Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Tip na rychlý zdravý oběd bez masa: Buddha bowl s pečeným batátem a tofu

30 min
3 porce
buddha bowl s batáty a tofu

Potřebujeme: 

  • Na batát:
  • 1 batát (cca 250–300 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
  • mletou červenou papriku
  • Na tofu:
  • 1 bílé tofu (180 g)
  • trochu mořské/himalájské soli
  • 1 lžíci sójové omáčky (např. tamari)
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 jarní cibulku
  • 1 lžičku bílého sezamu
  • 1/2 brokolice (cca 100 g)
  • 2 mrkve (cca 200 g)
  • Na salát:
  • 150 g baby špenátu
  • 100 g sladkých cherry rajčat
  • 100 g žluté papriky
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 1 lžíci dýňového oleje
  • 20 g dýňových semínek
  • 20 g slunečnicových semínek
buddha bowl s batáty a tofu

Buddha misky jsou už i u nás velice oblíbeným pokrmem, což je skvělé, protože jsou nutričně vyvážené a plné různých chutí a vůní. Jejich příprava je velmi jednoduchá, i když se to tak na první pohled nemusí zdát. Dnes si připravíme misku s pečeným batátem, křupavým tofu, zeleninou a špenátovým salátem. Přeju vám dobrou chuť. :-)

Jak na to?

1

Nejdřív si dáme upéct batát a mezitím si přichystáme všechno ostatní. Batát umyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a dáme ho na menší plech. Pokapeme ho olivovým olejem, osolíme a okořeníme a dáme péct na 15–20 minut na 220 °C.

2

Tofu nakrájíme na kostky, osolíme ho, polijeme sójovou omáčkou a olivovým olejem a chvíli necháme odležet v misce.

3

Potom ho přidáme na zahřátou pánev i s marinádou a restujeme na prudším stupni 3 minuty. Přidáme nasekanou jarní cibulku, sezam a ještě chvíli restujeme dokřupava.

4

Do hrnce dáme vařit vodu a zeleninu v ní blanšírujeme. Brokolici vyndáme po 3 minutách, mrkev po 6, aby zůstaly křupavé.

5

Ochladíme je pod tekoucí studenou vodou, abychom zastavili var, a položíme na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečné vody.

6

Špenátové listy můžeme zbavit stopek, přidáme nakrájená rajčata, papriku, sůl, dýňový olej a všechno promícháme.

7

Na suché pánvi opražíme semínka se špetkou soli a posypeme jimi salát.

8

Když máme batát upečený, všechno naservírujeme na talíř a podáváme.

Tip: V případě Buddha misek se fantazii meze nekladou, takže můžeme směle experimentovat s jejich složením. Důležité je jen neopomenout všechny složky vyvážené stravy. :-) K této misce si můžeme ještě přidat nějakou obilninu, např. quinou, jáhly, kroupy apod.

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Viktória Janov
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.