Nanuky – víš, z čeho jsou složené? Jak se rozhodovat při nákupu?

Konečně přišlo léto a s ním zvýšená konzumace nanuků a zmrzlin. Nebyl by to takový problém, pokud je konzumuješ v rámci zdravého rozumu, a ne na úkor běžné plnohodnotné stravy. Pozor na odůvodnění typu: „Když si místo oběda dám nanuk, kaloricky jsem na tom stejně.“
Počítání kalorií není jen o číslech a náš metabolismus nefunguje na principu způsobu natankování pohonné hmoty do auta a jejího spálení. Pokud by takto fungoval, můžeme jíst cukry a přikázat mu, ať je přemění na bílkoviny a využije na tvorbu svalů – to by bylo ideální, že 😊?
Bohužel to takto nefunguje, proto mysli i na fakt, že kalorie je někdy jen číselná hodnota a dobrá hodnota ne vždy znamená i dobré a správné využití pro náš organismus v metabolismu trávení.
Všechny metabolické procesy v organismu jsou „zjednodušeně řečeno“ čistá chemická a biochemická továrna, kde se zapojuje neuvěřitelné množství procesů. Stačí malá změna, špatné stravovací návyky nebo jiné důvody a malý problém začíná spouštět sérii větších problémů.
Točíme se v začarovaném kruhu, jehož závěrem jsou často intolerance a střevní dysbióza (narušení rovnováhy a složení bakterií ve střevech). Samozřejmě změny hmotnosti jsou doprovodným jevem.
Nanuky
Vraťme se k nanukům (zmrzliny jsou na tom podobně) a jejich složení, tato série „porovnanía potravín“ *srovnávání potravin je totiž o nalezení lepší a vhodnější varianty dané potraviny.
Nejde nám o běžné srovnání jednoho produktu s druhým, abys to špatně nepochopila. Jde nám o ukázání vhodnějšího složení, jelikož máme na výběr z velmi široké nabídky potravin. Tak vybírejme, vždyť jde o náš zdravotní benefit.

Už jsme si několikrát připomenuli, že ve zdravém vyváženém stravování nejde o cestu vpravo nebo vlevo, cílem není je zakazování si potravin a držení nějaké diety. Je to o cestě uprostřed se zdravým rozumem, rozvahou, poznáním a rozeznáváním potravin. Neměla bys zavrhovat nebo upřednostňovat pouze některé potraviny. Potřebuješ širokou škálu různých živin a ty získáš rozmanitostí ve stravě a upřednostňováním základních potravin. Na druhé straně „se svět nezboří“, pokud si dáš něco nezdravého, musí to být však občas a s mírou.
Při dnešní široké nabídce potravin a narůstající taktice potravinářského průmyslu přizpůsobit se finančním možnostem dané země a spotřebitele se to nakonec odrazí na kvalitě potravin.
Kvalitní dražší ingredience se nahrazují méně kvalitními a levnějšími. V tomto momentě zůstává rozhodnutí o koupi takového výrobku na každém z nás. Jaká je poptávka, taková je nabídka.

4 praktické tipy, čeho si všímat při složení potravin
Složení potraviny by mělo:
- začínat ingrediencí, jejíž název nese
- nemělo by mít dlouhé složení s několika různými přídavnými látkami
- cukr či jiné sladidlo by neměly být na prvním nebo druhém místě
- na obalu by nemělo být oznámení „bez éček“ a ve složení slovní název přídavné látky
Podívejme se společně na složení nanuků, rozebereme si přídavné látky v nich a v závěru článku si napíšeme, jaké varianty raději zvolit a na co dát pozor při pravidelné konzumaci.
Srovnání výživových hodnot jednotlivých nanuků

Srovnání složení nanuků

Srovnání nanuků

Recept na domácí jahodovou dřeň
- 450 g očištěných a umytých jahod
- 2 lžíce třtinového cukru (pokud je ovoce sladoučké, stačí 1 lžíce nebo bez cukru)

Přiznám se, že některé složení překvapilo i mě 😊.
Ale zároveň přiznávám, že já moc kámoška s nanuky nejsem. Mně vždy chutnaly tak trochu „uměle“ – pokud mám chuť na něco studeného a zmraženého, vychutnám si dřeň, nejlépe kde cítím i chuť ovoce. Často připravuju dřeň doma a použiju zralé ovoce, kde není potřeba přidat cukr. V případě že je to potřeba, tak pouze v množství, kdy při konzumaci vynikne ovoce, a ne cukr.
O tomto tématu najdeš víc v článku ovoce...
Proč číst složení u kupovaných nanuků?
Všimla sis ve složení nanuků, že hned druhá složka je cukr a v celém výrobku jsou i jiná sladidla a množství přídavných látek (éček)?
Ty už víš, že ne všechna éčka jsou špatná, například kyselina askorbová je vitamín C vyrobený stejně, jako je jeho chemické složení, takže je to skupina éček, která patří do 1. skupiny – nejméně škodlivé. Naopak se přidávají proto, že se při zpracování (vlivem teploty) přirozené vitamíny ztratily. Zároveň slouží i jako konzervant.
Toto nám neškodí, co nám ale nepřináší užitek, je velké množství cukru a sladidel v potravinách, protože jsou levnými náhradami dražších ingrediencí.
A právě ve složení nanuků a zmrzlin je cukr ve velkém množství a často se používají i přídavné látky ze skupiny 3 – méně vhodné látky, a ze skupiny 4 – látky působící nepříznivě na náš organismus. Pokud pravidelně přijímáme velké množství těchto potravin, můžeme opravdu pozorovat nepříznivé účinky. Ano, tyto nepříznivé účinky přídavných látek jsou sledované a pečlivě zaznamenávané, ale sledováním složení potravin máš sama jejich příjem pod kontrolou. Dokonce si můžeš vysledovat, jestli právě konzumování těchto potravin ve velkém množství neodstartovalo tvoje trávicí problémy.
Dej si pozor i na skupinu light potravin, pokud s dobrým svědomím kupuješ tyto zmrzliny či nanuky. Zde sehrává úlohu glykemický index potravin a light verze automaticky neznamená i zdravá (čti složení). Mysli na to. Tyto potraviny jsou proto často vysokým energetickým příjmem. Po těchto potravinách rychleji nastupuje pocit hladu.

Na závěr ti jen připomenu, co už víš 😉, ale opakování je matka moudrosti.
Vhodné je zejména u dětí sledovat složení nanuků a zmrzlin a nabídnout jim častěji právě ty z ovoce. Možná je bude bavit i výroba nanuků. Jako alternativu ovoce můžete společně zamrazit i kvalitní 100% džus.
Zdroje:
J. Golian et al._Sprievodca svetom potravín_SPU Nitra 2013
Vít Syrový_ Tajemství výrobců potravin_ Careus 2020