Hádám, že to máš podobně jako já a že se na podzim taky víc těšíš na hřejivé krémové polévky. Možná máš i ty pár oblíbených, které děláváš opakovaně. V tomto článku bych tě chtěla inspirovat vyzkoušet i něco nového. Možná svoji oblíbenou polévku z červené řepy připravit v kombinaci s dýní. Nebo vybrat 3 druhy zeleniny a připravit výbornou krémovou zeleninovou polévku.
Šikovnými pomocníky pro výrobu krémových polévek jsou i MioMat a Luli Chef Midi. Oba tyto přístroje pracují na velmi jednoduchém principu. Stačí vložit ingredience, zapnout požadovaný program a za pár minut je jídlo (tedy například chutná krémová polévka) hotové. No a ty mezitím nemusíš stát u sporáku, ale využít ten čas jinak. Třeba i cvičením 😉.
MioMat
- má objem 1,1–1,3 l (cca 4 porce)
- 5 programů včetně programu RAW (vaření při teplotě do 42 ˚C)
- má i 2 programy pro přípravu rostlinných mlék s různým časem a teplotou ohřevu (podle zvolených surovin)
- skvělý pro rodiny
- obsluhovat ho zvládnou všichni
Luli Chef Midi
- objem 450–600 ml (1–2 porce jídel)
- 6 programů včetně programu na čistění i programu na přípravu nemixovaných polévek
- skvělý do menších domácností, na přípravu pokrmů pro batolata
- dokáže udržovat jídlo teplé (60 ˚C) až 2 hodiny
- má funkci Odložený start (start je možné odložit o 1–12 hodin)
Mrkvovo-cuketová polévka s kari
Výborná kombinace 3 základních surovin – mrkve, cukety a pórku. Stačí ochutit kari kořením, bylinkami a můžeš servírovat.
Čočková polévka s pečenými paprikami a rajčaty
Když obohatíš klasickou polévku z červené čočky o pečenou zeleninu, vznikne hotová delikatesa.
Krémová hrachovo-bramborová polévka
Jemně pikantní polévka díky kajenskému pepři, křupavé česnekové krutony a sytost hrachu. Mňam.
Cuketovo-mrkvovo-batátová polévka se zázvorem
Přidej ke sladké mrkvi a batátu i cuketu, ochuť zázvorem, rozmixuj a vznikne ti dokonalá chuť krémové polévky.
Rajčatovo-cuketová polévka s čočkou
Opět další skvělá ukázka toho, že stačí uvařit různé druhy zeleniny a rozmixovat je. Pokud chceš po snězení takovéto polévky zajistit delší pocit zasycení, přidej do ní luštěninu, např. čočku tak jako v tomto případě.
Špenátová polévka s brokolicí
Přidej do špenátové polévky i brokolici a hned získáš novou chuť.
Mrkvovo-čočková polévka
Už jsi zkoušela přidat do krémové polévky jablko? Pokud ne, otestuj to, tou chutí budeš mile překvapená 😊.
Dýňová polévka s hnědou čočkou
Zahustit krémové polévky můžeme i přidáním uvařené luštěniny. Např. jako v tomto případě hnědou čočkou.
Cuketovo-bramborová polévka s česnekem
Lehká česneková polévka s vůní rozmarýnu se určitě hodí do podzimních dnů.
Květákovo-čočková polévka s kokosovým mlékem
V tomto případě budeme mixovat i čočku v polévce, ať nám vznikne jeden hladký krém.
Brokolicovo-cuketová polévka
Lahodná kombinace cukety, brokolice a mrkve zjemněná mlékem.
Mrkvová polévka s fazolemi a kokosovým mlékem
Tato polévka z mrkve, fazolí a kokosového mléka tě určitě nezklame. Má nasládlou chuť a je jen jemně okořeněná.
Kedlubnová polévka se sýrem camembert
Při přípravě této polévky se vyhneme použití brambor a smetany, ale dochutíme ji sýrem camembert. Tato polévka je rychlá na přípravu, a pokud máš ráda krémová a kořeněná jídla, určitě si na ní pochutnáš i ty.
Mrkvovo-česneková polévka se zázvorem
Jednoduchá, rychlá polévka je ideální ve chvílích, kdy máš pocit, že na tebe něco leze.
Bramborová polévka s kari
Růžičkovou kapustu nemusíme použít jen v polévce, ale je super i jako příloha k jiným jídlům, např. pečenému tofu. A stejně tak k této polévce nemusíme přidat jen růžičkovou kapustu, určitě si na ní pochutnáš i bez této přílohy.
Tip na závěr: Aby tvoje krémové polévky na talíři ještě krásněji vynikly, případně abys měla pocit, že u nich i do něčeho koušeš, můžeš do polévky přidat, resp. je ochutit ještě tímto:
- semínky (např. dýňovými, slunečnicovými, konopnými, chia...) nebo oříšky (např. piniovými)
- pár kapkami oleje (např. dýňového, avokádového, ořechového...)
- opečeným chlebem nakrájeným na malé kostky, tzv. krutony
- lžičkou bílého jogurtu/zakysané smetany
- strouhaným sýrem, příp. brynzou
- klíčky
- vařeným vajíčkem/pošírovaným vajíčkem
- čerstvými nebo sušenými bylinkami
- tahini pastou
- sušeným ovocem (např. jablky, švestkami...)
- opečenou cibulkou nebo slaninou
- uvařenou obilninou (např. quinoou, jáhlami, pohankou...) nebo luštěninou (cizrnou, fazolemi, čočkou...)
- pečenou zeleninou
Abys byla zdravá a fit, není to jen o tom, co dáš do svého žaludku, ale i o pravidelném pohybu. Dopřej si ho v klidu domácnosti s cvičením na Fitshakeru: