
Masopust je v plném proudu. Tradičním jídlem v tomto období jsou právě koblihy. Ale co dělat, když se chceme stravovat rozumně a smažené koblihy plné tuku se nehodí do našeho jídelníčku? Existuje alternativa – můžeme si upéct koblihy v troubě. I když nebudou typické, pochutnáme si na nich bez výčitek, pokud si pohlídáme celkový denní příjem kalorií.
Vyzkoušej je!
Jak na to?
1
Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme do něj 1 lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme odstát 20 minut.
2
V míse smícháme mouky, přidáme rozpuštěné máslo, ricottu a 120 g cukru.
3
K mouce přidáme připravený kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme cca 60 minut kynout.
4
Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm.
5
Sklenicí (já jsem použila průměr 7 cm) vykrajujeme koblihy a ukládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
6
Do středu každé koblihy uděláme palcem důlek.
7
Každou koblihu potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme cca 15 minut.
8
Po upečení dozdobíme lžičkou mascarpone a džemem.
Výživové hodnoty na 1 porci:
174 kcal
732 kJ
T:
6 g
B:
5 g
S:
24 g
V:
2 g



Dobrou chuť! :-)
Co takhle připravit si zdravější verzi pizzy, hranolek, perkeltu a mnoha dalších jídel? 🍕🍟🥘 Zdravé fit recepty od snídaně až po večeři najdeš v našich knihách:
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.