Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Křupavé pečené brambory ve slupce, podávané s pohankou a kysaným zelím

75 min
4 porcie
pecene brambory

Potřebujeme: 

  • 1 kg brambor
  • olivový olej
  • sůl
  • červenou sladkou papriku
  • kmín
  • bylinky (majoránku, bazalku, tymián)
  • 2–3 kvalitní klobásy/slaninu (volitelné)
  • 100 g pohanky
  • 1 středně velkou bílou cibuli
  • olivový olej/vepřové sádlo
  • 350 g kysaného zelí
  • 1 lžíci medu
  • 1 středně velkou červenou cibuli (na ozdobení)
pecene brambory

Nabízím ti super recept, kde můžeš využít i vařené brambory nebo bramborovou kaši z předchozích dní. Ať tě celková doba přípravy nesplete. Nejdéle na tom trvá upečení brambor. A ty, když jsou v troubě, přece není nutné hlídat nonstop.

I když v tomto receptu používám klobásu, můžeš ji vynechat, aby si pochutnali i vegetariáni.

Jestli jsi pohance zatím nepřišla na chuť, toto může být recept, kde se to změní. 😉

Jak na to?

1

Brambory si umyjeme, osušíme a i se slupkou nakrájíme na půlky, případně čtvrtiny, pokapeme olivovým olejem, osolíme, přidáme koření a bylinky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 60 minut.

2

Pokud preferujeme masovou verzi, na posledních 10 minut před dopečením brambor můžeme přidat na kolečka nakrájenou kvalitní klobásu nebo kousky slaniny.

3

Zatímco se nám brambory pečou, dáme si uvařit pohanku, osolíme špetkou soli.

4

V dalším kroku si na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou bílou cibuli – na olivovém oleji nebo vepřovém sádle (1 lžičce). Přidej kysané zelí a med. Podlijeme 1 dl vody, případně podle potřeby, a necháme dusit asi 15 minut.

5

Nakonec ke kysanému zelí přidáme uvařenou pohanku a ještě 5 minut podusíme.

6

Když se nám brambory dopečou, podáváme je se směsí kysaného zelí a pohanky a dozdobíme nakrájenou červenou cibulí.

Tip: Obměnou tohoto jídla může být, že brambory nepečeme, ale oškrábané je uvaříme, potom trochu rozmačkáme a smícháme se směsí podušeného zelí a pohanky, případně přidáme do směsi nakrájenou klobásu nebo slaninku, rozetřeme na plech a dáme zapéct do trouby vyhřáté 180 °C na 20 minut.

Případně můžeme kysané zelí i vynechat a smíchat rozmačkané brambory s uvařenou pohankou a osmaženou cibulí a tak dát zapéct. Můžeme tak zužitkovat starší vařené brambory nebo bramborovou kaši. 😊

Výživové hodnoty na 1 porci:

49 kcal

2078 kJ

T:

16 g

B:

11 g

S:

74 g

V:

6 g

pecene brambory v troube

Dobrou chuť! 😊

Dopřej svému tělu nejen kvalitní a zdravou stravu, ale posil i svoji tělesnou stránku výborným cvičením a pohybem. Přidej se k nám a cvič kdekoliv a kdykoliv!

cvičení doma
Fotka autora
Miška Jurdíková
E-shop manažerka

Jsem máma a v naší čtyřčlenné rodině jsme dva bezlepkoví, takže kreativita ve vaření mi nechybí. Tvořím recepty, které jsou chutné, zdravé a zajímavé pro děti i dospělé 😊. Vymýšlím bezlepkové a zdravé varianty oblíbených jídel tak, že nikdo nezjistí rozdíl.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.