijonské hořčice, javorového sirupu (volitelné) a zbylého olivového oleje si vymícháme dressing.
5
V misce spolu smícháme zeleninu, uvařenou quinoou, čočku a zalijeme dressingem.
TIP 1:
Pokud chceš více bílkovin, můžeš do salátu přidat:
z veganských zdrojů – 100 g opečeného tofu (120 kcal/12 g B),
ze živočišných zdrojů – 100 g cottage cheese (85 kcal/11 g B),
vařené vajíčko (70 kcal/6 g B) nebo 100 g tuňáka ve vlastní šťávě (120 kcal/23 g B).
TIP 2:
Pro letní verzi salátu je možné cuketu zaměnit za salátovou okurku a rajčata nerestovat.

Dobrou chuť !
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.