Všechny
Recepty
Zdraví
Všeobecné
Stravování
Cvičení
Fitshaker podcasty
Proměny
Hubnutí
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Vepřová panenka s glazovanou zeleninou

60 min
4 porcií
veprová panenka

Potřebujeme: 

  • 150 g mrkve
  • 300 g pórku
  • 180 g červené řepy
  • 220 g cukety
  • 1 ks červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g petržele
  • 20 g rýžového sirupu
  • 1–2 lžíce limetkové šťávy
  • 20 ml olivového oleje
  • 2 lžičky bylinkové soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2–3 větvičky rozmarýnu
  • 500 g vepřové panenky
veprová panenka

Tato lahodná kombinace vepřové panenky a glazované zeleniny je skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na výživném a vyváženém jídle.Panenka zůstává krásně šťavnatá díky pečení v alobalu, zatímco zelenina získá jemně sladkou chuť díky rýžovému sirupu a limetkové šťávě.

Tento recept je ideální na zdravý oběd nebo večeři, která zasytí bez zbytečného překročení kalorií.

Jak na to?

1

Očistíme a nakrájíme zeleninu na středně silné kousky (řepa, mrkev a petržel mohou být i tenčí).

2

Předehřejeme troubu na 200 °C a zároveň rozehřejeme pánev.

3

Na pánvi rozehřejeme 5 ml olivového oleje a vložíme půlenou panenku.

4

Panenku posypeme 1 lžičkou bylinkové soli a ¼ lžičky mletého černého pepře a zatáhneme ji z obou stran do hnědozlaté barvy (uvnitř by měla zůstat mírně syrová, cca 1 cm).

5

Zataženou panenku zabalíme do alobalu spolu s 1 nakrájeným stroužkem česneku a 2 větvičkami rozmarýnu. Pokud panenka pustila šťávu, můžeme ji před zabalením pokapat.

6

Zabalenou panenku vložíme do trouby a pečeme přibližně 25 minut (čas závisí na velikosti a tloušťce masa).

7

Mezitím rozehřejeme hlubokou pánev (typ Wok) a přidáme 10 ml olivového oleje spolu s nakrájenou mrkví, řepou a petrželí.

8

Zeleninu opékáme, dokud neucítíme jemně sladkou vůni a nezačne měknout. Poté přidáme zbylou nakrájenou zeleninu.

9

Po 2–3 minutách pánev odstavíme a vmícháme směs z rýžového sirupu a limetkové šťávy.

10

Zeleninu přesuneme do zapékací mísy, přidáme 1 větvičku rozmarýnu, posypeme 1 lžičkou bylinkové soli a ¼ lžičky černého pepře. Pokapeme zbylým olivovým olejem (5 ml).

11

Pečeme při 200 °C 10 minut, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 20 minut. Během pečení zeleninu 1–2× promícháme.

Výživové hodnoty na 1 porci:

333 kcal

1398 kJ

T:

12 g

B:

30 g

S:

23 g

V:

8 g

panenka se zeleninou

🍽 Přeji ti dokonalý gurmánský zážitek! 😋

✨ Podporujeme ženy, aby se staly tou nejlepší verzí sebe samých! 

✨Ve Fitshakeru věříme, že zdraví a pohoda začínají v kuchyni a pohybem.S našimi recepty, tréninky a podporou komunity ti pomůžeme cítit se silná, sebevědomá a plná energie.

➡️ Přidej se k nám a začni svou cestu za lepším JÁ ještě dnes! 💪🌿

Cvičení doma
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.