Sezóna chřestu začala, proto je třeba ji naplno využít, protože chřest je skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a navíc obsahuje málo kalorií. Super je na něm i to, že je raz dva hotový, ať už jde o polévku, pečený chřest nebo jiné pokrmy z něj. Tato polévka je velice rychlá a nenáročná na suroviny. Chutná skvěle a hezky zasytí. :-)
Jak na to?
1
Chřest umyjeme, osušíme a odřežeme z něj dřevěné konce. Kdyby měl silné dřevěné části i po délce, můžeme je odříznout, ale pokud jsou jen jemné, není to potřebné.
2
Chřest nakrájíme na kousky, několik špiček dáme stranou a necháme na později, cca 10 ks.
3
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme olivový olej a chřest restujeme 3 minuty. Osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut.
4
Polévku dáme stranou, přidáme brynzu a rozmixujeme ji dohladka.
5
Vložíme do ní špičky chřestu a vaříme ještě 5 minut, aby změkly.
Tip: Podáváme s uvařeným či ztraceným vejcem a brynzou, případně můžeme dát na vrch trochu zakysané smetany, řecký jogurt nebo tahini pastu.
Výživové hodnoty na 1 porci:
149 kcal
629 kJ
T:
11 g
B:
4 g
S:
8 g
V:
1 g
Dobrou chuť!
Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov