Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Chřestové kroupoto podle doc. Ladislava Kužely

40 min
4 porce
kroupoto

Potřebujeme: 

  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 3–5 stroužků česneku
  • 1 středně velký pórek
  • 500 g chřestu (já jsem použila zelený)
  • ¼ lžičky bylinkové soli
  • ⅕ lžičky mletého černého pepře
  • 250 g ječných krup (předem namočených cca na 3 hodiny)
  • 80 g pohanky
  • 450 ml teplého zeleninového vývaru (připraveného předem, příp. vody)
  • 150 ml rostlinné smetany (já jsem použila mandlovou 10%)
  • 20 g strouhaného parmazánu
kroupoto

Čas přípravy

  • 3 hodinypředem namáčení obilnin a příprava vývaru
  • 40 minutpříprava

Ve Výzvě do plavek 2023 se každý pátek budeme setkávat s doc. MUDr. Ladislavem Kuželou, PhD., MPH, uznávaným gastroenterologem, který mimo jiné napsal i knihy „Zdravé črevo a trávenie“, „Zdravie bez liekov“ a „Recepty pre zdravé črevo“.

A právě z knížky s recepty vám v příštích týdnech přineseme ukázku pár jídel, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček i vy.

Protože v květnu má hlavní sezónu chřest, dnes si spolu připravíme kroupoto s chřestem.

Jak na to:

1

V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej na mírném ohni. Do pánve vložíme na kolečka nakrájený česnek, pórek a po chvíli přidáme i chřest nakrájený na cca 2–3centimetrové kousky.

2

Zeleninovou směs osolíme, opepříme a krátce orestujeme – maximálně 5–7 minut. K zelenině přidáme předem namočené kroupy, přisypeme pohanku a dobře s restovanou směsí promícháme.

3

Směs pomalu podlijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, necháme přejít varem a ztlumíme oheň na minimum. Pánev přikryjeme a necháme směs podusit přibližně 20 minut.

4

Po 20 minutách směs zkontrolujeme, přičemž je důležité, aby voda nebyla úplně odpařená, a tudíž kroupoto nebylo suché. Přidáme rostlinnou smetanu, k tomu asi dvě třetiny parmazánu a jemně promícháme tak, aby nám vznikla krémová textura.

5

Servírujeme posypané zbylým parmazánem a čerstvým mikrobylinkami.

chřest recept

Přejeme dobrou chuť 😊!

Teď navíc při zakoupení ročního členství získáváš jako dárek naši fantastickou kuchařskou knihu plnou inspirativních zdravých receptů. Přečti si, jaké další benefity na tebe jako premium člena čekají 🤩.

Z fitka do kuchyne
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.