Říkáš si: čočka a karí? Jak to bude chutnat? Výborně, v Indii je to dokonce jedna z nejoblíbenějších kuchyňských surovin. A proč? Poněvadž je plná bílkovin, sacharidů a vlákniny. Kromě toho je bohatá na všechny vitamíny a minerály. Hlavně na železo. Jestli trpíš chudokrevností (anémií), konzumace čočky je skvělým způsobem, jak železo do organismu doplnit. A to hlavně během našich dní s PMS, milé ženy. 😊
Čas přípravy
- 30 minutpříprava
- přes nocnamočení čočky
Jak na to?
1
Čočku dáme hned přes noc namočit do studené vody.
2
Cibuli, česnek, zázvor, čili papričku, papriku, koriandr, sůl a pepř rozmixujeme na jemnou kaši.
3
Do hrnce dáme řepkový olej, karí, kurkumu, promícháme a zároveň 5 sekund osmažíme.
4
K této směsi přidáme rozmixovanou zeleninovou směs a osmažíme cca 2 minuty.
5
Přidáme namočenou (propláchnutou) čočku, 1 litr vroucí vody a kokosové mléko.
6
Vaříme cca 30 minut, dokud není čočka měkká. Nakonec přimícháme listy baby špenátu.
Tip: Podáváme s bílým jogurtem (tedy pokud je recept pro nevegany) a pro lepší zážitek z orientální kuchyně můžeme servírovat i s indickými plackami naan.
Výživové hodnoty na 1 porci:
392 kcal
1646 kJ
T:
9 g
B:
22 g
S:
55 g
V:
11 g
Dobrou chuť! 🙂
Jmenuju se Stanka, ale můžete mi klidně říkat i Gigi. Považuju se za zdravožrouta. Mou filozofií při vaření je nahradit ty nezdravé suroviny zdravějšími alternativami a v rámci možností nákupu i dostupnými a ne příliš drahými potravinami, které se dají koupit v každém obchodním řetězci. Protože jsem dvojnásobná máma zaměstnaná na plný úvazek, vím, jak to je s vařením a časem v kuchyni. A také jak náročné může být nakupování a shánění těch správných surovin se dvěma malými dětmi. Rychle, zdravě a chutně, to je každodenní motto při vaření nebo pečení, kterým se řídím. V mých receptech najdete přirozené produkty jako zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, kuřecí maso a také mám ráda, když to na talíři všechno pěkně barevně ladí. To mě přivedlo i k focení jídel a víc mých receptů najdete na mém účtu na Instagramu @gigivari. Ráda experimentuji v kuchyni a kombinuji různé chutě i různé kultury. Ráda se inspiruji orientální a exotickou kuchyní, ale mám ráda i slovenskou klasiku. Od té doby, co jsem máma, čím dál víc mě zajímá problematika zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví. I proto jsem se rozhodla absolvovat kurz poradce výživy, abych mohla v otázkách stravování pomoct i druhým. Už teď se těším, jestli ti moje recepty budou chutnat, ušetří ti čas v kuchyni a přitom budeš mít gurmánský zážitek.