Všechny

Nekynutý domácí chléb! A bez pekárny :-)

Recepty
80 min
1 bochník
domaci chleba
Potřebujeme:
  • 450 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 500 ml/g bílého jogurtu (např. řeckého typu)
  • 0,5 dl vody podle potřeby
  • 1 lžička kmínu (případně jiné koření nebo semínka podle chuti)

Jestli sis někdy chtěla upéct doma chleba, ale odradil tě složitý recept, k němuž je potřebná pekárna, máme pro tebe řešení. Chléb ze špaldové mouky, bez kvásku a pečený v troubě. :-)

Je nadýchaný, měkoučký a vláčný i druhý den. Navíc neobsahuje droždí, takže nenadýmá, obsahuje zakysaný mléčný výrobek (jogurt) a můžou ho konzumovat i ti, kdo z jakýchkoliv důvodů nesmí mléko. Nevěříš? Tak to pojďme vyzkoušet. ;-)

Jak na to?
1
Do misky přesejeme špaldovou mouku, přidáme cukr, sůl, sodu bikarbonu a smícháme.
2
Přidáme hustý bílý neochucený jogurt, nejlépe řeckého typu.
3
Směs jemně promícháváme vidličkou. Když se dobře nespojí (záleží na typu mouky, každá je jiná), přidáme vodu (max. 0,5 dl). Má vzniknout hladké, poloměkké, lesklé těsto (bude se lepit).
4
V misce těsto jemně vytvarujeme do bochníku. V žádném případě těsto nesmíme vypracovávat a už vůbec ne mísit.
5
Pomoučenýma rukama a za současného moučení těsta (kvůli jeho lepivosti) ho přeneseme do skleněné zapékací mísy vystlané papírem na pečení a nezakryjeme ji.
6
Vršek těsta posypeme 1–2 lžícemi špaldové mouky.
7
Pečeme 50 minut v horkovzdušné troubě vyhřáté na 190 °C.
8
Po upečení necháme úplně vychladnout na mřížce.

A můžeme krájet. Chlebíček je lehoučký, nadýchaný a jemně pórovitý. Mňam! Konečně snadno a rychle doma upečený chleba, o kterém víme, co do něj dáváme. :-)

Dobrou chuť! :-)

Andrea Valovičová
Redaktorka ve Fitshakeru
Instruktorka aerobních cvičení a certifikovaná osobní trenérka.

Kategorie

ReceptyChléb a pečivo