Cheesecake je mimořádně vděčný dezert, který je rychlý, chutný a při správné kombinaci surovin se dá skvěle pohrát i s kalorickým obsahem. V tomto případě jsem využila borůvky, které jsem měla odložené z léta a vytvořily opravdu skvělou kombinaci společně s tvarohem, citronovou kůrou a skořicí.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 150 °C, přičemž dospodu trouby vložíme hlubší plech, do kterého nalejeme vodu (je to takový trik, aby cheesecake nepopraskal a zůstal vláčný).
2
Máslo necháme rozpustit, mezitím důkladně rozdrtíme sušenky a přidáme k nim špetku skořice.
3
Potom k sušenkové směsi přimícháme rozpuštěné máslo.
4
Vzniklou hmotu natlačíme na spodek dortové formy o průměru cca 24 cm, kterou jsme předem vyložili papírem na pečení. Okraje necháme vyšší než zbytek korpusu.
5
Korpus dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut (měl by chytit zlatavý nádech).
6
Zatím ve skleněné míse smícháme tvaroh, vajíčka, pudink, citronovou kůru a vanilku.
7
Do vzniklé směsi vmícháme stévii, případně dosladíme třtinovým cukrem.
8
Tvarohovou směs nalejeme na upečený korpus a dáme péct na 30 minut při teplotě 170 °C.
9
Po 30 minutách cheesecake vytáhneme a rovnoměrně ho posypeme rozmraženými borůvkami.
10
Nahoru nasypeme drobenku, kterou jsme předem smíchali v misce z mouky, másla, cukru a skořice. Následně vložíme do trouby ještě na cca 15 minut.
TIP č. 1: Stévie stačí použít opravdu velmi málo, protože je dost sladká.
TIP č. 2: Můžeme použít i menší formu, tehdy bude cheesecake vyšší. Nesmíme však zapomenout prodloužit délku pečení a pohlídat si to.
TIP č. 3: Klasickou kontrolu špejlí vynecháme. Pokud se cheesecake ve středu jemně “třese”, je to v pořádku. Není třeba se obávat, že je nedopečený. ;-)
Výživové hodnoty na 1 porci:
243 kcal
1017 kJ
T:
13 g
B:
8.6 g
S:
22.7 g
V:
1.6 g
Přeju krásné chvíle prožité např. i u tohoto dezertu! 🙂
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.