Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Borůvkovo-tvarohový cheesecake: MEGA dobrý dezert bohatý na bílkoviny

80 min
12 porcí
tvarohový cheesecake recept

Potřebujeme: 

  • Na korpus:
  • 100 g kvalitního másla
  • 240 g bio máslových sušenek
  • špetku cejlonské skořice
  • Na náplň:
  • 500 g termizovaného tvarohu (já jsem použila nízkotučný)
  • 2 vajíčka (cca 100 g)
  • 1/2 bio vanilkového pudinku (cca 20 g)
  • špetku sušené bio citronové kůry (příp. čerstvé kůry z bio citronu)
  • 1/8 lžičky mletých vanilkových lusků (najdete např. v DM)
  • stévii podle chuti (příp. cca 40 g třtinového cukru)
  • 250 g mražených borůvek (dáme předem rozmrazit)
  • Na drobenku:
  • 20 g hladké špaldové mouky
  • 15 g kvalitního másla
  • 10 g třtinového cukru
  • špetku cejlonské skořice/ kardamonu (volitelné)
tvarohový cheesecake recept

Cheesecake je mimořádně vděčný dezert, který je rychlý, chutný a při správné kombinaci surovin se dá skvěle pohrát i s kalorickým obsahem. V tomto případě jsem využila borůvky, které jsem měla odložené z léta a vytvořily opravdu skvělou kombinaci společně s tvarohem, citronovou kůrou a skořicí.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 150 °C, přičemž dospodu trouby vložíme hlubší plech, do kterého nalejeme vodu (je to takový trik, aby cheesecake nepopraskal a zůstal vláčný).

2

Máslo necháme rozpustit, mezitím důkladně rozdrtíme sušenky a přidáme k nim špetku skořice.

3

Potom k sušenkové směsi přimícháme rozpuštěné máslo.

4

Vzniklou hmotu natlačíme na spodek dortové formy o průměru cca 24 cm, kterou jsme předem vyložili papírem na pečení. Okraje necháme vyšší než zbytek korpusu.

5

Korpus dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut (měl by chytit zlatavý nádech).

6

Zatím ve skleněné míse smícháme tvaroh, vajíčka, pudink, citronovou kůru a vanilku.

7

Do vzniklé směsi vmícháme stévii, případně dosladíme třtinovým cukrem.

8

Tvarohovou směs nalejeme na upečený korpus a dáme péct na 30 minut při teplotě 170 °C.

9

Po 30 minutách cheesecake vytáhneme a rovnoměrně ho posypeme rozmraženými borůvkami.

10

Nahoru nasypeme drobenku, kterou jsme předem smíchali v misce z mouky, másla, cukru a skořice. Následně vložíme do trouby ještě na cca 15 minut.

TIP č. 1: Stévie stačí použít opravdu velmi málo, protože je dost sladká.

TIP č. 2: Můžeme použít i menší formu, tehdy bude cheesecake vyšší. Nesmíme však zapomenout prodloužit délku pečení a pohlídat si to.

TIP č. 3: Klasickou kontrolu špejlí vynecháme. Pokud se cheesecake ve středu jemně “třese”, je to v pořádku. Není třeba se obávat, že je nedopečený. ;-)

Výživové hodnoty na 1 porci:

243 kcal

1017 kJ

T:

13 g

B:

8.6 g

S:

22.7 g

V:

1.6 g

tvarohovy cheesecake s ovocem
tvarohovy cheesecake s ovocim

Přeju krásné chvíle prožité např. i u tohoto dezertu! 🙂

Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.