Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Fitshaker podcasty
Cvičení
Proměny
Hubnutí
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Čočkový salát s quinoou do krabičky

15 min
1 porce
čočkový salát

Potřebujeme: 

  • 150 g sterilované čočky (nebo uvařené)
  • 40 g suché quinoy
  • 100 g cukety (nakrájené na malé kostičky)
  • 90 g cherry rajčat (nakrájených na půlky nebo čtvrtky)
  • 1 jarní cibulku (příp. červenou cibuli či pažitku, nať nebo bazalku)
  • 10 ml olivového oleje
  • 1 ČL limetkové šťávy (5 ml)
  • 1/2 ČL dijonské hořčice
  • 5 ml javorového sirupu (volitelné)
  • 1/5 ČL bylinkové soli
  • na špičku ČL černého mletého pepře
čočkový salát

Toto jedlo má okrem ostatných makroživín aj významný obsah vlákniny, čo podporuje trávenie, sýtosť a stabilnú hladinu cukru v krvi. Je to vegan šalát, ktorý ťa nasýti, dobije bielkovinami a len tak rýchlo ti po ňom nevyhladne. Vhodný do práce, na cesty alebo ako rýchly obed do 15 minút. Stačí otvoriť krabičku a... jesť!

Jak na to?

1

Dáme si rozehřát pánev.

2

Quinoou několikrát důkladně propláchneme a dáme vařit do menšího hrnce na střední plamen.

3

Zatímco se quinoa vaří, na rozehřáté pánvi na části olivového oleje (5 ml) pomalu opečeme cuketu (pokud by se začala přichytávat, můžeme postupně podlévat cca 50 ml vody) a ke konci přidáme rajčata, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, koření a ještě krátce orestujeme (ne příliš dlouho a ideálně jen 1–2× promíchat, aby se rajčata nezačala rozpadat).

4

Z limetkové šťávy, dijonské hořčice, javorového sirupu (volitelné) a zbylého olivového oleje si vymícháme dressing.

5

V misce spolu smícháme zeleninu, uvařenou quinoou, čočku a zalijeme dressingem.

TIP 1:

Pokud chceš více bílkovin, můžeš do salátu přidat:

z veganských zdrojů – 100 g opečeného tofu (120 kcal/12 g B),

ze živočišných zdrojů – 100 g cottage cheese (85 kcal/11 g B),

vařené vajíčko (70 kcal/6 g B) nebo 100 g tuňáka ve vlastní šťávě (120 kcal/23 g B).

TIP 2:

Pro letní verzi salátu je možné cuketu zaměnit za salátovou okurku a rajčata nerestovat.

Dobrou chuť !

cvičeni s fitshakerom
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.