Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Tip na zdravý vege oběd nebo večeři: pečený citronový chřest s brambory a petrželovým pestem

40 min
2 porce
bílý chřest recepty

Potřebujeme: 

  • 500 g bílého nebo zeleného chřestu
  • 400 g nových brambor nakrájených na čtvrtinky
  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • mořskou/himalájskou sůl
  • kmín (podle vlastní chuti)
  • 1 citron (z jedné půlky šťávu, z druhé nakrájet tenké plátky)
  • Na pesto
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 3 hrsti petrželové natě
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2–3 lžíce nastrouhaného sýru (já jsem použila čedar, může být i parmazán nebo jiný tvrdý sýr)
  • mořskou/himalájskou sůl
bílý chřest recepty

Tento recept vystihují tři slova. Lehký, chutný a výživný. Chřest je super zdravý, naplňuje tvé tělo minerály a vitamíny. Hlavní složkou chřestu je voda a enzymy, takže je to také úžasný způsob, jak zůstat hydratovaný během těchto bláznivých horkých jarních dní, které momentálně zažíváme. Jemně citronová chuť chřestu v kombinaci s výrazným petrželovým pestem a křupavými brambory se postará o kvalitní chuťový zážitek. Protože je momentálně sezóna chřestu, sežeň si ho a dopřej svému tělu trošku čerstvých vitamínů.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 200 °C.

2

Brambory a chřest můžeme péct na jednom plechu, nebo pokud máme troubu, ve které se dá péct na více pleších najednou, použijeme dva. Já jsem použila dva. Na jednom jsem pekla brambory pokapané olivovým olejem, solí a kmínem. Na plech nebo do pekáče k bramborům obvykle dávám trochu vody. Brambory se mi tak nepřilepí a během pečení vodu občas doliju (nemusíte to dělat).

3

Plech na chřest si vyložíme papírem na pečení. K chřestu přidáme olivový olej, šťávu z půlky citronu a sůl. Všechno spolu promícháme a nakonec na něj položíme kolečka citronu.

4

Pečeme 30–40 minut nebo dokud nejsou brambory křupavé.

5

Připravíme si pesto. V mixéru pomeleme ořechy. Přidáme petrželovou nať, olej, šťávu z citronu a sýr. Podle potřeby přidáme olej a dosolíme.

6

Chřest podáváme s pestem (jelikož má výraznou chuť, stačí jemně ochutit) a pečenými brambory. Vhodný je i pestrý zeleninový salát nebo kvalitní grilovaná šunka nebo jiné oblíbené maso.

Tip č. 1: Místo vlašských ořechů můžeme použít dýňová, slunečnicová semínka nebo mandle. Na zpestření pesta můžeme k petrželové nati přidat i pár lístků bazalky.

Tip č. 2: Jestli chceme recept čistě ve verzi pro vegany, použijeme veganský sýr nebo ho můžeme nahradit například bio droždím.

Výživové hodnoty na 1 porci:

750 kcal

3150 kJ

T:

54 g

B:

15 g

S:

49 g

V:

5 g

zapečený chřest s bramborem
pesto recept

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.