Pohanka velmi prospívá našemu organismu, proto bychom ji měli zařadit do jídelníčku co nejčastěji. Patří mezi bezlepkové potraviny. Obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů. Je zdrojem rutinu, který příznivě působí na cévy a celý cévní systém. Dá se připravit na jakýkoliv způsob.
Já jsem ji zkusila zapéct s ovocem. Když si ji připravíte dřív, můžete ji konzumovat jako chutnou snídani. Nebo jako sladký dezert na svačinu k čaji nebo kávě.
Jak na to?
1
Pohanku dáme do sítka a dvakrát ji přelijeme vroucí vodou, aby nebyla hořká.
2
Vložíme ji do hrnce, přidáme mléko s vodou a skořicovým cukrem.
3
Promícháme a na mírném zdroji tepla vaříme doměkka.
4
Když je pohanka uvařená, ještě do teplé přidáme máslo a promícháme.
5
Ovoce umyjeme a nakrájíme na menší kousky.
6
Přidáme k uvařené pohance společně s třtinovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechno spolu promícháme.
7
Zapékací misku vymažeme máslem. Dáme do ní připravenou pohankovou směs a vrch posypeme nasekanými lískovými oříšky.
8
Takto připravenou směs vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme cca 30 minut.
9
Zapékanou pohanku můžeme konzumovat v teplém i studeném stavu.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 250 g):
477 kcal
2005 kJ
T:
17 g
B:
11 g
S:
66 g
V:
9 g
Ať ti chutná! 😊
Tuto dobrotu si můžeš na talíři pokapat i naší Fitnutkou. Nahlédni do našeho e-shopu, kde ji najdeš ve třech příchutích. Stačí si jen vybrat a vychutnávat!
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.