Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Proměny
Cvičení
Fitshaker podcasty
Seberozvoj a motivace
Hubnutí
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Šťavnatý jablečný perník

45 min
16 porcí
perník

Potřebujeme: 

  • 130 g BIO hladké pšeničné mouky (příp. špaldové)
  • 50 g BIO celozrnné pšeničné mouky (příp. špaldové)
  • 90 g třtinového cukru umletého na prášek
  • 2 vejce velikosti S
  • 45 ml BIO slunečnicového oleje (příp. jiný rostlinný)
  • 135 ml mléka 3,5 %
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky kypřicího prášku do perníku
  • 1 čajová lžička perníkového koření
  • 45 g džemu (jablko, hruška, borůvka, brusinka, meruňka či švestka)
  • 12 g kvalitního kakaa (příp. karobu)
  • 1 jablko nastrouhané najemno bez slupky (cca 100 g)
perník

Výborný koláč, který se hodí k odpolední kávě i jako zdravější svačinka do krabičky. Připravuje se z jednoduchých surovin, které máš určitě doma, a když ho upečeš, provoní ti celou kuchyň perníkovým kořením.

Akorát sladký, vláčný a hotový v podstatě za chvíli – přesně takový, jaký má perník být!

jablkový perník

Jak na to?

1

Předehřejeme troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev).

2

Mezitím všechny suroviny ve větší míse důkladně promícháme.

3

Vzniklé těsto vlijeme do formy 23 × 23 cm vyložené pečicím papírem.

4

Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut (hotovost zkoušíme klasicky špejlí).

5

Po vychladnutí perník nakrájíme na 16 kousků.

✨TIP1: Ještě teplý perník můžeš potřít džemem či rozpuštěnou čokoládou, posypat oříšky nebo si ho vychutnat jen tak samotný. Bude chutnat skvěle pokaždé.

✨TIP2: Do těsta nejraději používám džemy značky St. Dalfour a na vrch perníku dávám 100 g švestkového džemu bez cukru značky Šufan, případně posypu nasekanými nasucho opraženými mandlemi.

zdravé recepty
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.