Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Proměny
Cvičení
Fitshaker podcasty
Seberozvoj a motivace
Hubnutí
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Dušené hovězí s rajčaty a olivami

200 min
4 porce
Dusené hovädzie

Potřebujeme: 

  • 700 g hovězího masa – zadní kýta
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 stroužky česneku 1 konzerva krájených rajčat
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky tymiánu
  • ⅓ lžičky mletého rozmarýnu
  • 400 g drobných brambor
  • 1 hrst oliv kalamata
  • 1 hrst zelených oliv
  • petrželka na posypání
Dusené hovädzie

Tento recept spojuje šťavnaté hovězí maso, sladká rajčata, slané olivy a bylinky do jednoho voňavého pokladu. Dlouhé dušení v troubě vytvoří měkké a křehké kousky masa, které se doslova rozplývají na jazyku. Ideální nedělní nebo podzimní jídlo, které zasytí a potěší celou rodinu.

Ako na to?

1

Hovězí maso nakrájejte na kostky (jako na guláš). Osolte a opepřete.

2

V litinovém hrnci rozehřejte 1 – 2 lžíce oleje a maso opékejte ze všech stran. Můžete jej opéct po částech, abyste zamezili tomu, že nádobí zchladne a maso začne pouštět šťávu. Pokud by se vám toto při opékání masa stalo, nechte šťávu vypařit a vyduste tzv. na tuk.

3

Opečené maso vyndejte z hrnce. Přilijte asi lžíci oleje a cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět.

4

Oloupaný řapíkatý celer nakrájejte na drobné kostičky, a mrkev nastrouhejte nahrubo. Zeleninu přidejte k cibuli a opékejte další 3 minuty.

5

Do hrnce přidejte protlak, najemno nasekaný česnek a míchejte asi půl minuty. Přilijte krájená rajčata, vývar, přidejte rozmarýn, tymián a bobkový list, osolte a promíchejte. Do směsi vraťte maso. Hrnec přiklopte.

6

Hrnec vložte do trouby a při 160 °C duste 2 hodiny.

7

Brambory dobře omyjte a překrojte napůl. Máte-li větší brambory, překrojte na čtvrtiny. Po 2 hodinách vmíchejte do směsi spolu s olivami. Přiklopte, vraťte do trouby a duste dalších 30 – 45 minut doměkka.

8

Těsně před servírováním posypejte petrželkou. Podávejte s kouskem pečiva.

Výživové hodnoty na 1 porci:

460 kcal

1932 kJ

T:

22 g

B:

40 g

S:

18 g

V:

3 g

paradajky, olivy

Tip na závěr

Toto jídlo chutná ještě lépe druhý den, když se všechny chutě krásně propojí. Podávejte ho s čerstvým kváskovým chlebem a užijte si pravou domácí pohodu.

recepty
Fotka autora
Martina Baťhová
Redaktorka ve Fitshaker

Jídlo a vaření jsem měla ráda už od mala, ale pohyb méně. To se projevilo i na mé váze, kterou jsem začala v dospívání řešit. Změnila jsem stravovací návyky, začala pravidelně cvičit, a tak se zdravý životný styl stal mou přirozenou součástí. Vedle záliby ve vaření jsem milovala i focení, což se spojilo v příjemnou formu předávání inspirace dál mezi příznivce zdravého jídla. Vařím spíše rychlejší jídla, aby zbyl čas i na další aktivity a vaření se nestalo vyčerpávající činností, ale radostí. Můj blog: zdravezivena.cz

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.