Občas se mi stane, že mám v lednici přebytek kořenové zeleniny. Půlku celeru, zapomenutou petržel nebo povadlou mrkev, možná to znáš taky. Mojí domácí vychytávkou je připravit si z takovéto zapomenuté zeleniny rychlé a jednoduché kari. Doufám, že se inspiruješ i ty a vyzkoušíš si moje zeleninové kari s kokosovým mlékem také připravit! :-)
Jak na to?
1
Zeleninu oškrábeme a nakrájíme na menší kousky, kroužky nebo kostky.
2
Cibuli nakrájíme najemno.
3
V širokém hrnci nebo ve velké hluboké pánvi s poklicí zahřejeme kokosový olej a osmažíme na něm cibuli, po chvíli přidáme zeleninu, můžeme všechnu najednou.
4
Dusíme 10−15 minut (můžeme přidat 2 lžíce vody).
5
Následně přilijeme kokosové mléko, přivedeme k varu a přikryté vaříme do změknutí mrkve, která je nejtvrdší. Čas vaření záleží na velikosti kousků, na jaké jsme mrkev nakrájeli. Většinou je vše hotové do půl hodiny.
6
Podáváme s rýží.
Tip č. 1: K tomuto kari ráda přidávám i cizrnu, ať už uvařenou, nebo propláchnutou z plechovky.
Tip č. 2: Můžeme využít i kořenovou zeleninu z vývaru. Pokud bychom používali syrovou i uvařenou z vývaru, tu vařenou přidáme do kari trošku později, protože nepotřebuje měknout.
Přeju dobrou chuť! :-)
Vaření jako terapie? Pro mě je pocit, kdy stojím v kuchyni, jídlo voní a už je jen třeba zavolat „večeře“, přesně to, co předepsal doktor. V kuchyni ráda experimentuji a zkouším různé chutě a koření. Dokonce i moji dva psi se jmenují Čili a Kari. Upřednostňuji lokální a sezónní potraviny a vždy mě potěší, když objevím poctivé domácí farmáře. Největší odměnou jsou pro mě plná břicha mého manžela, hostů a už brzy i mojí dcerky, u níž právě začínáme s příkrmy. Velice ráda bych ti něco z této své vášně odevzdala ve svých receptech a tipech.