Nabízím ti super recept, kde můžeš využít i vařené brambory nebo bramborovou kaši z předchozích dní. Ať tě celková doba přípravy nesplete. Nejdéle na tom trvá upečení brambor. A ty, když jsou v troubě, přece není nutné hlídat nonstop.
I když v tomto receptu používám klobásu, můžeš ji vynechat, aby si pochutnali i vegetariáni.
Jestli jsi pohance zatím nepřišla na chuť, toto může být recept, kde se to změní. 😉
Jak na to?
1
Brambory si umyjeme, osušíme a i se slupkou nakrájíme na půlky, případně čtvrtiny, pokapeme olivovým olejem, osolíme, přidáme koření a bylinky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 60 minut.
2
Pokud preferujeme masovou verzi, na posledních 10 minut před dopečením brambor můžeme přidat na kolečka nakrájenou kvalitní klobásu nebo kousky slaniny.
3
Zatímco se nám brambory pečou, dáme si uvařit pohanku, osolíme špetkou soli.
4
V dalším kroku si na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou bílou cibuli – na olivovém oleji nebo vepřovém sádle (1 lžičce). Přidej kysané zelí a med. Podlijeme 1 dl vody, případně podle potřeby, a necháme dusit asi 15 minut.
5
Nakonec ke kysanému zelí přidáme uvařenou pohanku a ještě 5 minut podusíme.
6
Když se nám brambory dopečou, podáváme je se směsí kysaného zelí a pohanky a dozdobíme nakrájenou červenou cibulí.
Tip: Obměnou tohoto jídla může být, že brambory nepečeme, ale oškrábané je uvaříme, potom trochu rozmačkáme a smícháme se směsí podušeného zelí a pohanky, případně přidáme do směsi nakrájenou klobásu nebo slaninku, rozetřeme na plech a dáme zapéct do trouby vyhřáté 180 °C na 20 minut.
Případně můžeme kysané zelí i vynechat a smíchat rozmačkané brambory s uvařenou pohankou a osmaženou cibulí a tak dát zapéct. Můžeme tak zužitkovat starší vařené brambory nebo bramborovou kaši. 😊
Výživové hodnoty na 1 porci:
49 kcal
2078 kJ
T:
16 g
B:
11 g
S:
74 g
V:
6 g
Dobrou chuť! 😊
Dopřej svému tělu nejen kvalitní a zdravou stravu, ale posil i svoji tělesnou stránku výborným cvičením a pohybem. Přidej se k nám a cvič kdekoliv a kdykoliv!
Jsem máma a v naší čtyřčlenné rodině jsme dva bezlepkoví, takže kreativita ve vaření mi nechybí. Tvořím recepty, které jsou chutné, zdravé a zajímavé pro děti i dospělé 😊. Vymýšlím bezlepkové a zdravé varianty oblíbených jídel tak, že nikdo nezjistí rozdíl.