
Tento recept spojuje šťavnaté hovězí maso, sladká rajčata, slané olivy a bylinky do jednoho voňavého pokladu. Dlouhé dušení v troubě vytvoří měkké a křehké kousky masa, které se doslova rozplývají na jazyku. Ideální nedělní nebo podzimní jídlo, které zasytí a potěší celou rodinu.
Ako na to?
1
Hovězí maso nakrájejte na kostky (jako na guláš). Osolte a opepřete.
2
V litinovém hrnci rozehřejte 1 – 2 lžíce oleje a maso opékejte ze všech stran. Můžete jej opéct po částech, abyste zamezili tomu, že nádobí zchladne a maso začne pouštět šťávu. Pokud by se vám toto při opékání masa stalo, nechte šťávu vypařit a vyduste tzv. na tuk.
3
Opečené maso vyndejte z hrnce. Přilijte asi lžíci oleje a cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět.
4
Oloupaný řapíkatý celer nakrájejte na drobné kostičky, a mrkev nastrouhejte nahrubo. Zeleninu přidejte k cibuli a opékejte další 3 minuty.
5
Do hrnce přidejte protlak, najemno nasekaný česnek a míchejte asi půl minuty. Přilijte krájená rajčata, vývar, přidejte rozmarýn, tymián a bobkový list, osolte a promíchejte. Do směsi vraťte maso. Hrnec přiklopte.
6
Hrnec vložte do trouby a při 160 °C duste 2 hodiny.
7
Brambory dobře omyjte a překrojte napůl. Máte-li větší brambory, překrojte na čtvrtiny. Po 2 hodinách vmíchejte do směsi spolu s olivami. Přiklopte, vraťte do trouby a duste dalších 30 – 45 minut doměkka.
8
Těsně před servírováním posypejte petrželkou. Podávejte s kouskem pečiva.
Výživové hodnoty na 1 porci:
460 kcal
1932 kJ
T:
22 g
B:
40 g
S:
18 g
V:
3 g

Tip na závěr
Toto jídlo chutná ještě lépe druhý den, když se všechny chutě krásně propojí. Podávejte ho s čerstvým kváskovým chlebem a užijte si pravou domácí pohodu.
Jídlo a vaření jsem měla ráda už od mala, ale pohyb méně. To se projevilo i na mé váze, kterou jsem začala v dospívání řešit. Změnila jsem stravovací návyky, začala pravidelně cvičit, a tak se zdravý životný styl stal mou přirozenou součástí. Vedle záliby ve vaření jsem milovala i focení, což se spojilo v příjemnou formu předávání inspirace dál mezi příznivce zdravého jídla. Vařím spíše rychlejší jídla, aby zbyl čas i na další aktivity a vaření se nestalo vyčerpávající činností, ale radostí. Můj blog: zdravezivena.cz


