Vynikající veganské čočkové karí: rychlý oběd vhodný i na doplnění železa
30 min
4 porce

Říkáš si: čočka a karí? Jak to bude chutnat? Výborně, v Indii je to dokonce jedna z nejoblíbenějších kuchyňských surovin. A proč? Poněvadž je plná bílkovin, sacharidů a vlákniny. Kromě toho je bohatá na všechny vitamíny a minerály. Hlavně na železo. Jestli trpíš chudokrevností (anémií), konzumace čočky je skvělým způsobem, jak železo do organismu doplnit. A to hlavně během našich dní s PMS, milé ženy. 😊
Čas přípravy
- 30 minutpříprava
- přes nocnamočení čočky
Jak na to?
1
Čočku dáme hned přes noc namočit do studené vody.
2
Cibuli, česnek, zázvor, čili papričku, papriku, koriandr, sůl a pepř rozmixujeme na jemnou kaši.
3
Do hrnce dáme řepkový olej, karí, kurkumu, promícháme a zároveň 5 sekund osmažíme.
4
K této směsi přidáme rozmixovanou zeleninovou směs a osmažíme cca 2 minuty.
5
Přidáme namočenou (propláchnutou) čočku, 1 litr vroucí vody a kokosové mléko.
6
Vaříme cca 30 minut, dokud není čočka měkká. Nakonec přimícháme listy baby špenátu.
Tip: Podáváme s bílým jogurtem (tedy pokud je recept pro nevegany) a pro lepší zážitek z orientální kuchyně můžeme servírovat i s indickými plackami naan.
Výživové hodnoty na 1 porci:
392 kcal
1646 kJ
T:
9 g
B:
22 g
S:
55 g
V:
11 g
Dobrou chuť! 🙂