Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Lahodná krémová květáková polévka plná živin

60 min
7 porcí
kvetakova polevka

Potřebujeme: 

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky mleté ​​pískavice řecké
  • 1/4 lžičky mleté ​​kurkumy
  • 1/4 lžičky bylinkové soli
  • 1/5 lžičky mletého pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velkou žlutou cibuli (cca 90 g)
  • 1 větší květák nebo 2 menší
  • 4 středně velké brambory
  • 2 – 2,5 L vody nebo zeleninového vývaru
  • 90 ml 33 % šlehačkové smetany (lze vynechat)
kvetakova polevka

Krémová květáková polévka je ideálním řešením pro ty, kdo chtějí jednoduchý, zdravý a chutný recept.

Květák je výborným zdrojem vitamínů a minerálů, přičemž jeho jemná chuť umožňuje kombinace s různými kořeninami a zeleninami.

Tato polévka se snadno připravuje a výsledkem je lahodný krém s bohatou texturou.

Pokud chceš přidat extra krémovost, můžeš použít smetanu, ale preferuješ-li lehčí verzi, jednoduše ji vynech.

Jak na to?

1

V hrnci zahřejeme olivový olej a přidáme mletou senovku řeckou, kurkumu, bylinkovou sůl a pepř. Necháme je krátce zpěnit, dáváme pozor, aby nepřihořely – proces trvá jen několik vteřin.

2

Kořeniny zalijeme dvěma lžícemi olivového oleje a přidáme nakrájený česnek. Pomalu pečeme na mírném ohni, dokud nezačne provoňovat.

3

Následně přidáme na drobno nakrájenou cibuli a necháme ji změknout, trvá to přibližně 5 – 7 minut.

4

Když je cibule změklá, přidáme umytý a nakrájený květák a brambory. Všechno spolu ještě chvíli orestujeme.

5

Zeleninu zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Pokud chceš hustší polévku, přidej 2 litry tekutiny, na řidší polévku a použij 2,5 litru.

6

Polévku přivedeme k varu na silnějším ohni, poté ohřev snížíme a vaříme přibližně 35 minut, dokud květák a brambory změknou.

7

Před mixováním můžeme přidat smetanu (pokud ji používáme), povaříme ještě pár minut a poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému.

EXTRA TIP: Polévku můžeme podávat politou dýňovým olejem, posypanou opečenými slunečnicovými semínky, posekanými vlašskými ořechy a čerstvou petrželkou.

Výživové hodnoty na 1 porci:

160 kcal

672 kJ

T:

8 g

B:

4.5 g

S:

15 g

V:

4 g

květáková polévka recept

Přeji ti krásný den a ať ti chutná!

Zdravý životní styl není jen o chutném jídle – důležitý je také pohyb, motivace a pravidelná péče o sebe. 

S Fitshakerem máte vše, co potřebujete, na jednom místě. Objevte radost ze cvičení, které vám pomůže zůstat aktivními, fit a motivovanými. 

Spojte vyváženou stravu s pohybem a uvidíte, jak snadno lze udržet zdravý životní styl!

Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.