Chřestové kroupoto podle doc. Ladislava Kužely
40 min
4 porce
-367958-medium.jpg)
Čas přípravy
- 3 hodinypředem namáčení obilnin a příprava vývaru
- 40 minutpříprava
Ve Výzvě do plavek 2023 se každý pátek budeme setkávat s doc. MUDr. Ladislavem Kuželou, PhD., MPH, uznávaným gastroenterologem, který mimo jiné napsal i knihy „Zdravé črevo a trávenie“, „Zdravie bez liekov“ a „Recepty pre zdravé črevo“.
A právě z knížky s recepty vám v příštích týdnech přineseme ukázku pár jídel, kterými si můžete zpestřit svůj jídelníček i vy.
Protože v květnu má hlavní sezónu chřest, dnes si spolu připravíme kroupoto s chřestem.
Jak na to:
1
V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej na mírném ohni. Do pánve vložíme na kolečka nakrájený česnek, pórek a po chvíli přidáme i chřest nakrájený na cca 2–3centimetrové kousky.
2
Zeleninovou směs osolíme, opepříme a krátce orestujeme – maximálně 5–7 minut. K zelenině přidáme předem namočené kroupy, přisypeme pohanku a dobře s restovanou směsí promícháme.
3
Směs pomalu podlijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, necháme přejít varem a ztlumíme oheň na minimum. Pánev přikryjeme a necháme směs podusit přibližně 20 minut.
4
Po 20 minutách směs zkontrolujeme, přičemž je důležité, aby voda nebyla úplně odpařená, a tudíž kroupoto nebylo suché. Přidáme rostlinnou smetanu, k tomu asi dvě třetiny parmazánu a jemně promícháme tak, aby nám vznikla krémová textura.
5
Servírujeme posypané zbylým parmazánem a čerstvým mikrobylinkami.
-854246-large.jpg)
Přejeme dobrou chuť 😊!
Teď navíc při zakoupení ročního členství získáváš jako dárek naši fantastickou kuchařskou knihu plnou inspirativních zdravých receptů. Přečti si, jaké další benefity na tebe jako premium člena čekají 🤩.