Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Slaný koláč quiche s chřestem, pórkem, fetou a vlašskými ořechy

90 min
6 porcí
slaný koláč s chřestem

Potřebujeme: 

  • Na těsto:
  • 250 g špaldové mouky (ale může být jakákoliv, doma jsem jednou smíchala 3 druhy dohromady, protože jsem neměla dost ani jedné: špaldovou, jáhlovou a žitnou a bylo to v pořádku)
  • 125 g kvalitního másla + trochu na vymazání formy
  • 1 vajíčko
  • špetku mořské/himalájské soli
  • trochu teplé vody (1–2 lžíce)
  • Na náplň:
  • 100 g pórku nakrájeného na tenká kolečka
  • 200 g sýru feta (lze nahradit brynzou)
  • 5 vajec
  • 2 lžíce zakysané smetany (nemusí být)
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g zeleného chřestu
  • 50 g vlašských ořechů
slaný koláč s chřestem

Sezónu chřestu musíš každý rok dobře využít. Abychom nejedli stále to samé, je fajn vyzkoušet i nové recepty. Dnes ti přináším quiche, tj. slaný koláč s chřestem, který můžeš naservírovat klidně i k obědu. Je to však i zajímavý tip, čím pohostit návštěvu. Tak směle do přípravy! :-)

Jak na to?

1

Těsto vymísíme z mouky, másla a vajíčka. Přesný postup* ručního mísení najdeš níže v tipech.

2

Jestli chceme, přidáme špetku soli (když používáme fetu nebo slanější sýr do náplně, těsto nesolíme) a podle potřeby i přibližně 2 lžíce vody.

3

Těsto tuhé konzistence dáme na půlhodinku odpočinout do lednice. Následně ho rozválíme do kruhu o průměru cca 35 cm a vložíme do máslem vymazané formy na quiche o průměru 30 cm. Přesahující okraje odstraníme.

4

Na těsto uložíme kolečka pórku a posypeme rozdrobenou fetou.

5

Vajíčka dobře vyšleháme se smetanou a prolisovaným česnekem a vylijeme na těsto.

6

Na vrch položíme umytý chřest a posypeme vlašskými ořechy. Takto připravený quiche pečeme v troubě 40 minut při 180 °C.

Tip: Náplň na quiche si můžeme přizpůsobit podle své chuti a aktuální sezóny. Další chuťové kombinace s chřestem, které nezklamou, jsou například:

  • chřest + paprika + česnek + tymián,
  • chřest + kozí sýr + pistácie,
  • chřest + žampióny + červená cibule.

* Jak vymísit křehké těsto:

Na vál vysypeme mouku a na ni položíme kostky másla. Máslo v prstech rozdrobíme a opatrně promícháme s moukou. Ze směsi vytvoříme kruh, do jehož středu rozklepneme vajíčko. Postupně smícháváme směs s vajíčkem, postupujeme od středu ke krajům. Výsledné těsto by mělo být celistvé, hladké a bez hrudek.

Výživové hodnoty na 1 porci:

553 kcal

2323 kJ

T:

38 g

B:

19 g

S:

36 g

V:

8 g

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktorka ve Fitshakeru

Vaření jako terapie? Pro mě je pocit, kdy stojím v kuchyni, jídlo voní a už je jen třeba zavolat „večeře“, přesně to, co předepsal doktor. V kuchyni ráda experimentuji a zkouším různé chutě a koření. Dokonce i moji dva psi se jmenují Čili a Kari. Upřednostňuji lokální a sezónní potraviny a vždy mě potěší, když objevím poctivé domácí farmáře. Největší odměnou jsou pro mě plná břicha mého manžela, hostů a už brzy i mojí dcerky, u níž právě začínáme s příkrmy. Velice ráda bych ti něco z této své vášně odevzdala ve svých receptech a tipech.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.