Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Božský švestkový koláč s posypkou a jogurtovou náplní

80 min
12 porcí
švestkový koláč

Potřebujeme: 

  • Na těsto:
  • 430 g špaldové mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • špetku mořské/himalájské soli
  • 200 g kvalitního másla
  • 5 žloutků
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • Na náplň:
  • 5 bílků
  • 1 l bílého jogurtu (ideálně řeckého)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 balíky vanilkového pudingového prášku
  • cca 800 g švestek
švestkový koláč

Čekáš návštěvu, budete mít rodinnou oslavu nebo jsi jen dostala chuť na něco nového? Inspiruj se receptem na tento božský švestkový koláč s jogurtovou náplní. I když příprava koláče trvá trošku déle, ať tě to neplete. Většinu toho času stráví koláč v troubě, příprava je celkem jednoduchá. Přesvědč se sama! 😊

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 180 °C.

2

Mouku smícháme s cukrem, solí, přidáme máslo pokojové teploty.

3

Nakonec přidáme i ostatní suroviny a snažíme se vypracovat pevné těsto.

4

Potom ho rozdělíme na dvě části, jednu zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do mrazáku. Druhou část těsta vyválíme na pomoučeném válu a přeneseme ji na plech o rozměru 35 x 25 cm, který jsme vyložili papírem na pečení.

5

Jemně propícháme vidličkou a dáme předpéct na 15 minut. Potom vyndáme.

6

Na náplň vyšleháme bílky na sníh.

7

Jogurt promícháme ruční metličkou s cukrem a pudingovým práškem a nakonec do krému stěrkou opatrně přimícháme i tuhý sníh.

8

Krém nalijeme na předpečený korpus. Švestky umyjeme a nakrájíme na malé kousky, které hustě poukládáme na krém.

9

Druhou část těsta vyndáme z mrazáku a nahrubo nastrouháme nahoru na švestky.

10

Koláč dáme péct na 60 minut. Po upečení ho vyndáme a necháme úplně vychladnout, až potom krájíme.

Výživové hodnoty na 1 porci:

441 kcal

1854 kJ

T:

20 g

B:

12 g

S:

54 g

V:

7 g

nejlepší švestkový koláč

Přeju ti dobrou chuť!

Víc chutných koláčů najdeš i na našem blogu:

zdravé vaření
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem zakladatelkou online ženského magazínu „Ženuškáreň“, jehož prostřednictvím nabízím inspiraci a motivaci, jak žít lépe, zdravěji a kvalitněji. Napsala jsem knihu pro ženy „Tvoje kniha do kabelky“. Spolupodílela jsem se i na tvorbě bestsellerů „Z fitka do kuchyne“, „Fitness diár“, „Fitness kalendár“. Žít zdravě pro mě znamená přijmout sama sebe se všemi nedokonalostmi, najít rovnováhu a být šťastná.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.