Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Víš, jak poznat, které müsli tyčinky jsou zdravější?

musli tyčinky

Téma, které příliš neřešíme, vždyť kupujeme tyčinky s přívlastkem zdravé, fit nebo proteinové... Existuje velmi mnoho faktorů pro srovnání a vyhodnocení těchto někdy bohužel jen „názvem křičících zdravých sladkostí“.

Z mého pohledu zdravá sladkost neexistuje, neboť ovoce a zelenina, ořechy a kvalitní čokoláda (z kakaových bobů) nejsou sladkost ani složením, ani prospěšností všech důležitých živin, které náš organismus potřebuje a jako jediné umí správně zpracovat a využít, takže je neuloží do tuku, jelikož některé živiny neuměl zpracovat (nerozeznal je) a potřeboval se jich „zbavit nebo někam uklidit“.

To však neznamená, že si sladkost nedopřeju :-). Dopřeju, ale rozmyslím si, jak často, jaké má složení a měla by být za odměnu. Není to o zákazu, je to o uvědomění si prospěšnosti dané potraviny pro náš organismus. A samozřejmě když ji jíš, v tom momentě si to nevyčítej, neboť i když se to nezdá, vliv na celý metabolismus trávení má i tato skutečnost.

Pokud začneš číst složení potravin, garantuju ti, že k tomuto poznání dospěješ a nebudeš se muset trápit dietami, zákazy, detoxem. A uvidíš, že se začne měnit nejen tvůj přístup, ale i tvoje tělo... A možná postupně „zázračně“ zmizí trávicí problémy a intolerance. Vždy platí základ – čti a uvažuj ;-).

Je tyčinka s velkým označením zdravá opravdu zdraví a trávení prospěšná?

Často bývá první složkou cukr nebo glukózo-fruktózový cukr, invertní cukr nebo jeho umělé náhrady... Můžeme pokračovat a vyjmenovat horší a levnější varianty cukru, které nepotřebujeme a škodí nám.

Chceš krátké a snadné doporučení?

Pokud uvidíš podezřele dlouhé složení, ani nemusíš ztrácet čas čtením ;-).

Pojďme si to srovnat a podívat se, co vkládáme do úst s dobrým pocitem zdravější sladkosti. Zároveň se podíváme na to, co bychom měli konzumovat, aby to přineslo užitek nám a našemu organismu, a ne peníze potravinářskému průmyslu.

musli tyčinky zdravé

Srovnání výživových údajů jednotlivých tyčinek

Müsli tyčinka v polevě s jogurtem – višňová (Tekmar) Cereální tyčinka čokoládová Nestlé Domácí tyčinka datle a ořechy
Výživové hodnoty/údaje na 100 g *
Energie 441 kcal Energie 401 kcal Energie cca 300 kcal
Tuky 16,8 g Tuky 10,6 g Tuky 10 g
Nasycené MK 10,8 g Nasycené MK 4,7 g Nasycené MK 2 g
Sacharidy 70,7 g Sacharidy 65,3 g Sacharidy 50 g
z toho cukry 34,1 g z toho cukry 23,4 g z toho cukry 40 g
Bílkoviny 4,5 g Bílkoviny 6,4 g Bílkoviny 9 g
Vláknina 5,5 g Vláknina 4 g Vláknina 8 g
Sůl 0,3 g Sůl 0,35 g Sůl 0,1 g

*Výživové údaje se můžou mírně lišit (v cca 15 prohlédnutých výrobcích byly kalorie často nad 400 kcal)

domácí musli tyčinky fitness

Srovnání složení jednotlivých tyčinek

Müsli tyčinka v polevě s jogurtem – višňová (Tekmar) Cereální tyčinka čokoládová Nestlé Domácí tyčinka datle a ořechy
Poleva s jogurtem 25 % (cukr, zcela hydrogenovaný palmový tuk, jogurtový prášek 4 %, laktóza, emulgátor: slunečnicový Cereálie 40,7 % (celozrnné ovesné vločky 29,3 %, rýže 6,4 %, celozrnná pšenice 2,7 %, pšeničná mouka 1,2 %, kukuřičná mouka 0,6 %, sladová pšeničná mouka 0,5 %), Složení podle receptů Fitshakeru
lecitin, kyselina: kyselina citronová, aroma), glukózový sirup, extrudované obilniny 17 % glukózový sirup, ovesné vločky,
(pšeničná mouka, kukuřičná mouka, rýžová mouka, cukr, sůl), kousky mléčné čokolády 11 % [cukr, sušené mléko plnotučné, kakaové máslo, kakaová hmota, sušená syrovátka, sušené mléko odtučněné, emulgátor (sójový lecitin), přírodní aroma], datle (nahradí sladidlo a zároveň dodají vlákninu a vitamíny),
ovesné vločky 13 %, sušený ananas 5 % (obsahuje antioxidant: oxid siřičitý), dextróza, sladový výtažek z ječmene, různé druhy ořechů (zdroj zdravých tuků),
pšeničné vločky 5 %, maltodextrin, palmový olej, můžeme použít chia semínka (zdroj esenciálních mastných kyselin omega-3),
fruktózový sirup, palmový tuk, zvlhčovadla (sorbitoly, glycerol), lněná semínka (zdroj esenciálních mastných kyselin omega-3),
višňový sirup a koncentrát 1 %, ovesné otruby, kousky kvalitní čokolády,
dextróza, cukr, jablečná vláknina, cukr, med, vajíčka (zdroj bílkovin)
řepkový olej, zvlhčovadlo: glycerol, pšeničný gluten, pšeničné klíčky, sušené mléko odtučněné, a nepotřebujeme žádné konzervanty, sladidla, regulátory kyselosti, zvlhčovadla, aromata
želírovací látka: pektiny, sůl, jedlá sůl, přírodní aroma,
emulgátor: slunečnicový lecitin, pšeničný škrob, kypřicí látka (uhličitany sodné),
regulátory kyselosti: citrany sodné, melasa z třtinového cukru,
kyselina: kyselina citronová, aroma, emulgátor (slunečnicový lecitin), % ? vztažené na obsah složky v celém výrobku
koncentrát z mrkve a ibišku
zdrave fit tycinky

Srovnání jednotlivých tyčinek

Müsli tyčinka v polevě s jogurtem – višňová (Tekmar) Cereální tyčinka čokoládová Nestlé Domácí tyčinka datle a ořechy
Příliš mnoho ingrediencí, které nepatří ani mezi základní makroživiny (bílkoviny, sacharidy, tuky), ani mikroživiny (vitamíny, minerály, stopové prvky), základních je malé zastoupení. Lepší varianta složení, i když opět zbytečně mnoho různých cukrů, tuků. Datle a ořechy v nejvyšším zastoupení, bez přidaného cukru.
Sladidla jsou zbytečně v různém zastoupení z umělých náhrad a klasického cukru, sirupů. Sušená syrovátka je jako kvalitnější zdroj bílkoviny. Datle obsahují vitamíny, minerály a vlákninu i množství sacharidů.
Např. hroznový cukr (dextróza), sladidlo pro sportovce (maltodextrin) s pomalejším vstřebáváním vyrobený z kukuřice, rýže, bramborového škrobu, glukózový sirup, cukr, višňový sirup... Ovesné vločky, které jsou zdrojem betaglukanu velmi prospěšného pro naši imunitu, jsou naštěstí v nejvyšším poměru ve srovnání s ostatními obilninami, stejně tak jsou zdrojem vlákniny. Můžeš proto přidat prospěšné ovesné vločky nebo ořechy a ubrat z datlí.
Tuky jsou také v různém zastoupení ne právě kvalitních zdrojů, pozor bychom si měli dávat na hydrogenované tuky, jelikož při jejich zpracování vznikají nevhodné trans-tuky, Jako zdroj čokolády je použité kakaové máslo a hmota, ale škoda, že v malém procentuálním poměru. Pro zvýšení bílkovin přidej vajíčka nebo kvalitní proteinový prášek (kvalitní je ten, který má všech 8 esenciálních aminokyselin, nejvyšší podíl je ve vejcích, potom v syrovátkovém proteinu) a tyčinky získají jinou výživovou hodnotu.
emulgátory, konzervanty.
Výživové hodnoty se můžou lišit podle množství a typu použitých ingrediencí.
Vyrobená pouze ze základních ingrediencí.

Pokud máš v oblibě takovéto fit, müsli, proteinové či raw tyčinky jako zdravou náhradu sladkostí, nepotěším tě. Tento přívlastek si mnohé svým složením nezaslouží (čest výjimkám, ale hodil by se název zdravější, a ne zdravá sladkost).

Složením nejvíce zavádějící bych označila všechny tyčinky polité sladkou „jakože“ ovocnou polevou nebo polevou „tvářící“ se jako čokoláda, ale bohužel ji můžeme zaměnit s ovocem a čokoládou pouze barvou.

Dětmi oblíbené cereální tyčinky, které jsou tyčinkovou sestrou snídaňových extrudovaných (přečti si níže, co je extrudované) cereálií, si zaslouží ještě více číst složení, neboť jsou směsí cukru, nekvalitních tuků a barviv (jaký špatný vliv má velké množství cukru a tuku na náš metabolismus, jsme rozebrali u oříškových pomazánek).

recept na fit tyčinky

Víš, co znamená výraz extrudované potraviny v laické řeči?

Je to technologický proces, při kterém se suroviny zpracovávají a upravují kombinací vysokého tepla, tlaku, mechanické síly a následně se chladí. Během procesu se denaturují (znehodnocují) bílkoviny i škroby a výrobek se stává o něco stravitelnější, ale pozor – zároveň má velmi vysoký glykemický index, „díky“ kterému se prudce zdvihne hladina cukru, následně vzápětí prudce klesne a ty máš opět vlčí hlad a chuť na sladké... (a zbytečně dráždíš hormony inzulin a glukagon).

Při vysoké teplotě a kvůli suchu se bohužel zničí i klíček (zárodek) v zrně, z toho důvodu má zrno obilniny pro trávení jinou výživovou hodnotu než například při uvaření.

Pokud se po této výrobě přidá do konečného produktu ještě i nekvalitní tuk a cukr, jak je to u cereálních tyčinek a snídaňových cereálií velmi časté, hodnota konečného produktu už není ani zdravá, ani lépe stravitelná.

Proto bychom neměli děti (ani sebe) na tyto sladkosti učit, ale zapojit je do přípravy zdravějších tyčinek (recepty z Fitshakeru). Nejenže uděláme velký krok ke svému zdravějšímu stravování, ale děti vedeme správnou cestou. Nemluvě o radosti z pečení či přípravy a v neposlední řadě z přirozeného rozeznání lepší varianty jídla. Určitě tu jejich radost znáš... :-)

zdrave fit tycinky

A jak jsou na tom proteinové tyčinky?

Pozor i na tyto „zdravé“ (opět čest výjimkám) proteinové tyčinky − lákají nás názvem protein, což v nás vyvolá pocit, že to není sladkost, ale jedna ze základních makroživin, která buduje svalovou hmotu. Mají sice obsah bílkovin o 1 až 2 gramy, případně více, vyšší (což je zanedbatelné množství), často je to bohužel z méně kvalitních bílkovinových zdrojů, a ještě obsahují i umělé náhrady cukru a velké množství aditiv. Některé tyčinky se složením skládají z více než 35 ingrediencí.

Shrnutí

  • Tyčinky s přívlastkem zdravější nesmějí mít ve složení na prvním místě cukr.
  • Pokud mají lepší složení, je vhodné je zabalit do batohu na výlet do přírody, kdy půjdeš několik kilometrů do kopce a tato tyčinka ti dodá rychlou energii. Nebo po tréninku či jiné sportovní aktivitě. Určitě nepatří mezi náhrady sladkostí, neboť kaloricky a nutričním složením se často vyrovná běžným, „nezdravým“ sladkostem.
  • Sleduj složení, pokud je zbytečně dlouhé, je to varování. Samozřejmě přídavné látky (aditiva) v potravinách mají i prospěšné funkce jako ochrana před mikroorganismy a plísněmi, ale neměly by být používané jako levnější varianta výroby.
  • Pokud si dopřeješ méně zdravou sladkost, shrň si svůj celodenní příjem, jestli byl vyvážený a obsahoval více zdravých základních potravin, ne vysoce průmyslově zpracovaných.
  • Z dlouhodobého hlediska je takováto cesta nejudržitelnější a pro zdraví i postavu nejpřijatelnější.

Závěr článku bude patřit mému oblíbenému mottu, které bylo výrokem slavného a moudrého otce medicíny jménem Hippokrates:

„Nechť jídlo je vaším lékem a lék vaší potravou.“

domaci ovesne tycinky

Věříme, že jsme ti tuto problematiku trošku více objasnili. Netvrdíme, že na trhu neexistují i lepší fit tyčinky, naštěstí jsou i takové. Z článku si prosím odnes to, že i když ti nějaká tyčinka bude tvrdit, že je fitness/zdravá, nemá tě to zmást a je potřeba si přečíst složení. Pokud je příliš dlouhé a nesrozumitelné nebo je na prvním místě cukr (a ne obilniny), je to signál, že tato tyčinka není pro tebe. A v neposlední řadě měj na paměti to, že i když najdeš zdravější varianty, jsou stále velmi kalorické, proto jsou vhodné jako zdroj energie zejména tehdy, když máš velký výdaj energie.

Zdroje:

  1. Suli et al._Zloženie potravín a potravinových surovín_Osveta 2019
  2. Keresteš et al._Zdravie a výživa ľudí_CAD Press_2020
Fotka autora
Jana Kondrcová
Redaktorka ve Fitshakeru

V první řadě jsem matka a manželka. Můj zájem o vliv stravy na naše zdraví začal před několika lety po diagnostikování celiakie a onemocnění mladšího syna. Momentálně studuji na SPU v Nitře obor výživa lidí. Začala jsem certifikovaným kurzem výživového poradce, po jehož ukončení jsem zjistila, že mi vědomosti nestačí a potřebuji jít ještě víc do hloubky a získat další vědomosti. Proto se v této oblasti stále aktivně vzdělávám. Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk bych chtěla pomáhat lidem zorientovat se v dezinformacích o výživě a předcházet civilizačním chorobám a narůstající obezitě správnou stravou a životním stylem. Nabízím konzultace, analýzy stravování s vysvětlením chyb, vypracování stravovacího plánu, přednášky s diskusí a tipy na recepty. Nejsem prodejcem žádných výživových doplňků, učím lidi přijímat všechny potřebné živiny stravou. Mám ráda pocit, když vidím, jak moje rady pomáhají. To je můj hnací motor pro další studium a poznání souvislostí v stravování a zdraví.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.