Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Famózní italské krémové rizoto s cuketou a mrkví: výživný oběd do 30 minut

30 min
NaN
krémové rizoto s cuketou a mrkví

Potřebujeme: 

  • 1 menší cibuli (cca 100 g)
  • 30 ml olivového oleje
  • 200 g rýže na rizoto, například arborio
  • 150 ml bílého suchého vína (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 2 mrkve (cca 200 g)
  • 1 cuketu (cca 250 g)
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý pepř (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 50 g kvalitního másla
  • 30 g parmezánu nebo podobného sýra
krémové rizoto s cuketou a mrkví

Jednoduché krémové rizoto, které budeš mít hotové raz dva a které zasytí a potěší chuťové pohárky. Důležité je vybrat správnou rýži na rizoto, která se nerozvaří, a nevynechat poctivé suroviny jako vývar nebo máslo, které z něho udělají to pravé krémové rizoto, jak ho připravují Italové :-). My si ho dnes obohatíme o cuketu a mrkev, které se k němu skvěle hodí a společně tvoří velmi chutné jídlo.

Jak na to?

1

Cibulku nakrájíme nadrobno a osmažíme na olivovém oleji.

2

Přidáme rýži (tu neproplachujeme) a chvilku ji smažíme spolu s cibulkou.

3

Následně ji zalejeme vínem a necháme odpařit alkohol. Sem tam promícháme.

4

Přidáme asi polovinu vývaru a necháme rýži vařit. Pokud je potřeba, postupně přidáváme po troše vývar, ale aspoň 50 ml si necháme na konec.

5

Mezitím dáme do vroucí vody blanšírovat mrkev na 3-4 minuty, potom ji opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostky.

6

Cuketu omyjeme a také nakrájíme na malé kostky.

7

Když je rýže téměř hotová, přidáme zeleninu a zbylý vývar, sůl a pepř, všechno promícháme a necháme pod pokličkou dojít cca 5 minut, aby zelenina zůstala křupavá.

8

Potom přidáme kousek másla, které rizoto pěkně zahustí, odstavíme ho ze sporáku a přidáme najemno nastrouhaný parmezán. Rizoto promícháme a podáváme.

Tip: Se zeleninkou můžeme směle experimentovat, výborné je i rizoto s hráškem, dýní nebo chřestem. :-).

Dobrou chuť :-)!

Fotka autora
Viktória Janov
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Viki a jsem fotografka a blogerka. Mým největším hobby je kromě jógy a cvičení vaření/pečení a focení, takže Fitshaker je pro mě super místem, kde to všechno můžu zrealizovat a podělit se s vámi o recepty nebo tipy z kuchyně. Miluji zdravé vaření, kvalitní sezónní suroviny, ráda podporuji domácí dodavatele a výrobce potravin a snažím se vytvářet chutné a výživné recepty. Jídlo je důležitou součástí našeho života a, jak se říká, jsme to, co jíme, takže by nám na tom mělo záležet. :-) Můj Instagram @viktoria.janov

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.