Jednoduché krémové rizoto, které budeš mít hotové raz dva a které zasytí a potěší chuťové pohárky. Důležité je vybrat správnou rýži na rizoto, která se nerozvaří, a nevynechat poctivé suroviny jako vývar nebo máslo, které z něho udělají to pravé krémové rizoto, jak ho připravují Italové :-). My si ho dnes obohatíme o cuketu a mrkev, které se k němu skvěle hodí a společně tvoří velmi chutné jídlo.
Jak na to?
1
Cibulku nakrájíme nadrobno a osmažíme na olivovém oleji.
2
Přidáme rýži (tu neproplachujeme) a chvilku ji smažíme spolu s cibulkou.
3
Následně ji zalejeme vínem a necháme odpařit alkohol. Sem tam promícháme.
4
Přidáme asi polovinu vývaru a necháme rýži vařit. Pokud je potřeba, postupně přidáváme po troše vývar, ale aspoň 50 ml si necháme na konec.
5
Mezitím dáme do vroucí vody blanšírovat mrkev na 3-4 minuty, potom ji opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostky.
6
Cuketu omyjeme a také nakrájíme na malé kostky.
7
Když je rýže téměř hotová, přidáme zeleninu a zbylý vývar, sůl a pepř, všechno promícháme a necháme pod pokličkou dojít cca 5 minut, aby zelenina zůstala křupavá.
8
Potom přidáme kousek másla, které rizoto pěkně zahustí, odstavíme ho ze sporáku a přidáme najemno nastrouhaný parmezán. Rizoto promícháme a podáváme.
Tip: Se zeleninkou můžeme směle experimentovat, výborné je i rizoto s hráškem, dýní nebo chřestem. :-).
Dobrou chuť :-)!
Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov