Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Znáš všechny přírodní zdroje, kde se nachází vitamín C?

vitamin c

Vitamín C aneb kyselina askorbová je velmi prospěšný antioxidant v našem těle.

Je to vitamín, který není třeba představovat, je nám dobře známý a saháme po něm často ve formě doplňků výživy a možná někdy bohužel trochu zapomínáme, že se nachází i v přirozených potravinách v dostatečném množství a pro naše tělo v nejpřirozenější formě. V zimním období je v našem pásmu trochu komplikovanější doplnit vitamín C ve formě čerstvé stravy, ale není to nemožné. Jako hlavní zdroj v našem pásmu musíme zmínit brambory a kysané fermentované zelí, které je zároveň prospěšné pro náš mikrobiom (bakteriální osídlení nejen střev).

Zdroje vitamínu C

Zkusme se podívat, kde všude vitamín C najdeme. Asi jako první odpověď nás napadne citrusové ovoce, hlavně citrón. Možná i v této chvíli cítíte v podvědomí tu jeho kyselou chuť. :-)

Je pravda, že výskyt vitamínu C je v ovoci častý a ovoce je ze všech druhů naší potravy nejbohatším zdrojem tohoto vitamínu. Proto, pokud nezařazujete do jídelníčku ovoce, protože jste někde četli/y, že se z něj přibírá a hnije ve střevech (z odborného hlediska to není pravda, ale mýtus), zkuste se na ovoce se mnou podívat jako na zdroj uvedeného prospěšného vitamínu a dalších zdraví prospěšných látek a jako na zdroj něčeho prospěšného pro každou buňku v našem těle.

Dalším dobrým zdrojem je i zelenina, méně ořechy a představte si, že i ve vepřových a hovězích játrech najdete malé množství vitamínu C.

Obsah všech vitamínů v ovoci a zelenině závisí na druhu a odrůdě, zralosti, na způsobu a podmínkách pěstování, na celoročním počasí a ročním období.

přírodní vitamín c

Nejvyšší obsah kyseliny askorbové (vitamínu C) má ovoce v čerstvém stavu.

# 1: Zdroje vitamínu C v ovoci

Podívejme se na zdroje tohoto vitamínu v ovoci podle nejvyššího obsahu mg na 100 g plodu:

přírodní vitamín c v prášku

Kromě zdrojů uvedených na obrázku, tedy černého rybízu, kiwi, jahod, citrónu i pomeranče, červeného rybízu, manga, cukrového melounu, grepu, borůvek, mandarinek, maliny a avokáda, ho najdeme i v:

  • acerole (barbadoské třešni, karibském ovoci – 1600 mg),
  • višni (10 mg),
  • banánu (9 mg),
  • broskvi i meruňce (7 mg),
  • třešni (7 mg),
  • jablku i hrušce (5 mg),
  • hroznovém vínu (3 mg).

Tady bych vás ráda upozornila, že i uskladnění ovoci a zelenině ubírá množství vitamínu, jako příklad uvedeme brambory:

  • rané mají obsah vitamínu C na 100 g plodu cca 25 mg,
  • pozdní už jen 15 mg
  • a déle skladované obsahově klesají.

# 2: Zdroje vitamínu C v zelenině

Podívejme se také na zdroje vitamínu C v zelenině podle obsahu mg na 100 g plodu:

vitamin c v zelenine

Kromě zdrojů, které jsme uvedli i na obrázku, tedy petrželové nati, brokolice, papriky podle druhu, růžičkové kapusty, fenyklu, řeřichy, bílého i červeného zelí, špenátu, květáku, kedlubny, rajčete a chřestu, najdeme vitamín C i v:

  • čínském zelí (35 mg),
  • větší části zeleniny je okolo 20–30 mg,
  • česneku (16 mg),
  • okurce (6–11 mg),
  • mrkvi (5–10 mg),
  • červené řepě (6,5 mg),
  • rebarboře (8 mg).

Z ořechů (samozřejmě nepražených a nesolených) mají nejvyšší obsah vitamínu C:

  • pistácie a vlašské ořechy v hodnotě cca 6 mg,
  • dohánějí je mandle a lískové oříšky s hodnotou cca 4,5 mg,
  • mnohem nižší hodnotu cca 1,9 mg mají para, pekanové a piniové oříšky,
  • naopak kešu nemají žádný obsah kyseliny askorbové.

U luštěnin je nejvyšší podíl v syrovém stavu hrachu setého, nižší obsah má sója luštinatá a čočka jedlá.

I když uvedené ovoce a zelenina jsou dobrými zdroji vitamínu C, mějte prosím na paměti, že tepelným zpracováním (vařením, zavařováním, pečením), ale i mechanickým narušením (vysvětleno níže) se obsah vitamínu C velmi snižuje (je citlivý na teploty). Ztráty můžou být od 30 do 90 % v závislosti na zpracování a kombinaci vlivu prostředí a enzymů v daném druhu ovoce nebo zeleniny.

Proto bychom měli dbát na konzumaci v čerstvém stavu.

vitamin c ve strave

Kyselina askorbová se nachází hlavně v neporušeném ovoci a zelenině

Při každém mechanickém porušení – krájení, loupání, mixování – za spolupůsobení enzymů a kyslíku rozpuštěného v šťávě kyselina L-askorbová oxiduje na kyselinu L-dehydroaskorbovou.

Obě kyseliny mají stejné vitamínové účinky, ale jinak reagují při ohřívání a vaření.

Jestli jste se v těchto informacích ztratili, závěr je, že kyselina askorbová v neporušeném stavu v rostlinných buňkách ovoce a zeleniny je stálejší i při vaření a ohřívání.

Zjednodušené vysvětlení – kdybychom mohli dostat šťávu z citrónu bez překrojení, bylo by to ideální pro zachování největšího obsahu vitamínu C. :-)

Co si z toho zapamatovat?

Kousejte ovoce, nekrájejte, nemixujte, pokud je to možné, zpracujte ho až v ústní dutině a následně v trávicím systému.

Když už ovoce nebo zeleninu nakrájíte, pokapejte ho citrónovou šťávou nebo jablečným octem, ztráty vitamínu budou nižší, protože v kyselém prostředí se uchovává nejvyšší obsah účinné látky. Kontakt s kovy oxidaci ještě urychluje. Proto nastrouhanou mrkev pokapejte citrónem a hned zkonzumujte, vyhnete se vlivu oxidace a ztrátě až 40 % vitamínu do 15 minut. Když přidáte olej, ještě víc zabrzdíte oxidaci a využijete úplně i vitamín A (rozpustný v tucích) z mrkve v podobě betakarotenu.

vitamín c v ovoci

Doporučení denní dávka (DDD) vitamínu C je 60–100 mg (v závislosti na zemi), mnozí lékaři a výživoví specialisté doporučují denně nad 250 mg, pro kuřáky, osoby s vyšším stresem a nevyváženou stravou nebo při hrozbě infekcí a virů se doporučuje dávka nad 1000 mg, individuálně i okolo 2000 mg.

Dávka 30 mg už dokáže chránit před hypovitaminózou (nedostatkem vitamínů, jejímž opakem je hypervitaminóza – nadbytek).

V takových případech je třeba dávat pozor na rozložení dávky, naše tělo totiž metabolicky zpracuje jen dávku přibližně do 400 mg, zbytek vyloučí vylučovací soustavou z těla ven.

Zajímavosti na závěr

  • Věděli jste, že při negativních emocích (hněv, pláč) trvajících i několik minut náš organismus spotřebuje až 2000, někdy i 3000 mg vitamínu C? Tak nám tyto emoce asi nestojí za tu dávku. :-)
  • Další zajímavostí je, že nedávné anglické studie dokázaly lepší studijní výsledky u dětí se zdravým stravováním a zároveň dostatečným množstvím vitamínu C v porovnání se studenty s běžnou stravou s nízkým příjmem vitamínu C.
  • A poslední zajímavost – vitamín C je potřebný pro lidi, ne pro zvířata.
kyselina askorbová

Přeju ti pevné zdraví! 😊

Nezapomínej, že v první řadě bys měla přijímat vitamíny z pestré vyvážené stravy a až potom řešit doplňky výživy.

Inspirací ti může být například i naše fantastická kuchařka kniha Z fitka do kuchyne 2, kterou nyní získej od nás i jako dárek při zakoupení ročního členství. Budeš tak mít nejen množství inspirací pro vaření, ale také zdravý pohyb.

Přečti si, jaké další benefity na tebe jako premium člena čekají 🤩.

dárek
Fotka autora
Jana Kondrcová
Redaktorka ve Fitshakeru

V první řadě jsem matka a manželka. Můj zájem o vliv stravy na naše zdraví začal před několika lety po diagnostikování celiakie a onemocnění mladšího syna. Momentálně studuji na SPU v Nitře obor výživa lidí. Začala jsem certifikovaným kurzem výživového poradce, po jehož ukončení jsem zjistila, že mi vědomosti nestačí a potřebuji jít ještě víc do hloubky a získat další vědomosti. Proto se v této oblasti stále aktivně vzdělávám. Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk bych chtěla pomáhat lidem zorientovat se v dezinformacích o výživě a předcházet civilizačním chorobám a narůstající obezitě správnou stravou a životním stylem. Nabízím konzultace, analýzy stravování s vysvětlením chyb, vypracování stravovacího plánu, přednášky s diskusí a tipy na recepty. Nejsem prodejcem žádných výživových doplňků, učím lidi přijímat všechny potřebné živiny stravou. Mám ráda pocit, když vidím, jak moje rady pomáhají. To je můj hnací motor pro další studium a poznání souvislostí v stravování a zdraví.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.