Mám pro tebe tip na jarní špagety s lahodnou sametovou omáčkou z květáku. Ukrývá se v ní velký benefit, protože prostě použiješ velkou porci zeleniny. Vmíchání květáku do omáčky dodává jídlu hloubku chutí a úplnou krémovou texturu bez potřeby dalšího zahuštění. Hotová omáčka je lehká a má velmi podobnou konzistenci (a barvu) jako typická smetanová krémová omáčka. Stačí potom k těstovinám přidat oblíbenou jarní zeleninu a výborný oběd je na světě.
Jak na to?
1
Velký hrnec se slanou vodou přivedeme k varu. Přidáme růžičky květáku a vaříme, dokud nejsou měkké (cca 8–12 minut).
2
Po scezení květáku dáme ihned vařit další hrnec čerstvé slané vody na těstoviny.
3
Na pánvi rozehřejeme na středním ohni olivový olej a přidáme prolisovaný česnek. Smažíme 5 minut.
4
K česneku přidáme vařený květák, promícháme a přidáme ½ hrnku vývaru, mléko, sůl a pepř.
5
Směs rozmixujeme dohladka. Konzistenci upravíme pomocí zbylého zeleninového vývaru (obvykle bychom měli využít všechen vývar, ale přiléváme ho jen po troškách a upravujeme omáčku postupně).
6
Na další pánvi rozehřejeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje na střední teplotu.
7
Přidáme umytý chřest nakrájený na menší kousky a česnek, restujeme, dokud nebude chřest měkký.
8
Přidáme hrášek, dochutíme solí a kořením.
9
Nakonec všechno spolu smícháme – vařené těstoviny, zeleninu a omáčku. Navrch přidáme čerstvé bylinky a čerstvý mletý pepř.
Tip: Při míchání omáčky nezapomeňte začít jen s polovinou zeleninového vývaru a přidávat po částech. Je lehké upravit omáčku, která je příliš hustá, ale mnohem těžší je zahustit ji, když je řídká. Další skvělé jídlo, které si můžete přizpůsobit podle svých preferencí! Vyměňte těstoviny, které jsem použila já, za celozrnné nebo bezlepkové. Nahraďte zeleninu brokolicí, houbami nebo špenátem.
Výživové hodnoty na 1 porci:
362 kcal
1520 kJ
T:
7 g
B:
17 g
S:
57 g
V:
11 g
Dobrou chuť! :-)
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz