Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Famózní placky z bílého a červeného syrového zelí

6 porcí
hlavkova kapusta recept

Potřebujeme: 

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • ½ hrnku vlažné vody
  • 1 vajíčko
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 hrnek nadrobno nasekaného bílého zelí
  • 1 hrnek nadrobno nasekaného červeného zelí
  • 2 nastrouhané mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • ½ červené nebo bílé nadrobno nakrájené cibule
  • olivový olej
hlavkova kapusta recept

Recepty ze zelí by se v podzimním období mohly objevovat v tvém jídelníčku klidně i jednou týdně.

Zelí (bílé, červené i kysané) je bohaté na vitamín C, který je velmi důležitý na podporu naší imunity, a kromě toho i na vitamíny A, E, K, vitamíny skupiny B, hlavně kyselinu listovou. Kromě nich obsahuje i minerály jako vápník, železo nebo hořčík. Je i super zdrojem vlákniny. Jídla ze zelí nám pomáhají mimo jiné zlepšovat trávení. Jestli tě zelí nadýmá, můžeš si pomoct tak, že k němu přidáš bylinky, např. estragon, tymián, kmín, koprovou nať nebo bobkový list. Pojďme si udělat ze zelí tento super recept na placky.

Čas přípravy

  • 10 minútpříprava
  •  pečení

Jak na to?

1

Mouku smícháme spolu s vodou a vajíčkem. Osolíme a opepříme.

2

Do vzniklé směsi přisypeme zelí, mrkev, prolisovaný česnek a cibuli.

3

Všechno spolu dobře promícháme a můžeme nechat i odstát půl hodiny (není to však potřebné).

4

Na pánvi ohřejeme olivový olej a na kapce oleje smažíme placky z obou stran. Těsto by mělo být vláčné, aby se nám nerozpadalo při obracení placek.

Tip: Placky můžeme podávat se sójovou omáčkou a sezamovými semínky nebo se zakysanou smetanou. Výběr je na vás, jestli se chcete cítit jako někde v exotice nebo jako na Slovensku. :-)

Chutnají výborně v prvním i druhém případě. Nakonec, přesvědčte se sami...

Výživové hodnoty na 1 porci:

163 kcal

686 kJ

T:

5 g

B:

5 g

S:

25 g

V:

7 g

bílé zelí
červené zelí recept

Dobrou chuť! :-)

fitness recepty
Fotka autora
Stanka Šišková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Stanka, ale můžete mi klidně říkat i Gigi. Považuju se za zdravožrouta. Mou filozofií při vaření je nahradit ty nezdravé suroviny zdravějšími alternativami a v rámci možností nákupu i dostupnými a ne příliš drahými potravinami, které se dají koupit v každém obchodním řetězci. Protože jsem dvojnásobná máma zaměstnaná na plný úvazek, vím, jak to je s vařením a časem v kuchyni. A také jak náročné může být nakupování a shánění těch správných surovin se dvěma malými dětmi. Rychle, zdravě a chutně, to je každodenní motto při vaření nebo pečení, kterým se řídím. V mých receptech najdete přirozené produkty jako zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, kuřecí maso a také mám ráda, když to na talíři všechno pěkně barevně ladí. To mě přivedlo i k focení jídel a víc mých receptů najdete na mém účtu na Instagramu @gigivari. Ráda experimentuji v kuchyni a kombinuji různé chutě i různé kultury. Ráda se inspiruji orientální a exotickou kuchyní, ale mám ráda i slovenskou klasiku. Od té doby, co jsem máma, čím dál víc mě zajímá problematika zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví. I proto jsem se rozhodla absolvovat kurz poradce výživy, abych mohla v otázkách stravování pomoct i druhým. Už teď se těším, jestli ti moje recepty budou chutnat, ušetří ti čas v kuchyni a přitom budeš mít gurmánský zážitek.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.