Všechny

Famózní placky z bílého a červeného syrového zelí

Recepty
6 porcí
hlavkova kapusta recept
Potřebujeme:
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • ½ hrnku vlažné vody
  • 1 vajíčko
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 hrnek nadrobno nasekaného bílého zelí
  • 1 hrnek nadrobno nasekaného červeného zelí
  • 2 nastrouhané mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • ½ červené nebo bílé nadrobno nakrájené cibule
  • olivový olej

Recepty ze zelí by se v podzimním období mohly objevovat v tvém jídelníčku klidně i jednou týdně.

Zelí (bílé, červené i kysané) je bohaté na vitamín C, který je velmi důležitý na podporu naší imunity, a kromě toho i na vitamíny A, E, K, vitamíny skupiny B, hlavně kyselinu listovou. Kromě nich obsahuje i minerály jako vápník, železo nebo hořčík. Je i super zdrojem vlákniny. Jídla ze zelí nám pomáhají mimo jiné zlepšovat trávení. Jestli tě zelí nadýmá, můžeš si pomoct tak, že k němu přidáš bylinky, např. estragon, tymián, kmín, koprovou nať nebo bobkový list. Pojďme si udělat ze zelí tento super recept na placky.

Čas přípravy
  • 10 minút
    příprava
  • pečení
Jak na to?
1
Mouku smícháme spolu s vodou a vajíčkem. Osolíme a opepříme.
2
Do vzniklé směsi přisypeme zelí, mrkev, prolisovaný česnek a cibuli.
3
Všechno spolu dobře promícháme a můžeme nechat i odstát půl hodiny (není to však potřebné).
4
Na pánvi ohřejeme olivový olej a na kapce oleje smažíme placky z obou stran. Těsto by mělo být vláčné, aby se nám nerozpadalo při obracení placek.

Tip: Placky můžeme podávat se sójovou omáčkou a sezamovými semínky nebo se zakysanou smetanou. Výběr je na vás, jestli se chcete cítit jako někde v exotice nebo jako na Slovensku. :-)

Chutnají výborně v prvním i druhém případě. Nakonec, přesvědčte se sami...

Výživové hodnoty na 1 porci:

163 kcal

686 kJ

T:

5 g

B:

5 g

S:

25 g

V:

7 g

bílé zelí
červené zelí recept

Dobrou chuť! :-)

fitness recepty
Stanka Šišková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jmenuju se Stanka, ale můžete mi klidně říkat i Gigi. Považuju se za zdravožrouta. Mou filozofií při vaření je nahradit ty nezdravé suroviny zdravějšími alternativami a v rámci možností nákupu i dostupnými a ne příliš drahými potravinami, které se dají koupit v každém obchodním řetězci. Protože jsem dvojnásobná máma zaměstnaná na plný úvazek, vím, jak to je s vařením a časem v kuchyni. A také jak náročné může být nakupování a shánění těch správných surovin se dvěma malými dětmi. Rychle, zdravě a chutně, to je každodenní motto při vaření nebo pečení, kterým se řídím. V mých receptech najdete přirozené produkty jako zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, kuřecí maso a také mám ráda, když to na talíři všechno pěkně barevně ladí. To mě přivedlo i k focení jídel a víc mých receptů najdete na mém účtu na Instagramu @gigivari. Ráda experimentuji v kuchyni a kombinuji různé chutě i různé kultury. Ráda se inspiruji orientální a exotickou kuchyní, ale mám ráda i slovenskou klasiku. Od té doby, co jsem máma, čím dál víc mě zajímá problematika zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví. I proto jsem se rozhodla absolvovat kurz poradce výživy, abych mohla v otázkách stravování pomoct i druhým. Už teď se těším, jestli ti moje recepty budou chutnat, ušetří ti čas v kuchyni a přitom budeš mít gurmánský zážitek.

Kategorie

ReceptyRychlé obědy nebo večeře do 30 minutVegetariánské