Čas přípravy
- 3 hodinypředem namáčení obilnin a příprava vývaru
- 40 minutpříprava
S doc. MUDr. Ladislavem Kuželou, PhD., MPH, uznávaným gastroenterologem, jsme se setkávali ve Výzvě do plavek 2023. Je autorem knih „Zdravé črevo a trávenie“, „Zdravie bez liekov“ a „Recepty pre zdravé črevo“, a právě z jeho knihy receptů pochází tento recept na chutné chřestové krupoto.
Jak na to:
1
V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej na mírném ohni. Do pánve vložíme na kolečka nakrájený česnek, pórek a po chvíli přidáme i chřest nakrájený na cca 2–3centimetrové kousky.
2
Zeleninovou směs osolíme, opepříme a krátce orestujeme – maximálně 5–7 minut. K zelenině přidáme předem namočené kroupy, přisypeme pohanku a dobře s restovanou směsí promícháme.
3
Směs pomalu podlijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, necháme přejít varem a ztlumíme oheň na minimum. Pánev přikryjeme a necháme směs podusit přibližně 20 minut.
4
Po 20 minutách směs zkontrolujeme, přičemž je důležité, aby voda nebyla úplně odpařená, a tudíž kroupoto nebylo suché. Přidáme rostlinnou smetanu, k tomu asi dvě třetiny parmazánu a jemně promícháme tak, aby nám vznikla krémová textura.
5
Servírujeme posypané zbylým parmazánem a čerstvým mikrobylinkami.
Přejeme dobrou chuť 😊!
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.