Kosmetika, omlazující krémy, potraviny nebo „zázračné“ výživové doplňky. Co mají společného? Drtivá většina z nich je propagovaná jako plná antioxidantů, i když to nemusí být vždy pravda.
Antioxidanty se díky jejich pozitivním účinkům chlubí nejrůznější firmy, prosazují je ve svém marketingu a my je kupujeme, často aniž bychom věděli, co to ty antioxidanty vlastně jsou, k čemu slouží a kde se vlastně nacházejí (a jestli vůbec právě v daném produktu).
Antioxidanty jsou známy jako zázračné látky a zmiňují se poměrně často, právě proto si o nich dnes něco povíme.
K čemu jsou nám antioxidanty?
Antioxidanty jsou chemické sloučeniny, které můžou patřit do různých skupin. Patří mezi ně některé vitamíny, karotenoidy, minerály, jako například selen nebo zinek, ale i jiné, méně známé sloučeniny.
Z toho, že antioxidanty můžou představovat jakoukoliv skupinu, vyplývá, že asi nepůjde o sloučeniny, které mají jen jeden účinek.
Jako oxidanty tedy označujeme látky, které mají antioxidační schopnosti. A jaké to tedy jsou?
„Boom“ antioxidantů
Antioxidanty vystřelily na vrchol pomyslného žebříčku zdravého životního stylu v devadesátých letech, kdy vědci zjistili, že volné radikály, které vznikají v našem těle a mají závažné škodlivé účinky na naše zdraví, můžou být určitými látkami potlačovány, a tudíž víme, jak proti nim bojovat. Ano, hádáš správně. Těmito látkami jsou antioxidanty.
Volné radikály
Termín volné radikály může znít ezotericky, jde však o vážnou problematiku. Volné radikály, nebo také kyslíkové radikály, jsou škodlivé částice, které obsahují nespárované elektrony, a proto jsou nestabilní a vysoce reaktivní.
Hodně volných radikálů vzniká hlavně při kouření, ale i při nadměrném slunění účinkem UV záření nebo při znečištěném ovzduší.
Volné radikály poškozují naše buňky na úrovni DNA. Zvyšují ukládání LDL – špatného cholesterolu – do cév a urychlují proces aterosklerózy, který je nejčastější příčinou infarktu nebo cévních mozkových příhod.
Nadměrné množství volných radikálů v našem těle způsobuje tzv. oxidační stres, který se spojuje s chronickými onemocněními, dokonce můžou poškozováním DNA predisponovat ke vzniku rakoviny.
Jak nás antioxidanty chrání?
Látky s antioxidačním účinkem, jako například některé z vitamínů, nás dokážou chránit před poškozováním kyslíkovými radikály tak, že jim v průběhu oxidačně redukčních reakcí odebírají nespárovaný elektron.
Kyslíkové radikály poškozují tkaniva tím, že (zjednodušeně řečeno) „kradou“ elektrony molekulám v okolí, což spustí procesy, které vedou k poškození buněk.
Protože tyto procesy probíhají na mikroskopické úrovni, může se zdát, že u malých poškození vlastně ani tak o nic nejde.
Opak je však pravdou a ukázalo se, že poškození buněk volnými radikály může mít vážné následky, což je jedním z důvodů, proč by antioxidanty v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět!
Kde najdeme antioxidanty?
Jak jsme si řekli, antioxidačně se umí chovat vitamíny, ale i některé minerály, karotenoidy a pár dalších sloučenin.
Nacházejí se tedy prakticky ve většině potravin s nálepkou zdravé. Zde jsme si připravili stručný seznam příkladů potravin, ze kterých svému tělu dodáš dostatek antioxidantů:
Ovoce
Za nejsilnější antioxidanty se považují vitamíny C a E. Ty obsahuje ovoce i zelenina a dobrými zdroji antioxidantů z řad ovoce jsou například jahody, borůvky, maliny, ale i citrusy nebo jablka.
Zelenina
Zelenina je na antioxidanty bohatá stejně jako i ovoce. Ideálním zdrojem je například listová zelenina jako špenát, zelí, červená řepa, rajčata, paprika, ale i brokolice a mrkev.
Luštěniny
Z luštěnin jsou na antioxidanty bohaté zejména různé druhy fazole, ale i čočka nebo cizrna.
Ořechy
Antioxidačně působící látky najdeš i v ořeších, přičemž úplně nejvíc jich obsahují pekanové ořechy.
Dochucovadla a koření
Zdrojem antioxidantů jsou překvapivě i suroviny, o kterých bychom to možná ani neřekli.
Používáme je běžně na dochucování potravin bez toho, abychom si uvědomili, že jídlu vlastně dodáváme antioxidanty. Patří sem například zázvor, kurkuma, česnek, hřebíček, rozmarýn nebo petrželová nať.
Hořká čokoláda
Antioxidanty najdeš i v sladkostech, konkrétně v hořké čokoládě. Kakao, jehož je nejvíc právě v hořké čokoládě, obsahuje antioxidačně působící látky, které nás chrání před oxidačním stresem!
Pokud je pro tebe zařazení cvičení a zdravé stravy do běžné rutiny náročné, skvělým průvodcem ti bude 40denní výzva Restart po létě, kde se naučíš správně cvičit a upravit si jídelníček.
Podpoří tě více než 50 000 žen, které společně projdou intervalovými, strečinkovými i silovými cvičeními. Tréninky zvládneš za 15 až 30 minut.
Cvičení doplníš kvalitně sestaveným a udržitelným jídelníčkem, a zahltíme tě přívalem podpory a motivace.
Přihlas se už teď, začínáme 2. září.
Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.