Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Měkoučký slaný cuketový chlebík, který si zamiluje celá rodina

60 min
15 ks
cuketovy chlebik

Potřebujeme: 

  • 200 g cukety (středně velké)
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky česnekového prášku (volitelně)
  • 85 ml olivového oleje
  • 4 vejce
  • 115 g zakysané smetany
  • hrst cherry rajčat
  • čerstvé bylinky
cuketovy chlebik

Sezóna cukety je v plném proudu, tak jestli nevíš, co s ní, mám pro tebe recept na chutný, jemný a neuvěřitelně všestranný cuketový chlebík.

Můžeš si ho vychutnat se salátem, oblíbenou pomazánkou, tvarohem, hodí se na grilovačku nebo si ho udělej jako sendvič anebo podávej k polévce. Můžeš si ho zabalit s sebou na výlet, k vodě a vychutnávat si ho jako svačinu. Je tak jemný, že si ho zamilují i děti.

Jak na to?

1

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Formu na chleba vyložíme papírem na pečení.

2

Cuketu nastrouháme najemno a vymačkáme z ní co nejvíc šťávy. Já to dělám pomocí papírových ubrousků.

3

Ve střední míse smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl a česnekový prášek (volitelný).

4

Do jiné mísy dáme olej, přidáme vajíčka jedno po druhém a mícháme, dokud se úplně nespojí.

5

Přidáme suchou směs ve dvou částech, střídavě se smetanou. Mísíme 2 až 3 minuty, dokud není těsto úplně promíchané a elastické. Při mísení zhoustne. Potom přidáme cuketu a opět promísíme.

6

Rovnoměrně ho rozložíme do formy a na vrch uložíme nakrájená rajčata a bylinky, já jsem použila oregano.

7

Pečeme 50–60 minut, dokud není vrch křupavý a zlatavý.

8

Před vyndáním a odstraněním papíru na pečení necháme 15 minut vychladnout. Před krájením necháme chlebík vychladnout úplně.

Výživové hodnoty na 1 ks:

147 kcal

618 kJ

T:

9 g

B:

5 g

S:

11 g

V:

2 g

cuketový chleb

Přeju dobrou chuť. 😊

Výzva sice už běží, ale stále není pozdě naskočit do tohoto restartového vlaku s námi a pustit se do svojí proměny 🤗.

cvičení doma pro ženy
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.