Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Vynikající veganské čočkové karí: rychlý oběd vhodný i na doplnění železa

30 min
4 porce
cockovy dhal

Potřebujeme: 

  • 350 g hnědé čočky (můžeme použít i jiný druh)
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • cca 2 cm čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1–2 čerstvé čili papričky (volitelně, můžeme vynechat)
  • 1 masitou papriku (nejlépe červenou)
  • 1 svazek čerstvého koriandru (příp. ½ lžičky sušeného koriandru)
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 1 lžičku karí koření
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 konzervu nízkotučného kokosového mléka
  • 2 hrsti baby špenátu
cockovy dhal

Říkáš si: čočka a karí? Jak to bude chutnat? Výborně, v Indii je to dokonce jedna z nejoblíbenějších kuchyňských surovin. A proč? Poněvadž je plná bílkovin, sacharidů a vlákniny. Kromě toho je bohatá na všechny vitamíny a minerály. Hlavně na železo. Jestli trpíš chudokrevností (anémií), konzumace čočky je skvělým způsobem, jak železo do organismu doplnit. A to hlavně během našich dní s PMS, milé ženy. 😊

Čas přípravy

  • 30 minutpříprava
  • přes nocnamočení čočky

Jak na to?

1

Čočku dáme hned přes noc namočit do studené vody.

2

Cibuli, česnek, zázvor, čili papričku, papriku, koriandr, sůl a pepř rozmixujeme na jemnou kaši.

3

Do hrnce dáme řepkový olej, karí, kurkumu, promícháme a zároveň 5 sekund osmažíme.

4

K této směsi přidáme rozmixovanou zeleninovou směs a osmažíme cca 2 minuty.

5

Přidáme namočenou (propláchnutou) čočku, 1 litr vroucí vody a kokosové mléko.

6

Vaříme cca 30 minut, dokud není čočka měkká. Nakonec přimícháme listy baby špenátu.

Tip: Podáváme s bílým jogurtem (tedy pokud je recept pro nevegany) a pro lepší zážitek z orientální kuchyně můžeme servírovat i s indickými plackami naan.

Výživové hodnoty na 1 porci:

392 kcal

1646 kJ

T:

9 g

B:

22 g

S:

55 g

V:

11 g

Dobrou chuť! 🙂

Fotka autora
Stanka Šišková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Stanka, ale můžete mi klidně říkat i Gigi. Považuju se za zdravožrouta. Mou filozofií při vaření je nahradit ty nezdravé suroviny zdravějšími alternativami a v rámci možností nákupu i dostupnými a ne příliš drahými potravinami, které se dají koupit v každém obchodním řetězci. Protože jsem dvojnásobná máma zaměstnaná na plný úvazek, vím, jak to je s vařením a časem v kuchyni. A také jak náročné může být nakupování a shánění těch správných surovin se dvěma malými dětmi. Rychle, zdravě a chutně, to je každodenní motto při vaření nebo pečení, kterým se řídím. V mých receptech najdete přirozené produkty jako zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, kuřecí maso a také mám ráda, když to na talíři všechno pěkně barevně ladí. To mě přivedlo i k focení jídel a víc mých receptů najdete na mém účtu na Instagramu @gigivari. Ráda experimentuji v kuchyni a kombinuji různé chutě i různé kultury. Ráda se inspiruji orientální a exotickou kuchyní, ale mám ráda i slovenskou klasiku. Od té doby, co jsem máma, čím dál víc mě zajímá problematika zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví. I proto jsem se rozhodla absolvovat kurz poradce výživy, abych mohla v otázkách stravování pomoct i druhým. Už teď se těším, jestli ti moje recepty budou chutnat, ušetří ti čas v kuchyni a přitom budeš mít gurmánský zážitek.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.