Všechny

Měkoučký slaný cuketový chlebík, který si zamiluje celá rodina

Recepty
60 min
15 ks
cuketovy chlebik
Potřebujeme:
  • 200 g cukety (středně velké)
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky česnekového prášku (volitelně)
  • 85 ml olivového oleje
  • 4 vejce
  • 115 g zakysané smetany
  • hrst cherry rajčat
  • čerstvé bylinky

Sezóna cukety je v plném proudu, tak jestli nevíš, co s ní, mám pro tebe recept na chutný, jemný a neuvěřitelně všestranný cuketový chlebík.

Můžeš si ho vychutnat se salátem, oblíbenou pomazánkou, tvarohem, hodí se na grilovačku nebo si ho udělej jako sendvič anebo podávej k polévce. Můžeš si ho zabalit s sebou na výlet, k vodě a vychutnávat si ho jako svačinu. Je tak jemný, že si ho zamilují i děti.

Jak na to?
1
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Formu na chleba vyložíme papírem na pečení.
2
Cuketu nastrouháme najemno a vymačkáme z ní co nejvíc šťávy. Já to dělám pomocí papírových ubrousků.
3
Ve střední míse smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl a česnekový prášek (volitelný).
4
Do jiné mísy dáme olej, přidáme vajíčka jedno po druhém a mícháme, dokud se úplně nespojí.
5
Přidáme suchou směs ve dvou částech, střídavě se smetanou. Mísíme 2 až 3 minuty, dokud není těsto úplně promíchané a elastické. Při mísení zhoustne. Potom přidáme cuketu a opět promísíme.
6
Rovnoměrně ho rozložíme do formy a na vrch uložíme nakrájená rajčata a bylinky, já jsem použila oregano.
7
Pečeme 50–60 minut, dokud není vrch křupavý a zlatavý.
8
Před vyndáním a odstraněním papíru na pečení necháme 15 minut vychladnout. Před krájením necháme chlebík vychladnout úplně.

Výživové hodnoty na 1 ks:

147 kcal

618 kJ

T:

9 g

B:

5 g

S:

11 g

V:

2 g

cuketový chleb

Přeju dobrou chuť. 😊

Výzva sice už běží, ale stále není pozdě naskočit do tohoto restartového vlaku s námi a pustit se do svojí proměny 🤗.

cvičení doma pro ženy
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

ReceptyChléb a pečivo