Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Antioxidanty: Proč jsou hrdiny v boji proti volným radikálům?

Antioxidanty

Kosmetika, omlazující krémy, potraviny nebo „zázračné“ výživové doplňky. Co mají společného? Drtivá většina z nich je propagovaná jako plná antioxidantů, i když to nemusí být vždy pravda.

Antioxidanty se díky jejich pozitivním účinkům chlubí nejrůznější firmy, prosazují je ve svém marketingu a my je kupujeme, často aniž bychom věděli, co to ty antioxidanty vlastně jsou, k čemu slouží a kde se vlastně nacházejí (a jestli vůbec právě v daném produktu).

Antioxidanty jsou známy jako zázračné látky a zmiňují se poměrně často, právě proto si o nich dnes něco povíme.

K čemu jsou nám antioxidanty?

Antioxidanty jsou chemické sloučeniny, které můžou patřit do různých skupin. Patří mezi ně některé vitamíny, karotenoidy, minerály, jako například selen nebo zinek, ale i jiné, méně známé sloučeniny.

Z toho, že antioxidanty můžou představovat jakoukoliv skupinu, vyplývá, že asi nepůjde o sloučeniny, které mají jen jeden účinek.

Jako oxidanty tedy označujeme látky, které mají antioxidační schopnosti. A jaké to tedy jsou?

„Boom“ antioxidantů

Antioxidanty vystřelily na vrchol pomyslného žebříčku zdravého životního stylu v devadesátých letech, kdy vědci zjistili, že volné radikály, které vznikají v našem těle a mají závažné škodlivé účinky na naše zdraví, můžou být určitými látkami potlačovány, a tudíž víme, jak proti nim bojovat. Ano, hádáš správně. Těmito látkami jsou antioxidanty.

Volné radikály

Termín volné radikály může znít ezotericky, jde však o vážnou problematiku. Volné radikály, nebo také kyslíkové radikály, jsou škodlivé částice, které obsahují nespárované elektrony, a proto jsou nestabilní a vysoce reaktivní.

V našem těle vznikají jako vedlejší produkty metabolismu; v normálním množství se s nimi zdravý organismus dokáže poprat, ale nesprávným životním stylem zvyšujeme jejich produkci.

Hodně volných radikálů vzniká hlavně při kouření, ale i při nadměrném slunění účinkem UV záření nebo při znečištěném ovzduší.

Volné radikály poškozují naše buňky na úrovni DNA. Zvyšují ukládání LDL – špatného cholesterolu – do cév a urychlují proces aterosklerózy, který je nejčastější příčinou infarktu nebo cévních mozkových příhod.

Nadměrné množství volných radikálů v našem těle způsobuje tzv. oxidační stres, který se spojuje s chronickými onemocněními, dokonce můžou poškozováním DNA predisponovat ke vzniku rakoviny.

Jak nás antioxidanty chrání?

Látky s antioxidačním účinkem, jako například některé z vitamínů, nás dokážou chránit před poškozováním kyslíkovými radikály tak, že jim v průběhu oxidačně redukčních reakcí odebírají nespárovaný elektron.

Kyslíkové radikály poškozují tkaniva tím, že (zjednodušeně řečeno) „kradou“ elektrony molekulám v okolí, což spustí procesy, které vedou k poškození buněk.

Zde nastupují na scénu antioxidanty, které volným radikálům nespárovaný elektron odebírají a tak z nich činí neškodné a mnohem stabilnější molekuly.

Protože tyto procesy probíhají na mikroskopické úrovni, může se zdát, že u malých poškození vlastně ani tak o nic nejde.

Opak je však pravdou a ukázalo se, že poškození buněk volnými radikály může mít vážné následky, což je jedním z důvodů, proč by antioxidanty v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět!

antioxidanty co to je

Kde najdeme antioxidanty?

Jak jsme si řekli, antioxidačně se umí chovat vitamíny, ale i některé minerály, karotenoidy a pár dalších sloučenin.

Nacházejí se tedy prakticky ve většině potravin s nálepkou zdravé. Zde jsme si připravili stručný seznam příkladů potravin, ze kterých svému tělu dodáš dostatek antioxidantů:

Ovoce

Za nejsilnější antioxidanty se považují vitamíny C a E. Ty obsahuje ovoce i zelenina a dobrými zdroji antioxidantů z řad ovoce jsou například jahody, borůvky, maliny, ale i citrusy nebo jablka.

silné antioxidanty

Zelenina

Zelenina je na antioxidanty bohatá stejně jako i ovoce. Ideálním zdrojem je například listová zelenina jako špenát, zelí, červená řepa, rajčata, paprika, ale i brokolice a mrkev.

antioxidanty v strave

Luštěniny

Z luštěnin jsou na antioxidanty bohaté zejména různé druhy fazole, ale i čočka nebo cizrna.

najlepšie prírodné antioxidanty

Ořechy

Antioxidačně působící látky najdeš i v ořeších, přičemž úplně nejvíc jich obsahují pekanové ořechy.

čo sú antioxidanty

Dochucovadla a koření

Zdrojem antioxidantů jsou překvapivě i suroviny, o kterých bychom to možná ani neřekli.

Používáme je běžně na dochucování potravin bez toho, abychom si uvědomili, že jídlu vlastně dodáváme antioxidanty. Patří sem například zázvor, kurkuma, česnek, hřebíček, rozmarýn nebo petrželová nať.

najsilnejsie antioxidanty

Hořká čokoláda

Antioxidanty najdeš i v sladkostech, konkrétně v hořké čokoládě. Kakao, jehož je nejvíc právě v hořké čokoládě, obsahuje antioxidačně působící látky, které nás chrání před oxidačním stresem!

Tak vidíš, ovoce nebo zelenina nejsou jen nízkokalorickým prostředkem k zahnání hladu. Antioxidanty, které z vyvážené rostlinné stravy získáme, jsou jen jedním z mnoha důvodů, proč se vyplatí mít pestrý a vyvážený jídelníček!

Pokud je pro tebe zařazení cvičení a zdravé stravy do běžné rutiny náročné, skvělým průvodcem ti bude 40denní výzva Restart po létě, kde se naučíš správně cvičit a upravit si jídelníček.

Podpoří tě více než 50 000 žen, které společně projdou intervalovými, strečinkovými i silovými cvičeními. Tréninky zvládneš za 15 až 30 minut.

Cvičení doplníš kvalitně sestaveným a udržitelným jídelníčkem, a zahltíme tě přívalem podpory a motivace.

Přihlas se už teď, začínáme 2. září.

Restart po lete
Fotka autora
Bea Loffayová
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.