Sezónu chřestu musíš každý rok dobře využít. Abychom nejedli stále to samé, je fajn vyzkoušet i nové recepty. Dnes ti přináším quiche, tj. slaný koláč s chřestem, který můžeš naservírovat klidně i k obědu. Je to však i zajímavý tip, čím pohostit návštěvu. Tak směle do přípravy! :-)
Jak na to?
1
Těsto vymísíme z mouky, másla a vajíčka. Přesný postup* ručního mísení najdeš níže v tipech.
2
Jestli chceme, přidáme špetku soli (když používáme fetu nebo slanější sýr do náplně, těsto nesolíme) a podle potřeby i přibližně 2 lžíce vody.
3
Těsto tuhé konzistence dáme na půlhodinku odpočinout do lednice. Následně ho rozválíme do kruhu o průměru cca 35 cm a vložíme do máslem vymazané formy na quiche o průměru 30 cm. Přesahující okraje odstraníme.
4
Na těsto uložíme kolečka pórku a posypeme rozdrobenou fetou.
5
Vajíčka dobře vyšleháme se smetanou a prolisovaným česnekem a vylijeme na těsto.
6
Na vrch položíme umytý chřest a posypeme vlašskými ořechy. Takto připravený quiche pečeme v troubě 40 minut při 180 °C.
Tip: Náplň na quiche si můžeme přizpůsobit podle své chuti a aktuální sezóny. Další chuťové kombinace s chřestem, které nezklamou, jsou například:
- chřest + paprika + česnek + tymián,
- chřest + kozí sýr + pistácie,
- chřest + žampióny + červená cibule.
* Jak vymísit křehké těsto:
Na vál vysypeme mouku a na ni položíme kostky másla. Máslo v prstech rozdrobíme a opatrně promícháme s moukou. Ze směsi vytvoříme kruh, do jehož středu rozklepneme vajíčko. Postupně smícháváme směs s vajíčkem, postupujeme od středu ke krajům. Výsledné těsto by mělo být celistvé, hladké a bez hrudek.
Výživové hodnoty na 1 porci:
553 kcal
2323 kJ
T:
38 g
B:
19 g
S:
36 g
V:
8 g
Přeju dobrou chuť! :-)
Vaření jako terapie? Pro mě je pocit, kdy stojím v kuchyni, jídlo voní a už je jen třeba zavolat „večeře“, přesně to, co předepsal doktor. V kuchyni ráda experimentuji a zkouším různé chutě a koření. Dokonce i moji dva psi se jmenují Čili a Kari. Upřednostňuji lokální a sezónní potraviny a vždy mě potěší, když objevím poctivé domácí farmáře. Největší odměnou jsou pro mě plná břicha mého manžela, hostů a už brzy i mojí dcerky, u níž právě začínáme s příkrmy. Velice ráda bych ti něco z této své vášně odevzdala ve svých receptech a tipech.