Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Krémová mrkvovo-celerová polévka s vajíčkem: odteď ji budeš připravovat pouze tímto způsobem!

30 min
4 porce
celerovo mrkvová polévka

Potřebujeme: 

  • 1 bulvu celeru
  • 4 menší mrkve
  • 2 menší brambory typu „C“
  • 15 cm pórku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • trs hlívy ústřičné (volitelné; vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • olivový olej (cca 1-2 lžíce)
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 1 lžíci sušených bylin a zeleniny (směs na polévku)
  • 1 lžičku sušeného česneku
  • 2 vajíčka uvařená natvrdo (volitelné)
celerovo mrkvová polévka

Celer vonný není u našich dětí příliš oblíbenou ingrediencí. Vím, že je velmi zdravý, a tak se ho snažím schovat do krémových polévek. Jeho chuť je cítit pořád, ale díky opečení na pórku a přidané mrkvi není až tak výrazná. Myslím, že celer v každé formě patří do naší kuchyně. Při půstu je výborným doplňkem stravy – uklidňuje peristaltiku střev a podporuje dobré trávení. Je nutričně výživný, obsahuje vitamíny skupiny B, dokonce i B6, který podporuje dobrou náladu. V celeru najdeme i vitamíny C, E a K. Obsahuje magnezium, zinek, železo, fosfor a vápník. Navíc působí afrodiziakálně.

Jak na to?

1

Všechnu zeleninu očistíme, kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na menší kostky, pórek a řapíkatý celer na malé časti.

2

Z předešlého dne nám doma zůstal trs hlívy, ten jsem v polévce rovněž uvařila. Je to volitelný krok, můžeš ho vynechat.

3

V rozpáleném hrnci rozehřejeme olej a osmažíme pórek s řapíkatým celerem.

4

Směs osolíme a přidáme celer a mrkev. Posypeme směsí na polévku.

5

Prohřejeme, dokud se chutě zeleniny nepromísí, a přidáme česnek.

6

Zamícháme, přidáme brambory a zalejeme vodou. Můžeme hned přidat i trs hlívy, polévka však bude chutná i bez ní.

7

Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Potom ji scedíme, rozmixujeme do hladkého krému a postupně doléváme vývarem z polévky do hustoty, která nám vyhovuje.

8

Polévku jsem podávala s vařeným vajíčkem, které jsem překrojila a opekla na troše olivového oleje a soli. Na talíř jsem ještě přidala výhonky ředkvičky.

TIP: Pokud do polévky nepřidáte brambory a uberete vodu na její uvaření, po rozmixovaní z ní můžete mít super omáčku například k pohankové sekané nebo k těstovinám.

Výživové hodnoty na 1 porci (bez vajíčka ):

211 kcal

888 kJ

T:

4 g

B:

4 g

S:

38 g

V:

7 g

Výživové hodnoty na 1 porci (s vajíčkem ):

253 kcal

1064 kJ

T:

7 g

B:

8 g

S:

38 g

V:

7 g

Dobrou chuť :-)!

Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor ve Fitshakeru

Jeden z prvních foodblogů na Slovensku My first cooking book zakládala ještě jako Henrieta Peškovičová. Henrietiny recepty jsou převážně bezmasé, celý blog je orientovaný na rychlou přípravu dobrého a vyváženého jídla pro celou rodinu. Po svatbě a narození dcerky Lindy nabízí Henrieta i jídla pro děti a jejich varianty v dospělácké úpravě. Snaží se propagovat nejen zdravý životní styl, ale i ekologický přístup k jídlu a zpracování odpadu, postupné soběstačnosti – můžeme pozorovat její budování bio zahrady, a to co nejvíce udržitelným způsobem. Henrieta Kundrátová je lektorkou zdravého vaření, kváskování a kuchyně bez masa. Sdílí svoje zkušenosti, jak využívat dary přírody mícháním čajových směsí a jak rozumně aplikovat individuální aromaterapii. Její recepty najdete i v publikacích Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči či Fitness diářích. Na její webstránce www.henrietapeskovicova.eu najdete v kontaktech odkazy na více než 300 receptů z její produkce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.