Nejlepší potraviny nemají etiketu. Většinou nemají ani obal. Pokud však potravina etiketu má, měla bys ji vzít do rukou a přečíst si složení.
Když to neuděláš, je to, jako kdybys kupovala zajíce v pytli. Vůbec nevíš, co do sebe dáváš. Čtení etiket se ze začátku může zdát jako zdlouhavé zkoumání miniaturních písmenek a čísel, ale máme i dobrou zprávu. Stačí, když si složení přečteš jednou, a při dalším nákupu už budeš vědět, jestli daná potravina do tvého košíku patří, nebo ne.
Na etiketách si všímej:
Složení
Složky jsou vždy seřazené podle použitého množství.
Začínají od těch, jichž výrobek obsahuje nejvíce, a končí těmi, jichž obsahuje nejméně. Proto pokud je na prvním místě cukr (fruktózový, glukózový sirup, sacharóza, maltóza…) či jiné nezdravé přísady (hydrogenovaný tuk, rafinované mouky…), raději potravinu vrať.
Zdravá potravina má být složená z pár ingrediencí, a ne ze směsi konzervantů, barviv či stabilizátorů. Dávej si pozor na náhrady původních složek (např. když je část mléka v jogurtech nahrazená škrobem, xantanovou gumou apod.). V tom případě se často přidávají i různá aromata pro zvýraznění chuti, jelikož potřebují zakrýt chuť škrobu či jiných aditiv. A právě tyto složky (směs chemie) v naší stravě nepotřebujeme.
Kalorické hodnoty
Uvádí se na 100 g/ml (legislativně dané), proto si ji nezapomeň přepočítat na množství, které jdeš právě jíst.
Např. u tyčinek můžeš najít kalorickou hodnotu na 100 g, ale tyčinka má např. pouze 30 g. Jogurt má uvedené kalorické hodnoty na 100 ml, ale má např. 250 ml apod.
Všímej si kalorických údajů a mysli na svůj doporučený denní příjem (porce hlavního jídla by měla mít cca 500 kcal, přesnídávka/svačina cca 250 kcal – tyto údaje jsou individuální). Dávej si pozor na různé kalorické bomby v podobě sladkostí, které jsou plné prázdných kalorií!
Poměru bílkovin, tuků a sacharidů
Všechny makroživiny plní v našem těle nezastupitelné funkce, ale právě sacharidů a tuků jíme většinou nadbytek.
Proto sleduj, v jakém poměru jsou jednotlivé makroživiny, a snaž se vybírat produkty s vyšším množstvím bílkovin. Platí, že čím více sacharidů, tím větší glykemický index (správná kombinace s tuky a bílkovinami ho snižuje).
U sacharidů si všímej i údaje „z toho cukry“ (jde o jednoduché cukry), který by měl být co nejnižší.
U tuků si všímej údaje „z toho nasycené mastné kyseliny“, které též chceme mít v nižších hodnotách.
Množství vlákniny a soli
Vlákniny bychom za den měli zkonzumovat 25–35 g. Je to významná složka naší stravy (slouží zejména pro správné fungování trávicího systému).
Pokud je jí v produktu málo, jde pravděpodobně o vysoce zpracovanou potravinu.
Množství soli by si měli sledovat zejména lidé s vysokým krevním tlakem (optimálně 2–4 g/den). Její vysoký obsah mají zejména zpracované potraviny, ale například i sýry.
Země původu
Důležitá informace zejména při výběru zeleniny, ovoce, masa… Snažme se vybírat si lokální potraviny.
Víš o tom, že…
Aditiv se na celém světě používá více než 3 000. Prodlužují trvanlivost nebo zlepšují chuť či barvu dané potraviny.
Barviva, ochucovadla a různé konzervanty nám kromě jiného škodí i tím, že ovlivňují funkci chuťových pohárků na jazyku. Pokud bychom takovéto potraviny konzumovali pravidelně, můžou nám ovlivnit chuťové pohárky natolik, že nám čerstvá strava už úplně přestane chutnat. Postupně budeme závislí na uměle upravené stravě.
Některá aditiva (éčka) jsou vyrobená z přírodních zdrojů, jiná se vyrábějí chemicky. Právě ta můžou být skutečně nebezpečná. Snaž se jim co nejvíce vyhýbat!
Nakupuj z kvalitních zdrojů. Z trhu, z farmářských obchodů, z bio obchodů, od známých, z dobrých pekáren, řeznictví apod. Čím ověřenější zdroj, tím lepší kvalita.
Na mnohých potravinách najdeme fantasticky znějící nápisy, ale opak je často pravdou!
Opět platí – číst, číst a znovu číst etikety. Kvalitní potravina je co nejčerstvější, co nejméně upravená (dochutíme si ji my), co nejméně trvanlivá a ideálně v bio kvalitě.
Na závěr si ještě můžeš poslechnout rozhovor s odborníkem na výživu a wellbeing koučem Marošem Krivosudským, se kterým jsme si povídali přesně na téma výběru potravin v obchodě.
Dozvíš se víc nejen o tom, jak je to s proteinovými a veganskými výrobky, ale i to, proč si dávat pozor na potraviny s označením „bez přidaného cukru“, a co všechno by měl a neměl obsahovat chleba.
Pokud hledáš tu správnou, zdravou a hlavně vyváženou snídani, můžeš vyzkoušet naši novou rychlou snídaňovou kaši, která je perfektní volbou na snídani během pracovního týdne.
Nakoukni do našeho e-shopu a vyber si z dvou druhů: