Sezóna cukety je v plném proudu, tak jestli nevíš, co s ní, mám pro tebe recept na chutný, jemný a neuvěřitelně všestranný cuketový chlebík.
Můžeš si ho vychutnat se salátem, oblíbenou pomazánkou, tvarohem, hodí se na grilovačku nebo si ho udělej jako sendvič anebo podávej k polévce. Můžeš si ho zabalit s sebou na výlet, k vodě a vychutnávat si ho jako svačinu. Je tak jemný, že si ho zamilují i děti.
Jak na to?
1
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Formu na chleba vyložíme papírem na pečení.
2
Cuketu nastrouháme najemno a vymačkáme z ní co nejvíc šťávy. Já to dělám pomocí papírových ubrousků.
3
Ve střední míse smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl a česnekový prášek (volitelný).
4
Do jiné mísy dáme olej, přidáme vajíčka jedno po druhém a mícháme, dokud se úplně nespojí.
5
Přidáme suchou směs ve dvou částech, střídavě se smetanou. Mísíme 2 až 3 minuty, dokud není těsto úplně promíchané a elastické. Při mísení zhoustne. Potom přidáme cuketu a opět promísíme.
6
Rovnoměrně ho rozložíme do formy a na vrch uložíme nakrájená rajčata a bylinky, já jsem použila oregano.
7
Pečeme 50–60 minut, dokud není vrch křupavý a zlatavý.
8
Před vyndáním a odstraněním papíru na pečení necháme 15 minut vychladnout. Před krájením necháme chlebík vychladnout úplně.
Výživové hodnoty na 1 ks:
147 kcal
618 kJ
T:
9 g
B:
5 g
S:
11 g
V:
2 g
Přeju dobrou chuť. 😊
Výzva sice už běží, ale stále není pozdě naskočit do tohoto restartového vlaku s námi a pustit se do svojí proměny 🤗.
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz