Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Jednoduché zeleninové kari s kokosovým mlékem vhodné i pro vegany

60 min
6 porcí
zeleninové kari s kokosovým mlékem

Potřebujeme: 

  • 1 kg kořenové zeleniny (použila jsem mrkev, celer, petržel, pastinák a i jednu zapomenutou cuketu)
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1x 400ml plechovku kokosového mléka
  • 2 lžičky kari koření (moje kupovaná směs obsahovala kurkumu, koriandr, kmín, černý pepř, fenykl, hořčici, pískavici, zázvor, skořici, kardamom a hřebíček; pokud nemáš doma kari koření, použij hlavně kurkumu a zázvor, které nejvíc připomínají jeho chuť)
zeleninové kari s kokosovým mlékem

Občas se mi stane, že mám v lednici přebytek kořenové zeleniny. Půlku celeru, zapomenutou petržel nebo povadlou mrkev, možná to znáš taky. Mojí domácí vychytávkou je připravit si z takovéto zapomenuté zeleniny rychlé a jednoduché kari. Doufám, že se inspiruješ i ty a vyzkoušíš si moje zeleninové kari s kokosovým mlékem také připravit! :-)

Jak na to?

1

Zeleninu oškrábeme a nakrájíme na menší kousky, kroužky nebo kostky.

2

Cibuli nakrájíme najemno.

3

V širokém hrnci nebo ve velké hluboké pánvi s poklicí zahřejeme kokosový olej a osmažíme na něm cibuli, po chvíli přidáme zeleninu, můžeme všechnu najednou.

4

Dusíme 10−15 minut (můžeme přidat 2 lžíce vody).

5

Následně přilijeme kokosové mléko, přivedeme k varu a přikryté vaříme do změknutí mrkve, která je nejtvrdší. Čas vaření záleží na velikosti kousků, na jaké jsme mrkev nakrájeli. Většinou je vše hotové do půl hodiny.

6

Podáváme s rýží.

Tip č. 1: K tomuto kari ráda přidávám i cizrnu, ať už uvařenou, nebo propláchnutou z plechovky.

Tip č. 2: Můžeme využít i kořenovou zeleninu z vývaru. Pokud bychom používali syrovou i uvařenou z vývaru, tu vařenou přidáme do kari trošku později, protože nepotřebuje měknout.

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktorka ve Fitshakeru

Vaření jako terapie? Pro mě je pocit, kdy stojím v kuchyni, jídlo voní a už je jen třeba zavolat „večeře“, přesně to, co předepsal doktor. V kuchyni ráda experimentuji a zkouším různé chutě a koření. Dokonce i moji dva psi se jmenují Čili a Kari. Upřednostňuji lokální a sezónní potraviny a vždy mě potěší, když objevím poctivé domácí farmáře. Největší odměnou jsou pro mě plná břicha mého manžela, hostů a už brzy i mojí dcerky, u níž právě začínáme s příkrmy. Velice ráda bych ti něco z této své vášně odevzdala ve svých receptech a tipech.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.