Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Jak na mrazení hotových jídel? 5 zásad, které je třeba dodržovat

mražení potravin

V dnešním článku si povíme, jak nejefektivněji uchovat jídla mrazením nebo chlazením, a to nejen ta hotová.

Znáš tu úžasnou chuť čerstvě uvařeného jídla?

Jaké by to bylo, kdyby se nám podařilo jídlo v takovém stavu udržet déle, nejlépe i pár dní?

Málokdo z nás ví, že v jídle se okamžitě, a to už při jeho chladnutí, začínají množit mikroorganismy, kterým nejvíc vyhovuje teplota od +10 do +70 stupňů. Jídlo tak ztrácí svoji původní chuť, kvalitu a postupem času se zkazí, když ho nezachladíme nebo nezmrazíme. A to by nikdo z nás nechtěl.

Samozřejmě, že některá jídla a potraviny se kazí rychleji a jiná pomaleji.

mrazeni prikrmu

Jak to tedy dělají ve výrobě hotových jídel, aby jejich chuť a kvalita vydržely co nejdéle?

V potravinářském průmyslu a v gastronomii se k tomu používá metoda šokového chlazení nebo mrazení. Takzvaný blast chilling and freezing. Jídlo je rychlým způsobem zchlazeno na teplotu +3 stupně a tím nemají zmíněné mikroorganismy šanci rozmnožit se. Jídlo tak vydrží ve výborné kvalitě a chuti zachlazené víc dnů a po ohřátí je připraveno k podávání.

Podobné je to i při mrazení. Jídlo se zmrazí rychle a hluboko při teplotě cca –50 stupňů do čtyř hodin. Chuť a konzistenci jídla za tu dobu nestihnou zdegradovat mikroorganismy a v buňkách jídla se nestihnou vytvořit krystalky vody a zkazit konzistenci jídla.

mrazeni ovoce

Jak na to v domácím prostředí?

Doma si bohužel taková kvalitní zařízení na chlazení a mrazení nemůžeme dovolit, i když některé nové typy lednic disponují funkcí rychlého zmrazení. Abychom tedy i doma dosáhli přiměřené kvality mrazeného jídla a zachovali v něm vitamíny, je třeba dodržovat jednoduché zásady.

  1. Jídlo se snažíme zamrazit nebo uchovat v lednici ihned po jeho ochlazení na pokojovou teplotu.
  2. Jídla nevkládáme do mrazáku ani lednice teplá, protože se dost pravděpodobně sníží i kvalita okolních mrazených potravin.
  3. Mimořádně důležité je i balení potravin. Ideální je, když se uchovávají v kvalitních obalech nebo nádobkách, nejlépe s odsátým vzduchem. V žádném případě potraviny nedáváme do mrazáku zabalené v hliníkové fólii. Při dlouhodobém uskladnění by se nám mohl hliník dostat do jídla, což by mohlo mít vliv na naše zdraví.
  4. Potraviny, které už byly jednou rozmrazeny, nepatří zpět do mrazáku.
  5. Potraviny je nutné rozmrazovat pomalu, nejlépe v lednici. Tak se zachová chuť jídla a nezkazí se nám rychle.

Je však nutné si uvědomit, že ne všechny potraviny a jídla jsou vhodná na mrazení. Mrazem se nejlépe uchovávají všechny druhy masa, chléb, pečivo, bylinky, hodně druhů zeleniny a ovoce. Nevhodné jsou mléčné výrobky a produkty s vysokým obsahem tuku a také zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody. Mrazit byste neměli ani hotové přílohy jako brambory, bramborovou kaši nebo rýži. Vlastně můžete, ale chutnat vám určitě nebudou. 😊 Zmíněné potraviny mrazem ztrácejí konzistenci a kvalitu.

mražení zeleniny do polévky

Jak to tedy udělat?

V dnešní době jsme všichni uspěchaní a snažíme se ušetřit čas.

Nejideálnějším řešením by bylo konzumovat čerstvě vařená jídla z kvalitních čerstvých surovin. Zdravé a vyvážené pokrmy jsou jednoduché a nenáročné na přípravu. Většina jídel, která učíme naše klienty připravovat i my, je hotová do 30 minut. Ještě lepší je, když si pořídíte pomocníka, například takový tlakový multifunkční hrnec, kde i jídla, která byste dusili desítky minut, máte hotové za krátkou dobu. Nebo „polévkovar“, který se o čerstvou a chutnou polévku postará také za chvíli.

Nejlepší volbou je tedy uvařit si jídlo k večeři a půlku uskladnit v lednici a podávat druhý den k obědu. V takovém případě je jídlo ještě stále čerstvé a chutné. V krajním případě většina jídel vydrží při skladování v lednici do tří dnů. Pár jídel, jako jsou například některé polévky, je i po zmrazení chuťově identických s čerstvě uvařeným jídlem. Je však nutné, aby znova prošly varem. Například taková zelňačka.

Domácí mrazení je tedy nejméně vhodný způsob uchovávání hotových jídel.

Recepty na rychlá zdravá jídla najdeš i na našem blogu.

Už 8. ledna startujeme NOVOROČNÍ VÝZVU 🤩!

Čeká na tebe nejen nadílka nových tréninků, ale i motivační a stravovací rozhovory s odborníky. Tato výzva tě ihned od začátku roku pořádně nakopne a rozpumpuje tvoji energii. Začni si plnit svůj sen o zdravém těle hned na začátku roku .😊👇

výzva
Fotka autora
Mgr. Juraj Freyer
Redaktor pro Fitshaker

Moc jsem chtěl být lékařem, ale osud mě zavál jinam. Po letech se mi připletla pod nohy tématika výživy a začal jsem ji intenzivně studovat. Rozhodl jsem se pomáhat lidem tímto způsobem. Ne diagnostikováním a léčením, ale prevencí, výživou a péčí o svoje tělo, čímž můžeme velmi efektivně předcházet zdravotním problémům. Řešit nadváhu i zdravotní těžkosti způsobené nejčastěji stravou. Společně se svou partnerkou Jarkou jsem se stal výživovým mentorem a s naším týmem jsme pomohli už více než 3 000 klientům naučit se zdravě, správně a vyváženě stravovat z běžně dostupných potravin. Jsem spoluzakladatelem centra zdraví a výživy www.bodyclinic.sk s divizí pro ženy www.fitnessbyjarka.sk. Věnujeme se nejen hubnutí, ale i klinické výživě, neplodným párům, dětem, seniorům či sportovcům. I klientům s poruchou příjmu potravy. V týmu máme i terapeuty a kouče neurolingvistického programování, a pokud tedy klient má psychický problém, který se zrcadlí na jeho fyzickém zdraví či neschopnosti dodržovat zásady zdravého stravování, můžeme mu pomoct. Proto BodyClinic. Protože v těle všechno se vším souvisí a je propojené.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.