Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Proč každá dieta na hubnutí funguje jen dočasně, jak škodí a jaké diety známe?

hubnutí bez diety

Diety a fámy okolo nich... věčné téma... věčné trápení... Proč je to tak a jak to celé vzniklo? Fungují vůbec? My se jim v tomto článku pořádně podíváme na zoubek.

Co je to vlastně ta dieta?

Při slově dieta se nám vynoří mnoho otázek, zkusme si proto společně tento pojem podrobně rozebrat z každé strany.

Slovo diaitá znamenalo ve starořeckém jazyce život a způsob života.

Dieta (latinsky diaeta) znamená soupis zakázaných a povolených jídel včetně jejich úpravy a přípravy, stanovení způsobu stravování při určitých nemocech.

Dieta jsou správně a vyváženě nakombinovaná jídla, aby obsahovala:

  • kvalitu (nutriční složení) a
  • kvantitu (množství).

Výběr se dělá podle určených pravidel a podle záměru, o jaký druh diety na ozdravné účely jde. Musí být při tom zohledněny všechny faktory včetně věku.

Už tato část nám nabízí odpověď, proč bychom diety měli používat nebo se jimi řídit pouze tehdy, pokud řešíme závažný zdravotní problém, a vždy by to mělo být pod dohledem kvalifikovaného odborníka na výživu (ne však samozvaného).

fitness strava pro ženy

Proč diety nefungují?

Celé roky se dieta zaměňovala a označovalo se jí zdravé stravování, čímž vznikly dezinformace a stále více různých diet, při kterých obyčejně nejvíc zhubne naše peněženka... Diet je stále více a vznikají stále nové, jelikož ani jedna nefungovala z dlouhodobého hlediska a bez jo-jo efektu.

První příčinou jejich nefungování je nevyvážené nastavení dietních potravin, často chudých na zdraví prospěšné živiny. Naše strava a potraviny nejsou jen zdrojem výživy, ale mají pro naše tělo i různé jiné funkce ovlivňující celý systém fungování organismu.

Při dietě většinou ve stravě dodržujeme velmi přísná pravidla a omezení, konzumujeme jen určitý druh potravin, a i to v omezeném množství. Náš metabolismus byl za roky stravování nastavený na spalování a využívání určitého množství přijatých živin, i když jich byl možná nadbytek – v tom případě ukládal zbytek do zásob (tuku).

Pokud tento proces drasticky narušíme, vytvoříme chaos v systému metabolismu trávení a hlavně v hormonální činnosti našeho organismu, na což zareaguje hormon leptin (hormon, který řídí signály sytosti a hladu) a začneme se točit v začarovaném kruhu pocitu hladovění a nervozity. V takovém stavu vydržíme pouze pár dnů − možná týdnů, ale po čase se opět vracíme do normálního režimu a k nadbytku jídla.

Nevýhodou je, že čím víc diet jsme v mladosti drželi, tím víc jsme poškozovali přirozené fungování metabolismu trávení, a tím víc jsme dráždili a mýlili reakce celé naší hormonální soustavy.

Problém nastává s přibývajícími roky, protože náš metabolismus trávení se lety zpomaluje přirozeně a při držení diet a častým drážděním je popletený, jelikož se musel přizpůsobovat a přepínat do šetřícího režimu, šetřil a využíval i to málo, co dostal.

Při takovémto drasticky sníženém příjmu dochází i k nedostatečnému zabezpečení základních živin potřebných pro zdravé fungování celého organismu (pro správné fungování imunitního systému, pro obnovu buněk, pro krevní oběh, dýchání, fungování mozku atd.)

fitness strava cz

Proč při dietě rychle ztrácíme kilogramy a ještě rychleji je po roce nabereme zpět, někdy ve dvojnásobném množství?

Neboť jako první odchází voda, zároveň ztrácíme svalovou hmotu, organismus šetří živiny, které mění na energii. Do roka se většinou vrátíme ke svým návykům a přibíráme, protože našemu organismu trvá, než ho přesvědčíme, aby nešetřil a utrácel a využíval energii z potravy, aby spaloval, protože nebude trpět nedostatkem živin.

Naše tělo je velmi unikátní systém, který si ve spalování a ve využití energie z potravy sám určuje, kolik spálí a kolik uloží do tuku, a přemluvit ho bohužel nedokážeme.

Spolupracovat s ním se naučíme, pokud budeme konzumovat potraviny, které jsou složené ze základních potravin a neobsahují dochucovadla a konzervační látky a různé jiné přídavné, často syntetické látky, které náš organismus neumí vyhodnotit, a proto, aby je zpracoval, je ukládá do tuku.

Pokud se začneme o tělo dobře starat, dodávat mu potravu, kterou rozezná a umí použít na využití tělesných funkcí, zjistíme, že nepotřebujeme diety, pouze si přehodnotit a poznat svoji stravu.

stravování

Podívejme se na některé diety

# 1: Atkinsonova dieta

Základ tvoří nízkosacharidová strava, což znamená vyloučení sacharidů (hlavně rafinované bílé mouky a cukru) ze stravy a jejich nahrazení tuky. Záměrem této diety je, aby organismus čerpal z tukových zásob vyvoláním tzv. ketogenního stavu. Omezuje se i zelenina a ovoce, vinou čehož je v organismu nedostatek vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Tyto živiny se musí přijímat formou doplňků stravy.

Procházíte čtyřmi fázemi, hubnutí je zpočátku rychlé, později se zastavuje. Z dlouhodobého hlediska je držení této diety neudržitelné a někdy zdraví škodlivé. Stravování bez vlákniny a živin z ovoce a zeleniny způsobí špatné trávení, bolesti hlavy a po návratu k běžné stravě se kilogramy velmi rychle vracejí zpět, často dochází k zavodňování organismu.

Pohybová aktivita se nedoporučuje.

Dr. Atkins − autor této diety celý život bojoval s obezitou, onemocněním srdce a vysokým krevním tlakem. Marketingová propagace jeho diety byla skvělá a neskutečně na ní vydělal.

zdravá strava recepty

# 2: Paleo dieta

Tento způsob stravování nepovažují mnozí za dietu, ale za životní styl. Její princip je podobný jako u Atkinsonovy diety – tedy zvýšený příjem tuků a potom bílkovin, minimum sacharidů. Je postavená na principech našeho vývoje a darů přírody.

Doporučuje kvalitní živočišné produkty z ověřeného zdroje a čerstvou zeleninu a ovoce, čímž pro organismus dosáhneme plnohodnotné stravy se zajištěním potřebných živin. Naopak přítomnost pečiva a chleba v tomto stravování nenajdete.

Na paleo stravování musíte přecházet přípravnými fázemi se zaměřením se na postupné vylučování nepovolených potravin. Pokud zařadíte pohybovou aktivitu, je ještě více podpořený úbytek hmotnosti.

Otázkou však zůstává, jestli je takový typ stravování opravdu prospěšný pro náš organismus a jestli je u lidí dlouhodobě udržitelný, pokud se přitom nenastaví i na změnu životního stylu.

Po návratu k běžným stravovacím návykům opět nastupuje jo-jo efekt.

zdravá strava zdravé jídlo

# 3: Dukanova dieta

Její princip spočívá ve snížení sacharidů a jejich nahrazení bílkovinami. Na začátku dodržujeme čistě bílkovinové dny, později přidáváme zeleninu. Stejně tak spočívá ve čtyřech fázích.

Hubnutí je ze začátku velmi intenzivní, deficit vlákniny a vitamínů však musíme doplňovat formou doplňků stravy. Na nadměrný příjem bílkovin často špatně reagují a trpí ledviny.

Tato dieta pro nadměrný příjem soli může být spouštěčem vysokého krevního tlaku a syndromu nafouklého břicha, nedostatkem sacharidů můžeme vyvolat únavu a deprese.

Pohybová aktivita se stejně tak nedoporučuje s ohledem na nízkou energii a únavu.

Její držení se doporučuje pod dohledem lékaře nebo odborníka na výživu, po návratu k běžným stravovacím návykům přichází jo-jo efekt.

zdravá strava na hubnutí

# 4: Bílkovinová dieta

Základem je strava zaměřená na příjem bílkovin, méně tuků a omezení sacharidů s cílem budování svalové hmoty a podpoření spalování tuků.

Touto stravou se má docílit udržení svalové hmoty, a tím zrychlení metabolismu a následně efektivnější spalování tuků. Dělí se na tři fáze, využívá se zejména při redukci nadváhy, u dětí s epilepsií, u lidí s metabolickými poruchami nebo u diabetiků.

Nevýhodou je nízká pestrost jídelníčku, nutnost doplnění vitamínů a minerálů formou doplňků a pro nadměrný příjem bílkovin možnost vytvoření žlučníkových a ledvinových kamenů, někdy snížení kostní hustoty, trávicí problémy.

Podle některých odborníků se pohybová aktivita nedoporučuje.

Po návratu k pestré stravě se pozoruje velmi vysoký jo-jo efekt.

# 5: Dělená strava

Často se označuje za komplexní stravu, slibuje nejen úbytek kilogramů, ale i očistu organismu. Nezakazuje potraviny, pouze je přerozděluje a kombinuje. Základní živiny – sacharidy, bílkoviny a tuky − dělí na skupiny neutrálních, zásaditých a kyselých potravin.

Nevýhodou je, že dosáhnete menšího příjmu živin, snižujete energetický příjem, a tím samozřejmě hubnete. Hodně lidí má však problém, do jaké skupiny danou potravinu zařadit, a tím se dostávají k omezenému příjmu opakujících se potravin. Vitamíny a minerály se opět musí doplnit výživovými doplňky.

Takovéto stravování vyžaduje přísnou sebekontrolu a nastudování si rozdělení potravin.

Pokud zařadíte fyzickou aktivitu, kterou si udržíte, možná zmírníte jo-jo efekt po ukončení diety, jelikož z dlouhodobého hlediska jde o těžko udržitelný způsob stravování.

zdravá strava hubnutí

# 6: Dash dieta

Vznikla jako dieta pro lidi trpící hypertenzí (vysokým krevním tlakem). Jejím principem je přijímat opravdu zdraví prospěšnou stravu, osvojit si základní zdravé stravovací návyky. Tato dieta s ohledem na fakt, že vznikla jako dieta ze zdravotních důvodů, je i z dlouhodobého hlediska udržitelná, dbá totiž na příjem kvalitnějších potravin, a tím docílíme příjem základních živin i vlákniny, vitamínů a minerálů a osvojení si lepších stravovacích návyků.

Dbá na příjem kvalitních mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, kvalitních olejů, semínek a ořechů.

Pohybová aktivita se při této dietě doporučuje, jelikož energie je dostatek a pohybem docílíme hubnutí a celkového zdraví prospěšného životního stylu.

recepty zdravá strava

Popisem diet bychom ještě mohli pokračovat, protože jich je opravdu velmi mnoho a stále přibývají nové a nové. Některé z nich jsou podložené studiemi, některé pouze zkušenostmi.

U takovýchto doporučení je třeba si uvědomit, že studie musí být srovnávané a analyzované a nakonec vyhodnocované, někdy však srovnávání výsledků může přinést ne celkem relevantní údaj.

Každý jsme jiný, máme jiné genetické predispozice, jak vzhledem, tak i metabolismem trávení a životním stylem, proto pokud chceme docílit zdravého, vyváženého stravování a celkově zdravého životního stylu, tak nám pro změnu tělesné stránky naší postavy nepostačí držet dietu.

Je třeba si uvědomit, co nám tato změna přinese i dovnitř našeho těla, jestli prospěje, nebo uškodí našim orgánům a naší psychice.

Nejlepší a dlouhodobě udržitelná cesta je vnímání signálů svého těla na potraviny. Pokud nám některé škodí, vynechejme je a snažme se, aby byl náš jídelníček složený z kvalitních lokálních a sezónních potravin, co nejméně vysoce průmyslově zpracovaných potravin (aby neobsahovaly aditiva − a pokud ano, tak v minimálním množství, a pozor taky na to, jaké přídavné látky to jsou).

Poslouchejte svoje tělo, dodejte mu kvalitní potraviny, přidejte jakýkoliv pohyb a dobrou náladu a počkejte si na výsledek. Ten se neobjeví hned, ale bude dlouhodobě udržitelný a přinese nejen lepší vzhled vašeho těla, ale i lepší zdravotní stav.

Fotka autora
Jana Kondrcová
Redaktorka ve Fitshakeru

V první řadě jsem matka a manželka. Můj zájem o vliv stravy na naše zdraví začal před několika lety po diagnostikování celiakie a onemocnění mladšího syna. Momentálně studuji na SPU v Nitře obor výživa lidí. Začala jsem certifikovaným kurzem výživového poradce, po jehož ukončení jsem zjistila, že mi vědomosti nestačí a potřebuji jít ještě víc do hloubky a získat další vědomosti. Proto se v této oblasti stále aktivně vzdělávám. Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk bych chtěla pomáhat lidem zorientovat se v dezinformacích o výživě a předcházet civilizačním chorobám a narůstající obezitě správnou stravou a životním stylem. Nabízím konzultace, analýzy stravování s vysvětlením chyb, vypracování stravovacího plánu, přednášky s diskusí a tipy na recepty. Nejsem prodejcem žádných výživových doplňků, učím lidi přijímat všechny potřebné živiny stravou. Mám ráda pocit, když vidím, jak moje rady pomáhají. To je můj hnací motor pro další studium a poznání souvislostí v stravování a zdraví.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.