Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

10+ receptů na krémové polévky vhodné na podzim

krémová polévka recept

Hádám, že to máš podobně jako já a že se na podzim taky víc těšíš na hřejivé krémové polévky. Možná máš i ty pár oblíbených, které děláváš opakovaně. V tomto článku bych tě chtěla inspirovat vyzkoušet i něco nového. Možná svoji oblíbenou polévku z červené řepy připravit v kombinaci s dýní. Nebo vybrat 3 druhy zeleniny a připravit výbornou krémovou zeleninovou polévku.

Šikovnými pomocníky pro výrobu krémových polévek jsou i MioMat a Luli Chef Midi. Oba tyto přístroje pracují na velmi jednoduchém principu. Stačí vložit ingredience, zapnout požadovaný program a za pár minut je jídlo (tedy například chutná krémová polévka) hotové. No a ty mezitím nemusíš stát u sporáku, ale využít ten čas jinak. Třeba i cvičením 😉.

MioMat

  • má objem 1,1–1,3 l (cca 4 porce)
  • 5 programů včetně programu RAW (vaření při teplotě do 42 ˚C)
  • má i 2 programy pro přípravu rostlinných mlék s různým časem a teplotou ohřevu (podle zvolených surovin)
  • skvělý pro rodiny
  • obsluhovat ho zvládnou všichni

Luli Chef Midi

  • objem 450–600 ml (1–2 porce jídel)
  • 6 programů včetně programu na čistění i programu na přípravu nemixovaných polévek
  • skvělý do menších domácností, na přípravu pokrmů pro batolata
  • dokáže udržovat jídlo teplé (60 ˚C) až 2 hodiny
  • má funkci Odložený start (start je možné odložit o 1–12 hodin)

Mrkvovo-cuketová polévka s kari

Výborná kombinace 3 základních surovin – mrkve, cukety a pórku. Stačí ochutit kari kořením, bylinkami a můžeš servírovat.

Čočková polévka s pečenými paprikami a rajčaty

Když obohatíš klasickou polévku z červené čočky o pečenou zeleninu, vznikne hotová delikatesa.

Krémová hrachovo-bramborová polévka

Jemně pikantní polévka díky kajenskému pepři, křupavé česnekové krutony a sytost hrachu. Mňam.

Cuketovo-mrkvovo-batátová polévka se zázvorem

Přidej ke sladké mrkvi a batátu i cuketu, ochuť zázvorem, rozmixuj a vznikne ti dokonalá chuť krémové polévky.

Rajčatovo-cuketová polévka s čočkou

Opět další skvělá ukázka toho, že stačí uvařit různé druhy zeleniny a rozmixovat je. Pokud chceš po snězení takovéto polévky zajistit delší pocit zasycení, přidej do ní luštěninu, např. čočku tak jako v tomto případě.

Špenátová polévka s brokolicí

Přidej do špenátové polévky i brokolici a hned získáš novou chuť.

Mrkvovo-čočková polévka

Už jsi zkoušela přidat do krémové polévky jablko? Pokud ne, otestuj to, tou chutí budeš mile překvapená 😊.

Dýňová polévka s hnědou čočkou

Zahustit krémové polévky můžeme i přidáním uvařené luštěniny. Např. jako v tomto případě hnědou čočkou.

Cuketovo-bramborová polévka s česnekem

Lehká česneková polévka s vůní rozmarýnu se určitě hodí do podzimních dnů.

Květákovo-čočková polévka s kokosovým mlékem

V tomto případě budeme mixovat i čočku v polévce, ať nám vznikne jeden hladký krém.

Brokolicovo-cuketová polévka

Lahodná kombinace cukety, brokolice a mrkve zjemněná mlékem.

Mrkvová polévka s fazolemi a kokosovým mlékem

Tato polévka z mrkve, fazolí a kokosového mléka tě určitě nezklame. Má nasládlou chuť a je jen jemně okořeněná.

Kedlubnová polévka se sýrem camembert

Při přípravě této polévky se vyhneme použití brambor a smetany, ale dochutíme ji sýrem camembert. Tato polévka je rychlá na přípravu, a pokud máš ráda krémová a kořeněná jídla, určitě si na ní pochutnáš i ty.

Mrkvovo-česneková polévka se zázvorem

Jednoduchá, rychlá polévka je ideální ve chvílích, kdy máš pocit, že na tebe něco leze.

Bramborová polévka s kari

Růžičkovou kapustu nemusíme použít jen v polévce, ale je super i jako příloha k jiným jídlům, např. pečenému tofu. A stejně tak k této polévce nemusíme přidat jen růžičkovou kapustu, určitě si na ní pochutnáš i bez této přílohy.

Tip na závěr: Aby tvoje krémové polévky na talíři ještě krásněji vynikly, případně abys měla pocit, že u nich i do něčeho koušeš, můžeš do polévky přidat, resp. je ochutit ještě tímto:

  • semínky (např. dýňovými, slunečnicovými, konopnými, chia...) nebo oříšky (např. piniovými)
  • pár kapkami oleje (např. dýňového, avokádového, ořechového...)
  • opečeným chlebem nakrájeným na malé kostky, tzv. krutony
  • lžičkou bílého jogurtu/zakysané smetany
  • strouhaným sýrem, příp. brynzou
  • klíčky
  • vařeným vajíčkem/pošírovaným vajíčkem
  • čerstvými nebo sušenými bylinkami
  • tahini pastou
  • sušeným ovocem (např. jablky, švestkami...)
  • opečenou cibulkou nebo slaninou
  • uvařenou obilninou (např. quinoou, jáhlami, pohankou...) nebo luštěninou (cizrnou, fazolemi, čočkou...)
  • pečenou zeleninou

Abys byla zdravá a fit, není to jen o tom, co dáš do svého žaludku, ale i o pravidelném pohybu. Dopřej si ho v klidu domácnosti s cvičením na Fitshakeru:

cvičení doma
Fotka autora
Katarína Vrbičanová
Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.