Jestli sis někdy chtěla upéct doma chleba, ale odradil tě složitý recept, k němuž je potřebná pekárna, máme pro tebe řešení. Chléb ze špaldové mouky, bez kvásku a pečený v troubě. :-)
Je nadýchaný, měkoučký a vláčný i druhý den. Navíc neobsahuje droždí, takže nenadýmá, obsahuje zakysaný mléčný výrobek (jogurt) a můžou ho konzumovat i ti, kdo z jakýchkoliv důvodů nesmí mléko. Nevěříš? Tak to pojďme vyzkoušet. ;-)
Jak na to?
1
Do misky přesejeme špaldovou mouku, přidáme cukr, sůl, sodu bikarbonu a smícháme.
2
Přidáme hustý bílý neochucený jogurt, nejlépe řeckého typu.
3
Směs jemně promícháváme vidličkou. Když se dobře nespojí (záleží na typu mouky, každá je jiná), přidáme vodu (max. 0,5 dl). Má vzniknout hladké, poloměkké, lesklé těsto (bude se lepit).
4
V misce těsto jemně vytvarujeme do bochníku. V žádném případě těsto nesmíme vypracovávat a už vůbec ne mísit.
5
Pomoučenýma rukama a za současného moučení těsta (kvůli jeho lepivosti) ho přeneseme do skleněné zapékací mísy vystlané papírem na pečení a nezakryjeme ji.
6
Vršek těsta posypeme 1–2 lžícemi špaldové mouky.
7
Pečeme 50 minut v horkovzdušné troubě vyhřáté na 190 °C.
8
Po upečení necháme úplně vychladnout na mřížce.
A můžeme krájet. Chlebíček je lehoučký, nadýchaný a jemně pórovitý. Mňam! Konečně snadno a rychle doma upečený chleba, o kterém víme, co do něj dáváme. :-)
Dobrou chuť! :-)
Instruktorka aerobních cvičení a certifikovaná osobní trenérka.