Tento špenátový chlebík bez kvasnic a bez hnětení je vyrobený z čerstvého špenátu, podmáslí pro lehkou, nadýchanou texturu a malého množství sýra pro zvýraznění chuti. Ideální na snídani/pozdní snídani, s polévkou/gulášem nebo jako přesnídávka, svačina nebo příloha k zeleninovým salátům. Tento recept je jednoduchý a chutný způsob, jak přinutit celou rodinu jíst více zeleniny. Kromě špenátu, který vyžaduje malou přípravu, se všechny ostatní ingredience jednoduše smíchají, takže tento chlebík připravíš rychle. Při pečení si můžeš zacvičit nebo si pohrát s dětmi nebo věnovat čas něčemu, co ti dělá radost.
Jak na to?
1
Předehřejeme si troubu na 180 ˚°C. Formu na chlebík vyložíme papírem na pečení. Já jsem použila formu o délce 30 cm, klidně však použijte velikost, jakou máte doma.
2
Špenát nakrájíme nahrubo a vložíme do kuchyňského robotu. Mixujeme, dokud není nasekaný najemno, ale ne na kaši (nepoužívejte mražený špenát).
3
Ve velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a důkladně promícháme.
4
V druhé velké misce prošleháme vejce, olej a podmáslí dohladka. Přidáme většinu strouhaného sýra (trochu si necháme na posypání vršku) a špenát a mícháme, dokud se důkladně nepromíchá.
5
Spojíme suchou a mokrou směs a mícháme, dokud suché přísady nejsou už viditelné. Těsto bude husté.
6
Nalejeme do připravené formy, povrch uhladíme stěrkou nebo lžící a nahoru nasypeme zbylý sýr a semínka. Pečeme ve středu trouby 1 hodinu (nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté).
7
Po upečení necháme 10 minut vychladnout a podáváme s oblíbenou přílohou. Můžeme na něj namazat oblíbenou pomazánku a podávat se zeleninou nebo si ho vychutnat s oblíbeným salátem nebo polévkou. Chlebík skladujeme jako jiné chleby zabalený, aby nevyschl.
Výživové hodnoty na 1 porci:
209 kcal
878 kJ
T:
11 g
B:
9 g
S:
17 g
V:
2 g
Ať ti chutná 🙂!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz