V tomto článku bych ti chtěla ukázat některé z mých oblíbených potravin, které mám doma stále. Mnoho z nich má všestranné využití, skvělé hodnoty a věřím, že si je zamiluješ i ty.
Tip č. 1 – Karička Fit plátky
Mám velmi ráda plátkové 30% tvrdé sýry a toto je jednoznačně můj favorit. Často se setkávám s tím, že kupované plátkové sýry jsou sušší a plátky jsou příliš silné, takže jeden plátek má cca 20 gramů.
Tyto plátky jsou opravdu tenoučké, měkké, chuťově lahodné a porovnatelné s dražšími značkami. Jsem ráda, že Karička už není jen o „taveňáku“. 😊
Tento sýr používám ráda, ať už na chleba nebo na zdravější verzi pizzy. Často si ho dávám na pečenou zeleninu těsně před jejím dopečením, na pečené batáty, brambory.
Nebo si uvařím rizoto z jakékoliv obilniny a nakonec tyto tenké plátky položím nahoru a zakryju pokličkou – sýr se do pár sekund krásně rozpustí.
Tip č. 2 – tofu Lunter / Alfa Bio
Miluju tofu a neuběhne týden, abych si neuvařila jeden z tofu receptů. Vždy říkám, že komu nechutná, ještě nezkusil ten správný způsob přípravy.
Skvěle chutná na způsob chilli con carne nebo opečené na pánvi s červenou cibulkou a jinou zeleninou, zalité passatou a s trochou parmazánu.
Vegani si ho můžou také nastrouhat např. do krémové polévky kvůli zvýšení obsahu bílkovin.
Chutná mi i namarinované s trochou medu a sójové omáčky a opečené na pánvi se zeleninovým salátem. Určitě mu dejte šanci. Nejvíc mi chutná tofu slovenské značky Lunter od firmy Alfa Bio.
Tip č. 3 – tvaroh Pilos
Co se týká hrudkovitých tvarohů, jsem velice vybíravá, hodně z nich mi připadá příliš kyselých nebo příliš tučných anebo bez chuti.
Tento je nejlepší ze všech, co jsem vyzkoušela. Je sice hrudkovitý, ale konzistencí úplně jemný.
Ráda si osmažím cibulku, přidám uvařené těstoviny, tento tvaroh a trochu zakysané smetany nebo Lučiny. Používám ho také do ovesné kaše ke zvýšení obsahu bílkovin, hodí se i na tvarohové knedlíky a tvarohové koláče všeho druhu.
Tip č. 4 – passata
Pasírovaná rajčata – to je něco, co mám doma stále a co používám téměř na denní bázi. Hlavně během zimních měsíců, kdy se nedá připravit omáčka z čerstvých rajčat tak, aby byla chutná a cenově dostupná.
Mám ráda tyto z DM nebo značku Podravka v krabičce.
Používám je hlavně na omáčky na těstoviny nebo na maso – na pánvi opeču maso nebo tofu s čímkoliv, zaliju passatou, přidám Lučinu nebo parmazán a skvělá, zdravá a rychlá omáčka je na světě. Bez toho, abych musela používat jíšku, mouku, velké množství tuku a podobně.
Když mě tlačí čas, ráda si z passaty udělám i 5minutovou rajskou polévku.
Tip č. 5 – Madeta sýr na pánev
Miluju smažený sýr, ale nedávám si ho často. Ještě nikdy jsem nenašla adekvátní náhradu, která je vhodná jak chutí, tak i konzistencí, nutričními hodnotami a složením.
Toto je pro mě jako vynález roku. Sýr jen opeču na pánvi z obou stran, nejradši ho mám se salátem nebo vařenými bramborami. Místo majonézy si dám lžíci řeckého jogurtu s česnekem a bylinkami podle chuti.
Sýr skvěle chutná i ve vegetariánském burgeru nebo sendviči z kvalitního chleba.
Tip č. 6 – mražené maliny v krabičce
Z mraženého ovoce si kupuju už jen toto z Kauflandu – maliny i jahody. Chutnají jinak než ty v plastových obalech, nejsou slepené, každý kousek je krásně oddělený.
Nejradši je používám do ještě horké ovesné kaše. Ta díky nim hned vychladne a dá se jíst – to se hodí hlavně pro ranní hladovce. 😊 Také je ráda opeču na pánvi s troškou skořice, nakonec přidám lžičku medu a poliju tím tvaroh nebo jogurt.
Tip č. 7 – tenké fazolové lusky z Lidlu
Už jsem zkusila asi všechny zelené fazolky na trhu a na tyto nedám dopustit. Jsou rychle hotové, křupavé, plné chuti.
Dělám je na páře, aby si zachovaly co nejvíc živin. Když jsou příjemně křupavé, přidám prolisovaný česnek, lžičku kvalitního oleje, hobliny parmazánu a nemůžu se jich nabažit.
Mají hodně rostlinných bílkovin a vlákniny, jsou skutečně hodnotnou potravinou, kterou doporučuju zařadit do vašeho jídelníčku.
Mně chutnají jako samostatné jídlo, ale skvěle se hodí i jako příloha k masu, rybě nebo grilovanému sýru či tofu.
Tip č. 8 – kaše Nomina
Jde o čistou směs toho, co kupujete. V obchodech mají různé druhy, jsou skvělé například na přípravu kaše, směs se jen zalije vodou nebo mlékem, přidáte sladidlo, ovoce, případně tvaroh nebo jogurt pro zvýšení obsahu bílkovin.
Ideální je jednotlivé druhy střídat, aby byla vaše strava co nejpestřejší. Já je ráda používám i do zeleninových placek místo mouky.
Já je ráda používám i do zeleninových placek místo mouky.
Tip č. 9 – Bonduelle Vapeur
Luštěniny připravené na páře, plné vlákniny a rostlinných bílkovin, ideální pro vegetariány, vegany a lidi s alergií na BKM, kteří potřebují do svojí strav doplnit bílkoviny.
Připravené k přímé konzumaci, stačí je opláchnout vodou. Jsou sice dražší, ale chuťově bezkonkurenční. Ideálně tehdy, když nestíháš luštěniny namáčet a vařit.
Používám je do salátů, k soté, tofu, do rizota, ale i do polévky. Mají skutečně bohaté využití a dají se použít téměř v každém slaném jídle. Nejlepší je jednotlivé druhy luštěnin střídat.
Tip č. 10 – Lučina 😊
To by nebyl článek ode mě, kdyby v něm nebyla Lučina. 😄
Používám ji na chleba, na tortillu, do omáček, krémových polévek... V mojí kuchyni má opravdu všestranné použití.
Věřím, že ses tímto článkem inspirovala. Jestli se ti líbí, napiš nám to do komentáře a připravím pro vás i druhý díl.
Při zakoupení ročního členství získáváš jako dárek naši fantastickou kuchařskou knihu plnou inspirativních zdravých receptů. Přečti si, jaké další benefity na tebe jako premium člena čekají.
Výživa a pomoc lidem s nadváhou je mojí profesí už 7 let, ale v první řadě je práce s lidmi, kteří chtějí změnit svůj životní styl, mojí největší vášní. Vím, jaké to je, když se ve svém těle člověk necítí dobře a má nadváhu. Poznala jsem na sobě jojo efekty, ale zároveň i úžasný pocit, když naplníte svůj cíl. Během těchto let jsem zjistila, jak váhu zredukovat natrvalo a udržet si optimální hmotnost tak, abyste z jídla měli radost a nemuseli si odpírat všechno, co máte rádi. V roce 2012 jsem se rozhodla stát certifikovaným nutričním poradcem a věnovat se výživě naplno a profesionálně. Vyvinula jsem individuální výživový koncept www.jedalnicky.sk, který dodnes pomohl stovkám žen, mužů a adolescentů zredukovat svou hmotnost, naučit se správně stravovat a nastálo změnit životní styl. Mojí prioritou je odborné vypracovávání individuálních stravovacích plánů výlučně z dostupných potravin, individuální přístup ke každému klientovi a neomezená podpora.