Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Batátový slaný koláč s nivou – hotový do 30 minut

28. Mar 2022
30 min
4 porce
slaný koláč s nivou

Potřebujeme: 

  • 1 středně velký batát
  • 1 malou cibuli
  • 200 ml ovesné smetany (příp. rýžové, sójové nebo klasické)
  • 1 vajíčko
  • 150 g sýru niva
  • 5–6 plátků pancetty (případně jiné kvalitní suché šunky)
  • tymián podle chuti (sušený nebo čerstvý)
  • mletý bílý pepř (podle chuti)
slaný koláč s nivou

Jednou z mých nejoblíbenějších ingrediencí v kuchyni jsou batáty. Dají se připravit na mnoho způsobů, jsou chutné a výživné. Batátový koláč vznikl při spotřebovávání drobností z ledničky.

Určitě to znáš, zůstane ti jedno vajíčko, kousek sýru nebo pár plátků šunky... Není nic jednoduššího než to všechno smíchat a vytvořit skvělé jídlo pro celou rodinu. 😊

Jak na to?

1

Batát oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Ty následně rozložíme na plech na pečení (jako na obrázku).

2

Batáty nesolíme ani nepepříme. Nadrobno nakrájíme cibuli.

3

V misce smícháme smetanu, vajíčko, nivu, pancettu nakrájenou na malé kostky a dochutíme tymiánem a pepřem.

4

Směs vylijeme na batáty a pečeme na 170 °C přibližně 20–25 minut.

5

Ke koláči doporučuju podávat salát z čerstvé zeleniny. 

Tip: Místo cibule můžeme použít i jarní cibulku, pórek nebo šalotku.

slaný koláč recept
jednoduchý slaný koláč
slaný kolac

Výživové hodnoty na 1 porci:

285 kcal

1197 kJ

T:

21 g

B:

13 g

S:

10 g

V:

1 g

Dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Nika Klasko
Redaktorka ve Fitshakeru

Úsměv na tváři, vařečka v ruce a stále nové nápady. Tak nějak bych se charakterizovala. Baví mě vymýšlet nové zdravé a hlavně bezlepkové recepty, na kterých si pochutná skutečně každý. Toho, že jsem komunikativní a ráda si povídám s lidmi, si můžete všimnout v rozhovorech, které pravidelně přibývají na našem blogu. Proto, jestli ti chybí motivace, rychle si nějaký přečti.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.